D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Seçimde Ehem ve Mühim!

Seçimde Ehem ve Mühim!

Se­çi­mi önem­li kı­lan “baş­kan­lık sis­te­mi­”ne ge­çiş­le il­gi­li bir oy­la­ma ol­ma­sı mı? Es­ki­den “e­hem­m” ve “mü­hi­m” var­dı. Ehemm mü­him­me ter­cih edi­lir­di... Kim bi­lir bu ke­li­me­le­ri? Da­ha önem­li ve önem­li!

Se­çim Tür­ki­ye­’nin ge­le­ce­ği ile il­gi­li baş­ka bir oy­la­ma­ya dö­nüş­tü­rül­mek is­te­ni­yor...

Te­rör uzan­tı­sı par­ti­nin ba­ra­ja rağ­men, ba­ra­jı aş­ma­nın yük­sek ris­ki­ne rağ­men se­çi­me gir­me­si­nin bu­gü­ne ka­dar ma­kul bir iza­hı­nı ya­pan ol­ma­dı. “Tür­ki­ye par­ti­si ol­mak mı?” Ge­çe­lim efen­dim. Tür­ki­ye par­ti­si ol­ma­yı be­nim­se­yen bu­nu sö­züy­le, fii­liy­le gös­te­rir. Ne­re­de ko­nu­şu­yor­san, ora­da bay­ra­ğı ar­ka­na alır­sın, “si­lah­la­rın göl­ge­sin­de çö­züm ol­maz, si­la­hı bı­ra­k” di­ye hay­kı­rır­sın, her­kes me­ra­mı­nı an­lar.

İzah ya­vaş ya­vaş vü­cut bu­lu­yor: 

Va­n’­da mus­luk­lar­dan kan akan afiş­ler de­şif­re edi­yor he­de­fi...

Gü­ney­do­ğu­muz­da ya­şa­yan, olup bi­ten­le­ri bil­mek mev­ki­in­de bu­lu­nan­la­rı ile soh­bet im­kâ­nı­mız ol­du... HDP’­li be­le­di­ye­le­rin ka­zan­dı­ğı böl­ge­ler­den cid­di göç var... Ne­den gö­çü­yor in­san­lar? Ata­la­rı­nın top­rak­la­rı­nı, mal­la­rı­nı, mülk­le­ri­ni, ha­tı­ra­la­rı­nı... Ge­ri­de bı­ra­ka­rak?

Çün­kü gö­çe zor­la­nı­yor­lar! Böl­ge­de te­rör ör­gü­tü­nün söz­de mah­ke­me­le­ri var! Bu mah­ke­me­den da­vet al­dın mı, gö­çü top­la­mak­tan baş­ka ça­ren yok! Mah­ke­me­de hâ­kim mev­ki­in­de si­lah otu­ru­yor!

Gö­çen­le­rin kim­li­ği pe­ki? İl­le de Türk ol­ma­sı ge­rek­mi­yor. İl­le de Kürt ol­ma­ma­sı da ge­rek­mi­yor. Te­rör yan­da­şı ol­ma­ma­sı ye­ti­yor...

8 Ha­zi­ra­n’­da şu­na bak­ma­lı­yız: Böl­ge­nin AK Par­ti oy­la­rı ne âlem­de? Sert bir dü­şüş için her­şey ya­pı­lı­yor. Si­lah­lı pro­pa­gan­da dâ­hil... 

Sa­ha­dan ge­len bil­gi­ler ara­sın­da Or­han     Mi­roğ­lu­’nun yaz­dık­la­rı Hü­kü­me­t’­e çok kes­kin bir uya­rı ola­rak okun­ma­lı. Mid­yat­lı Mi­roğ­lu, bu se­çim­de AK Par­ti Mar­din lis­te ba­şı... Ken­di mem­le­ke­tin­de se­çim ça­lış­ma­sı ya­pı­yor. Ya geç­mi­şi? Si­ya­sî ola­rak HDP’­nin geç­mi­şin­de­ki par­ti­ler­den gel­miş, ya­zar ola­rak yi­ne ay­nı ya­pı­lan­ma­nın ga­ze­te­le­rin­de yaz­mış...

Şim­di AK Par­ti­’den aday ve par­ti­yi des­tek­le­yen bir ga­ze­te­de ya­zı­yor. 

As­lın­da ya­zı­sı­nın bü­tü­nü­nü bu­ra­ya ik­ti­bas et­mek is­ter­dim, ma­ale­sef bir kıs­mı­nı ak­ta­ra­bi­le­ce­ğim:

Dev­let böl­ge­nin yok­sul­lu­ğu­nu yen­me­ye ça­lı­şır, ço­cuk­lar dağ­la­ra git­me­sin, fi­dan dik­sin di­ye ça­ba gös­te­rir­ken, PKK hâ­lâ 15-16 ya­şın­da­ki ço­cuk­la­rı dağ­la­ra ka­çır­ma­ya de­vam edi­yor.”

“Bir dev­le­tin in­şa et­ti­ği ba­ra­jı ko­ru­mak için, o ba­ra­jın ma­li­ye­ti­nin üç­te bi­ri ka­dar gü­ven­lik har­ca­ma­sı yap­tı­ğı tek ül­ke bel­ki de Tür­ki­ye­’dir. Ilu­su Ba­ra­jı­’nı muh­te­mel bir sal­dı­rı­dan ko­ru­mak için, bir tu­gay as­ker gö­rev ya­pı­yor. Yet­mi­yor ko­ru­cu­lar da ay­nı böl­ge­ye sevk edi­li­yor ve ye­ni ko­ru­cu alı­mı ya­pı­lı­yo­r… Şan­ti­ye­ye mal­ze­me ta­şı­yan araç­lar ya­kıl­mış, ta­ciz ate­şi­nin had­di he­sa­bı yok. Ba­ra­jın şan­ti­ye­si çok iyi ko­run­ma­sa kim bi­lir kaç kez bas­kı­na uğ­rar­dı.”

“Mar­di­n’­in Dar­ge­çit il­çe­si bu gü­ven­lik ön­lem­le­ri­nin alın­dı­ğı böl­ge­nin sı­nır­la­rı için­de bu­lu­nu­yo­r… 28 bin nü­fus­lu il­çe­de AK Par­ti 3000’e ya­kın oy alı­yor. Ge­çen­ler­de il­çe ör­gü­tü­mü­zü zi­ya­ret et­tik. Kar­şı­la­yan­la­rın sa­yı­sı 20 ki­şi ka­dar­dı. Kor­ku dağ­la­rı bek­le­r… Her gün evi­ne ses bom­ba­sı atı­lan, ka­pı­sı pen­ce­re­si kur­şun­la­nan in­san­lar, oy ve­rip Mec­li­s’­e gön­de­re­cek­le­ri ve­kil­le­ri­ne gün ay­dın­lı­ğın­da bir mer­ha­ba bi­le di­ye­me­ye­cek ka­dar bü­yük bir bas­kı al­tın­da­lar.”

Bu ya­zı­yı yaz­dı­ğım gün, oğ­lu­nu 6-7 Ekim olay­la­rın­da kay­bet­miş bir Dar­ge­çit­li, öl­dü­rü­len oğ­lu­nun di­ğer kar­deş­le­ri da­ğa ka­çı­rıl­ma­sın di­ye, na­sıl da bin bir zor­luk için­de, her bi­ri­ni uzak şe­hir­le­re gön­der­di­ği­ni an­lat­tı. Son bir haf­ta için­de ya­şı 16-17 ci­va­rın­da olan ço­cuk­lar­dan 15’i dağ­la­ra ka­çı­rıl­mış. Acı­lı ba­ba so­ru­yor­du hak­lı ola­rak, ‘dev­le­tin is­tih­ba­ra­tı, şu­su bu­su yok mu?’ di­ye. Kü­çük bir il­çe­de ço­cuk­lar dağ­la­ra ka­çı­rı­lı­yor ve bu­nun önü­ne ge­çi­le­mi­-yo­r…. An­ne­si­nin gün­de­li­ğe gi­de­rek ka­zan­dı­ğı pa­ray­la ya­şa­yan ço­cuk­la­rı dağ­la­ra gö­tür, son­ra da çö­züm sü­re­ci bit­ti di­ye açık­la­ma yap!”

“Çö­züm sü­re­ci, hâ­lâ kü­çük ço­cuk­la­rı dağ­la­ra yol­la­yan­lar için, ol­sa ol­sa an­cak is­tis­mar ara­cı ola­bi­lir­di. Ni­te­kim baş­ka bir şey de ola­ma­dı. Çö­züm sü­re­ci, baş­tan so­na bir is­tis­mar ala­nı ola­rak kul­la­nıl­dı.”

“Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı şim­di bu is­tis­ma­ra kar­şı açık ta­vır alı­yor. So­run, ki­mi­le­ri­nin san­dı­ğı gi­bi, AK Par­ti­’nin mil­li­yet­çi ke­sim­ler­den oy al­ma­sı­nı sağ­la­mak de­ği­l… ‘Cum­hur­baş­ka­nı, İz­le­me ku­ru­lu­na kar­şı çık­tı, ta­raf­lar-ma­sa yok de­di, o hal­de çö­züm sü­re­ci bit­ti­’ di­ye açık­la­ma ya­pan­lar, böl­ge­ye ge­lip gör­sün­ler. İz­le­me Ku­ru­lu, ne­yi iz­le­ye­cek­ti, dağ­la­ra ka­çı­rı­lan ço­cuk­la­rın, yol gü­zer­gâ­hın­da iyi ba­kıl­dı­ğı­nı fi­lan mı?”

“Dev­let­le ma­sa­ya otur­ma­yı ta­lep eden­ler, va­li­yi mi­sa­fir eden bir muh­ta­rı mü­za­ke­re ma­sa­sın­da el­le­ri güç­len­sin di­ye mi, bir­kaç sa­at son­ra ya­ka­la­yıp  in­faz et­ti­ler?”

İm­ra­lı he­ye­ti di­ye bir şey yok as­lın­da. Ta­rih bu he­yet­te yer alan­la­rın, mek­tup-me­saj ta­şı­mak­tan baş­ka bir ma­ri­fet­le­ri ol­ma­dı­ğı­nı ya­za­cak mut­la­ka­… Ne ka­dar da me­rak­lıy­mış­lar, ‘çö­züm sü­re­ci­’ bit­ti di­yen fi­ya­ka­lı açık­la­ma­lar yap­ma­ya.”

Or­han Mi­roğ­lu, ver­di­ği ha­ber­le­re rağ­men ko­nu­mu ge­re­ği iyim­ser gö­rün­me­ye de­vam edi­yor. Aca­ba oku­yu­cu­lar ay­nı iyim­ser­li­ği  pay­la­şı­yor mu? 

8 Ha­zi­ra­n’­da HDP’­li­ler böl­ge­de AK Par­ti oy­la­rı­nı as­ga­ri­ye in­dir­miş ola­rak şu­nu söy­le­ye­cek: “Tür­ki­ye par­ti­si ma­va­lı­na kim ina­nır, biz et­nik par­ti­yiz. Et­nik te­miz­li­ği ba­şar­dık, Hü­kü­met par­ti­si­ni de sil­dik, bu­ra­da baş­ka ho­roz yok! Ken­di mec­li­si­mi­zi ku­ra­ca­ğız, ken­di ken­di­mi­zi yö­ne­te­ce­ğiz. Öz sa­vun­ma gü­cü­müz de ha­zır!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi