Ramazan Ercan Bitikçioğlu

Ramazan Ercan Bitikçioğlu

Akit tv hayırlı olsun inşa’allah...

Akit tv hayırlı olsun inşa’allah...

Yılların İslâm eksenli gazetesi AKİT bundan böyle televizyonuyla da ses getirecek inşa’allah. Yeniakit.com.tr internet sitesinde yer alan ilânda, “Uzunca bir süredir fiziki altyapı çalışmaları devam eden ve geçtiğimiz günlerde uydu frekansları açılıp test yayınına başlayan televizyon kanalımız için sizlerin görüşlerinden istifade etmek istiyoruz..” denilmekte.

İlân şöyle devam ediyor: “Sabah Hatm-i Şerif ile yayına başlayan Akit TV, saat 07:00 itibariyle de 'Güne Başlarken' isimli programla izleyicilerinin karşısına çıkıyor. Gün içinde, her iki saatte bir haber sunumuyla birlikte akşam saat 20:00'de de Ana Haber bülteniyle program akışını sürdürecek olan televizyon kanalımız, sohbet ve irşad programları ile de gönüllere hitap edecek. Haber ağırlıklı olmakla birlikte; eğitimden sağlığa, kültürden sanata, belgeselden çizgi filme varıncaya dek birçok farklı alandaki programlarla sizlere en iyi hizmeti sunma gayretinde olmayı hedefleyen Akit TV için öneri, istek ve olumlu-olumsuz görüşlerinizi akit tv@yeniakit.com.tr adresinden ya da bu habere yorum yazarak bize ulaştırabilirsiniz..”

Akit tv’nin hayırlara vesile olmasını biz de diliyoruz. Ve bu konuda bazı tekliflerimi bu yazı çerçevesinde sunmak istiyorum:

1) Daha başlangıcı ilân eden haberinizde bile (kusura bakmayınız) tenkid edeceğim hususlar var: Öneri değil, teklif diyiniz. Televizyonculuk önemli bir alandır. Samimi İslâmî bir yayın yapılacaksa, ki bundan kuşkum yok, önce dili bizden olmalıdır. Yanıt, kanıt, olanak, olasılık, öneri gibi lisanımızın ahengini bozan uydurma kelimeler yerine millî hafızadan henüz silinmemiş olanları; cevap, delil, imkân, ihtimal, teklif gibi... tercih ediniz.

2) Sabahleyin hatm-i şerif ile yayına başlamak güzel bir İslâmî gelenek oldu. Fakat ne yazık ki bu konuda da «adet yerini bulsun»dan ileri gidemedi İslâmcı kesim. Adam bir yanda Kur’ân tilavet ediyor, öbür yanda gâvurun latincesi ile ve Hasan Basri Çantay, Ömer Nasuhi Bilmen, Elmalılı Hamdi Yazır gibi güvenilir bir meâlden değil, işi bilmeyen sonradan türemelerden birinden meâl alınıp kullanılıyor.

Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle aynı anda meâl verilecekse bu Osmanlıca olmalıdır. Hayrat Vakfı gibi bu işle uğraşanlardan yardım alınabilir. Eğer sadece Kur’ân tilaveti olacaksa, tilavitin bitiminde yine böyle sahih bir meâlden âyetlerin meâli okunmalı, bilahare bu ayetlerin yine yukarıdaki zatların muteber tefsirlerinden yararlanılarak tefsiri okunmalıdır.

3) Dizi filimler, çizgi filimler çok ama çok iyi incelenmeli, kanal kendi özel RTÜK’ünü kurup bunun başına da ehil birini getirmek suretiyle en doğru ve en güzel yayın politikasını oluşturmalıdır.

4) Müstehcenlik elbette engellenecektir lâkin iş bununla bitmiyor... Televizyon kanallarının akarı reklâmlardır. Reklâmlar ise maalesef geneli itibarıyla ahlâk dışı temaları olan, yalan ve abartma şeylerdir. “Bize ne biz paramızı almaya bakarız, sorululuk o reklamı verenlerindir” diyemezsiniz. Bunun vebáline ortaksınız.

5) Haberlerimiz en doğru haberler olmalıdır. Asla yalan haber yayınlanmamalıdır. Bu konuda en ehil, en uzman kimler varsa onlar getirtilip çalıştırılmalı, kanalın bir de İSTİHBARAT bölümü olmalıdır. Bu bölümde bütün büyük ve önemli haberlerin yorumları ile birlikte bir arşivi olmalıdır. Think-Tank gibi olmalıdır bu bölüm.

Meselâ bir büyük haber var ve o konuda Mehmet Şevket Eygi, Ahmet Taşgetiren, Taha Akyol, R. Ercan Bitikçioğlu, Emin Çölaşan, Abdurrahman Dilipak... ilh. yazı yazmışlar, haberi yorumlamışlar... Bütün bu yorumlarla birlikte haberin dosyası oluşturulur ve arşivde hem matbu (mürekkepli) hem digital (word.doc, pdf gibi formatlarla bilgisayar tabanlı) versiyonu bulundurulur.. İSTİHBARAT bölümüne her önüne gelen girememeli, çok iyi korunmalı ve yangına karşı kanalın en güvenilir bölümü olmalıdır.. (Bu konularda şahsen çalışabilir, tecrübemle yardımcı olmak isterim..)

6) Akit tv kanalında çalışacak her elemanın mevkiine bakılmaksızın iyi bir araştırması yapılmalı, iki kimlikli kriptolarda insanların içeri sızmasına mani olunmalıdır. Televizyon kanalında çalışacak kameramanlardan haber muhabirlerine, fotoğrafçısından editörüne büyük bir titizlikle seçilmelidir. Hele haber programı yapanlara çok dikkat edilmelidir. Diksiyonu düzgün, tecrübeli enkırmenler tercih sebebidir ancak daha önemlisi bunların düzgün adamlar olup olmadıklarıdır. Bir zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir. Müslümanların ha bire sukut-u hayal yaşamaları, ne kulların ne yaradan Allah’ın hoşuna gider.

7) Çok iyi hazırlık yapılmalı, sen ben bizim oğlan değil, yetenekli, vasıflı, işi hakikaten bilen elemanlarla yola koyulmalıdır. Vakit, Akit ve YeniAkit tecrübeleri kanalın daha doğru çalışmasında ışık tutmalıdır. Yapılmış hatalardan ders alarak televizyon kanalında çok daha dikkatli olunmalıdır. Bir tv kanalı sadece şuculara, buculara hitap ederse bir karış ilerleyemez. Bütün bir millete hitap edebilmeliyiz. Tartışma programları hakeza belirli bir yandaşlık ekseninde değil, mümkün olduğunca herkese eşit mesafede ancak elbette İslâm çizgisine halel getirmiyecek ölçüler bazında olmalı.

Gayret bizden tevfik ve hidayet Allah’tandır. Allah yâr ve yardımcımız olsun. Akit tv’ye yeni yayıncılık sahasında hayırlı muvaffakiyetler diliyorum. Gerek televizyona gelerek, gerekse bu sütunlardan her daim yardımcı olmayı bir görev addediyorum. Temas kurmak isteyen yönetici kardeşlerim ramercan@gmail.com adresimden bana ulaşabilir ve özel telefonumu öğrenebilirler.

Selâm ve duâ ile.

07 Mayıs 2015

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Ercan Bitikçioğlu Arşivi