Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

Çatışma Barometresi

Çatışma Barometresi

Barış Yazıları-14 

Al­tı­nı olan ku­ra­lı ko­yu­yo­r… Bu­gün, İs­lam Dün­ya­sı ile il­gi­li araş­tır­ma­la­rı da­ha çok Müs­lü­man ol­ma­yan ül­ke­ler­de­ki ku­ru­luş­lar ya­pı­yor. İs­lam Dün­ya­sı­’n­da­ki kriz­ler ve ça­tış­ma­lar­la il­gi­li ra­por­lar, bi­lim­sel ma­ka­le­ler, ki­tap­lar ve ana­liz­ler yi­ne ço­ğun­luk­la gayr-ı müs­lim ül­ke­ler­de ha­zır­la­nı­yor. Bu böy­le ol­du­ğu için­dir ki İs­lam Dün­ya­sı­’n­da­ki ça­tış­ma­la­ra da da­ha çok Ba­tı­lı ül­ke­ler mü­da­ha­le edip so­run­la­rı­mı­zı ken­di usul­le­rin­ce “çöz­me­ye” ça­lı­şı­yor­la­r… Ba­tı­lı ül­ke­ler ça­tış­ma­la­rın di­li­ni ve ko­du­nu yaz­dık­la­rı gi­bi, ba­rı­şın ma­hi­ye­ti­ni, çer­çe­ve­si­ni ve te­ori­si­ni de be­lir­li­yor­lar. Unut­ma­mak la­zım, İs­lam Dün­ya­sı ken­di için­de­ki ça­tış­ma­la­rı ken­di­si tah­lil et­me­di­ği ve kap­sam­lı bir ba­rış for­mü­lü ve di­li ge­liş­tir­me­di­ği müd­det­çe dış mü­da­ha­le­ye dai­ma açık ola­cak­tır. 

Hei­del­berg Ulus­la­ra­ra­sı Ça­tış­ma Araş­tır­ma­la­rı Ens­ti­tü­sü (HI­IK) 2014 yı­lı Ça­tış­ma Ba­ro­met­re­si ra­po­ru­nu ya­yın­la­dı. Dev­let­le­ra­ra­sı (in­ters­ta­te) ve dev­let içi (in­tra-sta­te) si­ya­si ça­tış­ma­la­rı araş­tır­ma, de­ğer­len­dir­me ve bu­nun­la il­gi­li ya­yın­lar yap­mak üze­re ku­ru­lan HI­IK, ay­nı ad­lı üni­ver­si­te­den Prof. Dr. Frank R. Pfets­ch’­in ön­cü­lük yap­tı­ğı ve 1991’de Al­man Araş­tır­ma Vak­fı ta­ra­fın­dan fon­la­nan Ça­tış­ma Si­mü­las­yon Pro­je­si (CO­SI­MO)’nun ens­ti­tü­ye dö­nüş­tü­rül­müş hâ­li. () 25 yıl­lık tec­rü­bey­le ça­lı­şan Ens­ti­tü, ça­tış­ma­la­rın so­nuç­la­rı­na odak­lan­mak ye­ri­ne sü­reç­le­ri­ni ana­liz et­mek için ol­duk­ça tek­nik bir usul de ge­liş­tir­miş. Ça­tış­ma­nın kon­sep­ti, ak­tör­le­ri, ted­bir­le­ri, bi­le­şen­le­ri, ça­tış­ma yo­ğun­luk kon­sep­ti, ça­tış­ma­da kul­la­nı­lan si­lah­lar, is­tih­dam edi­len per­so­nel, ça­tış­ma­nın se­bep ol­du­ğu za­rar­lar ve tah­ri­bat, mül­te­ci­ler ve yer de­ğiş­ti­ren in­san­la­rın du­ru­mu gi­bi fak­tör­ler ay­rı ay­rı ra­por ha­zır­lı­ğın­da ana­liz edi­li­yor. 

Ens­ti­tü­’nün ken­di me­to­do­lo­ji­si içe­ri­sin­de tes­pit et­ti­ği kü­re­sel ça­tış­ma sa­yı­sı 424. Bun­la­rın 223’ü şid­det­li ça­tış­ma­ya dö­nüş­müş du­rum­da. Yük­sek şid­det­li ça­tış­ma sa­yı­sı 46 iken, sı­nır­lı sa­vaş 25 ve sa­va­şa dö­nü­şen ça­tış­ma sa­yı­sı 21 ola­rak tes­pit edil­miş. Şid­det içer­me­yen ça­tış­ma sa­yı­sı ise 2013’e gö­re 12 ar­ta­rak geç­ti­ği­miz yıl 201 ol­muş. Uk­ray­na­’da­ki sa­va­şa dö­nü­şen ça­tış­ma ha­riç 2014 yı­lın­da­ki di­ğer tüm sa­vaş­larİs­lam Dün­ya­sı­’n­da ce­re­yan et­ti. (Lib­ya, Su­ri­ye, Irak, Ye­men, Su­dan, So­ma­li, Or­ta Af­ri­ka Cum­hu­ri­ye­ti, Ni­jer­ya, Pa­kis­tan ve Fi­lis­tin baş­lı­ca ça­tış­ma böl­ge­le­ri) Bir de sı­nır­lı sa­vaş­lar var ki on­lar için­de en dik­kat çe­ke­ni Keş­mi­r’­de de­vam eden ça­tış­ma. Geç­ti­ği­miz yıl Keş­mi­r’­de­ki Kon­trol Hat­tı bo­yun­ca Hin­dis­tan-Pa­kis­tan ara­sın­da­ki ça­tış­ma­lar­da 41 ki­şi öl­dü, 130 ki­şi ya­ra­lan­dı. Hin­dis­tan ve Pa­kis­tan en az 81 de­fa bu hat­ta ça­tış­tı. 

Ça­tış­ma­la­rın böl­ge­sel ana­li­zi­ne bak­tı­ğı­mız­da en çok ça­tış­ma As­ya ve Ok­ya­nus­ya­’da ce­re­yan et­miş (127). Bu, tüm ça­tış­ma­la­rın % 30’u­na te­ka­bül edi­yor. Da­ha son­ra 104 ça­tış­may­la Sah­ra Al­tı Af­ri­ka ge­li­yor. Son­ra da 74 ça­tış­may­la Or­ta­do­ğu ve Ku­zey Af­ri­ka, 67 ça­tış­may­la Av­ru­pa ve 52 ça­tış­may­la da Ame­ri­ka böl­ge­si ge­li­yor. Ta­bii bu ra­kam­lar si­lah­lı ça­tış­ma ve­ya sa­va­şa dö­nü­şen ça­tış­ma­lar söz­ko­nu­su ol­du­ğun­da Or­ta­do­ğu ve Ku­zey Af­ri­ka ba­şı çe­ki­yor.
HI­IK Ça­tış­ma Ba­ro­met­re­si ra­po­ru­na gö­re 2014’te 347 ça­tış­ma dev­let içi (in­tra-sta­te) özel­lik ta­şır­ken 77 ça­tış­ma dev­let­ler ara­sın­da vu­ku­bul­muş. Dev­let içi ça­tış­ma­lar dev­let­le­ra­ra­sı ça­tış­ma­la­ra oran­la da­ha yük­sek oran­da ar­tar­ken, kü­re­sel ça­tış­ma yo­ğun­luk­la­rın­da da ön­ce­ki yıl­la­ra gö­re göz­le gö­rü­nür bir yük­sel­me var. Ya­ni dün­ya ba­rış­tan ya­na de­ğil da­ha çok ça­tış­ma­dan ya­na bir dün­ya­…  HI­IK Ra­po­ru dar­be­le­ri de in­ce­le­miş; ra­po­ra gö­re ge­çen se­ne dört dar­be te­şeb­bü­sü var ve bun­lar­dan iki­si (Tay­land ve Bur­ki­na Fa­so) ba­şa­rı­lı ol­muş dar­be­ler. 

Ge­le­lim ra­po­run di­li­ne­… Bu ka­dar kök­lü bir ku­ru­luş olan ve ör­nek bir ça­lış­ma ya­pan HI­IK ye­te­rin­ce ob­jek­tif mi­dir siz­ce? Ke­sin­lik­le ha­yır! İs­ra­il-Fi­lis­tin ça­tış­ma­sın­dan DA­EŞ’­e ve İs­lam Dün­ya­sı­’n­da­ki di­ğer ça­tış­ma­la­ra va­rın­ca­ya ka­dar ra­po­run he­men her ye­rin­de İs­la­mo­fo­bik bir dil var. An­cak baş­ta da ifa­de et­ti­ğim gi­bi al­ter­na­tif araş­tır­ma­lar ve ku­rum­lar ol­ma­dı­ğı müd­det­çe İs­lam Dün­ya­sı bi­le ken­di­ni bu İs­la­mo­fo­bik ra­por­lar­dan oku­ma­ya de­vam ede­cek­ti­r… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cihangir İşbilir Arşivi