Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Diktatörün Ölümü

Diktatörün Ölümü

12 Ey­lül dar­be­si­nin mi­ma­rı öl­dü. Bir dar­be mağ­du­ru ola­rak ba­zı şey­ler yaz­ma­nın şart ol­du­ğu­na ina­nı­yo­rum. Ev­ren son gün­le­ri­ni tu­tuk­la­ma kor­ku­su için­de ge­çir­di. Al­dı­ğı mü­eb­bet ha­pis ce­za­sı  ha­ya­tı­nı ka­bu­sa çe­vir­di. Yar­gı­la­nır­sam in­ti­har ede­rim di­yen bir za­man­la­rın güç­lü is­mi, ce­za al­ma­mak için her yo­lu de­ne­di.

Bi­zim ku­şak asır­lık tec­rü­be­yi bir­kaç on yı­la sığ­dı­ran bir ne­sil. Dar­be­ler, iş­ken­ce­ler, zu­lüm­ler ha­ya­tı­mı­zın bir par­ça­sı ha­li­ne gel­di. Biz ba­ha­rı ha­pis­ha­ne­ler­de bı­ra­kan bir ne­si­liz. Genç­lik di­ye bir dö­ne­mi­miz ol­ma­dı. Çık­tı­ğı­mız­da mev­sim çok­tan son­ba­ha­ra eriş­miş­ti.

Der­dim, ya­şa­ya­ma­dık­la­rı­mı­zın acı­sı­nı çı­kar­mak de­ğil. Kul hak­kı hiç­bir hak­ka ben­ze­mez. Ya­rın bü­yük mah­ke­me­de ya­şa­dı­ğı­mız her anın he­sa­bı­nı ve­re­ce­ğiz. Der­dim, bi­zim ya­şa­dık­la­rı­mı­zı biz­den son­ra­ki­le­rin ya­şa­ma­ma­sı, da­ha ya­şa­nı­la­bi­lir, da­ha hu­zur­lu bir Tür­kiye­’de ya­şa­ma­la­rı­…

Dar­be­ler­den çı­ka­rı­la­cak ilk ders mah­ke­me­nin kim­se­ye mülk ol­ma­dı­ğı­dır. Hiç­bir sal­ta­nat, hiç­bir ik­bal ebe­di de­ğil­dir. Gü­cü elin­de bu­lun­du­ran­la­rın bu­nu hiç unut­ma­ma­sı la­zım. İkin­ci­si ada­let­ten ay­rıl­ma­mak­tır. 12 Ey­lül en çok ya­sa dı­şı uy­gu­la­ma­la­rı do­la­yı­sıy­la tar­tı­şı­lı­yor. Ha­pis­ha­ne­le­ri iş­ken­ce­ha­ne­ye çe­vi­ren, as­ma­yıp bes­le­se miy­dik zih­ni­ye­tiy­le tu­tuk­lu­la­ra ha­yat hak­kı­nı çok gö­ren bir sü­reç ya­şa­dık. Bin­ler­ce in­san iş­ken­ce­den geç­ti, yüz­ler­ce­si sa­kat kal­dı, on­lar­ca­sı öl­dü­rül­dü. Bu­gün ko­ca bir top­lu­luk ha­la 12 Ey­lü­l’­ün ya­ra­la­rı­nı ta­şı­yor.

12 Ey­lül dar­be­si ya­pıl­dı­ğın­da top­lu­mun ka­hir ek­se­ri­ye­ti çok şü­kür şu te­rör be­la­sın­dan kur­tul­duk di­ye bay­ram edi­yor­du. Dar­be­ci­ler bü­yük bir top­lum des­te­ği ile ik­ti­da­rı ele ge­çir­di­ler. Ama bir sü­re son­ra  top­lum dar­be­nin ger­çek yü­zü ile kar­şı kar­şı­ya ge­lin­ce du­ru­mu an­la­dı. Bu­gün ten­kit­çi­si­nin al­kış­çı­sın­dan faz­la ol­ma­sı­nın se­be­bi bu­dur. Dar­be ya­sa ta­nı­ma­dı­ğı için bü­tün bir top­lu­ma suç­lu mu­ame­le­si yap­tı. Dev­let­ten ba­ba­lık bek­le­yen­le­ri dev­le­te düş­man et­ti.

Di­yar­ba­kır ce­za­eviy­le il­gi­li çok şey duy­muş­su­nuz­dur. İş­ken­ce ge­nel bir uy­gu­la­may­dı an­cak Di­yar­ba­kır me­se­le­yi et­nik is­tis­ma­ra gö­tür­dü­ğü için da­ha ön pla­na çı­ka­rıl­dı. Kürt kö­ken­li va­tan­daş­la­rı­mı­zı kış­kırt­mak, et­nik bir mağ­du­ri­yet duy­gu­su ya­rat­mak için hep Di­yar­ba­kır iş­ken­ce­le­rin­den söz edil­di. Oy­sa Ma­ma­k’­da, Kay­se­ri­’de,     Er­zin­ca­n’­da, Met­ri­s’­de Di­yar­ba­kı­r’­dan fark­lı de­ğil­di. Ama va­tan­da­şı ku­cak­la­mak,ik­na et­mek ye­ri­ne ez­me dü­şün­ce­si PKK’­nın ek­me­ği­ne yağ sür­dü. Dar­be­nin gad­ri­ne uğ­ra­yan so­lu­ğu dağ­da al­dı. Bu­gün de­va­sa bir Kürt so­ru­nu ile uğ­ra­şı­yor­sak bi­raz da bu bi­ze 12 Ey­lü­l’­ün he­di­ye­si­dir. Dar­be­le­rin yan et­ki­le­ri sa­yı­la­ma­ya­cak ka­dar çok­tur.

O dö­nem­le il­gi­li iç ka­na­tı­cı çok şey ya­za­bi­li­rim. Ama ken­dim­le il­gi­li yaz­mak­tan­sa ası­lan iki ar­ka­da­şım­la il­gi­li bir anı­mı pay­laş­mak­ta fay­da gö­rü­yo­rum. Ma­ni­sa Ül­kü­cü­ler da­va­sın­dan yar­gı­la­nan Ha­lil Esen­dağ ile Sel­çuk Du­ra­cık 4-5 Ha­zi­ran 1983 ta­ri­hin­de Bu­ca Ce­za­evin­de idam edil­di­ler. İdam­la­rı­nı bek­ler­ler­ken ba­zı po­li­ti­ze ol­muş aşı­rı sol­cu su­bay­lar nö­bet­le­rin­de hüc­re­le­ri­ne gi­de­rek bu­gün ha­zır mı­sı­nız gi­bi söz­ler­le on­la­rı kor­kut­ma­ya ma­ne­vi­yat­la­rı­nı sars­ma­ya ça­lış­tı­lar. Dü­şü­ne­bi­li­yor mu­su­nuz iki üç ge­ce­de bir su­bay ge­lip o ge­ce idam­la­rın in­faz edi­le­ce­ği­ni ima edi­yor ve siz sec­ca­de­ni­zin üze­rin­de sa­ba­ha ka­dar si­zi gö­tür­me­le­ri­ni bek­li­yor­su­nuz. Bu, ar­ka­daş­la­rı­mı­za de­fa­lar­ca ya­pıl­dı.

İdam al­mış in­san­la­ra bi­le psi­ko­lo­jik iş­ken­ce yap­mak han­gi ah­la­ka sı­ğar?

Bal­yoz, Er­ge­ne­kon da­va­la­rın­da yar­gı­la­nan ba­zı su­bay­lar kim­se bi­ze sa­hip çık­ma­dı di­ye za­man za­man şi­ka­yet  et­ti­ler. Si­ze ni­ye sa­hip çı­kıl­sın, bun­la­rı ya­pan ve­ya bun­la­rı ya­pan­la­rı bün­ye­sin­de ba­rın­dı­ran­la­ra ni­ye sa­hip çı­ka­lım? As­ke­ri kış­la­lar­da iş­ken­ce gör­mek, as­ker ta­ra­fın­dan tar­tak­lan­mak bü­tün ez­ber­le­ri­mi­zi, al­gı­la­rı­mı­zı de­ğiş­tir­di. Dar­be­nin en yıp­ra­tı­cı, en za­rar­lı ta­ra­fı da bu­dur. Ken­di as­ke­ri­ni­ze olan gü­ve­ni­ni­zin, iti­ma­dı­nı­zın sar­sıl­ma­sı­…

Şim­di Ev­ren ila­hi hu­zur­da. Za­ma­nı ge­lin­ce biz­de gi­de­ce­ğiz. Ama git­mek var, git­mek var. Dua­lar­la da Al­la­h’­a gi­di­lir.. Bed­du­alar­la da­… Önem­li olan ar­ka­nız­da bir hoş sa­da bı­ra­ka­bil­me­niz­dir. Ba­kı­nız kim­se ölüm­den ka­ça­mı­yor iş­te.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Selçuk Özdağ Arşivi