Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

İslamofobik Dış Politika Devri Bitti

İslamofobik Dış Politika Devri Bitti

İs­la­mo­fo­bik hat­ta da­ha çok Ara­bo­fo­bik hâ­ri­ci­ye si­ya­se­ti­nin Tür­ki­ye­’nin ta­ri­hi bağ­la­rı ve kül­tü­rel de­ğer­le­riy­le uyuş­ma­dı­ğı çok açık­tı. Türk hâ­ri­ci­ye­si­nin yö­nü­nü ta­yin eden zih­ni­ye­tin tem­sil­ci­le­ri ise za­ten bu ta­ri­hi bağ­la­ra ve kül­tü­rel de­ğer­le­re hem ya­ban­cı idi hem de top­lu­mu ya­ban­cı­laş­tır­mak is­ti­yor­du. Onun için ıs­rar­la yü­rü­tü­len İs­la­mo­fo­bik ha­ri­ci­ye si­ya­se­ti söy­lem­den teş­ki­lat­lan­ma­ya va­rın­ca­ya ka­dar tüm dış po­li­ti­ka bi­rim­le­ri­ne si­ra­yet et­miş­ti.

Bu İs­la­mo­fo­bik ba­kış açı­sı­nın de­ğiş­me­ye ve ba­zı ta­bu­la­rın yı­kıl­ma­ya baş­la­ma­sı AK Par­ti hü­kü­met­le­ri­nin en bü­yük ba­şa­rı­la­rın­dan bi­ri­si­dir de­ne­bi­lir. Zi­ra, İs­lam Dün­ya­sı ve Müs­lü­man top­lum­lar Cum­hu­ri­yet ta­ri­hin­de ol­ma­dı­ğı ka­dar bu dö­nem­de Tür­ki­ye­’ye ya­kın­laş­tı ve İs­la­mo­fo­bik, Ara­bo­fo­bik ön­yar­gı­lar bü­yük oran­da bu dö­nem­de kı­rıl­dı. Bun­da Er­do­ğan li­der­li­ği ve Ak Par­ti hü­kü­met­le­ri ka­dar bu dö­nem­de açı­lan hür­ri­yet ala­nın­dan is­ti­fa­de ede­rek İs­lam Dün­ya­sı ile ka­lı­cı mü­na­se­bet­ler te­sis eden si­vil ak­tör­le­rin de bü­yük pa­yı va­r… 

Bu­nun­la bir­lik­te, son se­çim kam­pan­ya­la­rın­da da şa­hit ol­du­ğu­muz gi­bi hâ­lâ bu es­ki İs­la­mo­fo­bik zih­ni­ye­tin kod­la­rıy­la si­ya­set ya­pan, bu yön­de va­at­ler­de bu­lu­nan si­ya­si par­ti­ler de yok de­ğil. CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun Su­ri­ye­li­le­ri ül­ke­le­ri­ne ge­ri gön­der­me vaa­di, Av­ru­pa­’da son yıl­lar­da ar­tan ve ba­zı si­ya­si par­ti tem­sil­ci­le­ri ta­ra­fın­dan ıs­rar­la dil­len­di­ri­len İs­la­mo­fo­bik göç­men kar­şı­tı söy­lem­le­ri ha­tır­la­tı­yor. Kı­lıç­da­roğ­lu ile ırk­çı, ya­ban­cı düş­ma­nı, İs­lam kar­şı­tı Hol­lan­da­lı Ge­ert Wil­ders, Avus­tur­ya­lı mü­te­vef­fa Jörg Hei­der, Fran­sız Je­an-Ma­ri­e Le Pen, İtal­yan Um­ber­to Bos­si gi­bi po­li­ti­ka­cı­la­rı ay­nı dal­ga bo­yun­da bu­luş­tu­ran bu dış­la­yı­cı söy­le­min in­sa­nî bir ta­ra­fı ol­ma­dı­ğı gi­bi bu söy­le­me bi­na edi­le­cek bir dış po­li­ti­ka­nın ba­rış ve hu­zu­ra hiz­met et­me­si de müm­kün de­ğil.

Bu se­çim dö­ne­min­de öne çık­ma­sa da soy­daş­lık ve ırk­daş­lık te­mel­li si­ya­set ya­pan di­ğer si­ya­si par­ti­le­rin de ben­zer tu­zak­la­ra düş­me ih­ti­mal­le­ri­nin ol­du­ğu­nu göz­den uzak tut­ma­mak la­zım. Bu par­ti­le­rin ba­zen dil­len­dir­di­ği, Ara­bo­fo­bik “ar­ka­dan vur­ma” ede­bi­yat­la­rı­nın ar­tık inan­dı­rı­cı ol­ma­dı­ğı­nı ve ırk te­mel­li si­ya­se­tin gü­nü­müz ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki­le­ri­ni an­lam­lan­dı­ra­bi­le­cek bir yak­la­şım ola­ma­ya­ca­ğı­nı gör­me­le­ri la­zım. 

Ke­zâ, Ke­ma­list zih­ni­ye­tin Kâ­be-Çan­ka­ya mu­ka­ye­se­si­ni an­dı­rır şe­kil­de Kâ­be-Tak­sim mu­ka­ye­se­si­ni ya­pa­bi­len bir si­ya­set di­li­nin muh­te­mel ik­ti­da­rı­nın, “İs­lam­cı fa­şiz­m” ta­bi­ri­ni dış po­li­ti­ka­sı­nın ek­se­ni­ne otur­tan Ge­or­ge W. Bus­h’­tan da­ha az İs­la­mo­fo­bik ola­ma­ya­ca­ğı çok açık.   

Si­ya­si par­ti­le­rin dış po­li­ti­ka pers­pek­tif­le­ri, özel­lik­le İs­lam Dün­ya­sı ile na­sıl bir iliş­ki kur­ma­yı plan­la­dık­la­rı or­ta­ya çık­tık­ça ha­ri­ci­ye si­ya­set­le­rin­de İs­la­mo­fo­bik to­nun ne ka­dar et­ki­li ol­du­ğu da­ha iyi an­la­şı­la­cak.

Ak Par­ti hü­kü­met­le­ri, Ba­tı­’nın İs­la­mo­fo­bik po­li­ti­ka­la­rı­nı bes­le­yen bir çok un­su­run son yıl­lar­da or­ta­ya çık­ma­sı­na, Tür­ki­ye­’nin nü­fu­su­nun ço­ğu­nun Müs­lü­man ol­du­ğu ve İs­lam Dün­ya­sı ile iyi iliş­ki­ler kur­ma­yı dü­şü­nen hü­kü­met­ler ta­ra­fın­dan yö­ne­til­di­ği için dış­lan­ma­sı­na rağ­men, İs­lam Dün­ya­sı­’na yö­ne­lik po­li­ti­ka­la­rı­nı hiç de­ğiş­tir­me­di ve ge­rek dı­şiş­le­ri ba­kan­lı­ğı­nı ge­rek­se dış po­li­ti­ka­nın araç­la­rı­nı oluş­tu­ran hü­kü­me­te bağ­lı Tİ­KA gi­bi ba­şa­rı­lı ku­ru­luş­la­rı­nı bu yön­de ya­pı­lan­dır­ma­ya de­vam et­ti. 

7 Ha­zi­ran se­çim­le­ri, son 12 yıl­da adım adım de­ğiş­ti­ri­len dış po­li­ti­ka pa­ra­dig­ma­sı­nın da oy­lan­dı­ğı bir se­çim ola­cak. Onun için bu se­çim­le­ri Gaz­ze, Ara­kan, Irak, Ku­düs, Bos­na, Mı­sır ve Su­ri­ye de en az bi­zim ka­dar dik­kat­le ta­kip edi­yor ola­ca­k…  

İs­la­mo­fo­bik dış po­li­ti­ka dev­ri bit­ti ama biz­de­ki İs­la­mo­fo­bik­ler he­nüz tü­ken­me­di­…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cihangir İşbilir Arşivi