Fikri Türkel

Fikri Türkel

Çorap Deyip Geçmeyin!

Çorap Deyip Geçmeyin!

Dün­ya­da­ki her 6 ki­şi­den bi­ri­nin Türk ço­ra­bı giy­di­ği­ni bi­li­yor muy­du­nuz? 2.5 mil­yar adet ço­rap üre­ti­miy­le, Çin'den son­ra dün­ya­da ikin­ci sı­ra­da­yız. 

Ço­rap­la il­gi­li in­sa­nı gü­lüm­se­ten hi­ka­ye­ler du­ya­bi­le­ce­ği­niz gi­bi, eko­no­miy­le il­gi­li de ba­şa­rı ör­nek­le­ri az de­ğil­dir. 
Me­se­la, Tür­ki­ye'de ço­rap tü­ke­ti­mi­nin en yük­sek nok­ta­sı An­ka­ra ol­ma­sı­nın en bü­yük se­be­bi me­mur ken­ti ol­ma­sın­dan kay­nak­la­nı­yor. 

Yi­ne da­ha ön­ce, dev­let da­ire­le­rin­de pan­to­lon ya­sa­ğı ol­du­ğu için ka­dın­lar­da ço­rap tü­ke­ti­mi ol­duk­ça yük­sek­ti. 
As­lın­da Tür­ki­ye'de ki­şi ba­şı yıl­lık ço­rap tü­ke­ti­mi 8 adet. 15 yıl ön­ce­si­ne gö­re tü­ke­tim ra­kam­la­rı kat­lan­mış du­rum­da ol­ma­sı­na rağ­men, Av­ru­pa'da bu oran ki­şi ba­şı tü­ke­tim 30 ço­ra­bı ge­çi­yor. 

Bu ra­kam­la­rı si­zin­le pay­laş­ma­mın baş­ka bir ne­de­ni var: Tür­ki­ye'nin ön­de ge­len üre­ti­ci­le­rin­den olan Pak­taş, ken­di mar­ka­sıy­la Ame­ri­ka­lı­ya ço­rap giy­dir­mek için yo­la çık­tı. 

Pak­taş'ın hi­ka­ye­si­ni genç CE­O'su Onur Ka­ya'nın ağ­zın­dan si­ze ak­tar­ma­dan ön­ce, bir­kaç ra­kam da­ha pay­laş­mak is­ti­yo­rum. 

Dün­ya­da 2014 yı­lın­da 26 mil­yar çift ço­rap imal edi­lir­ken bu­nun 2,5 mil­yar çif­ti Tür­ki­ye­’de üre­til­di. Üre­ti­mi­nin yüz­de 70’i­ni ih­raç eden Tür­ki­ye­’nin bir nu­ma­ra­lı pa­za­rı ki­şi ba­şı­na yıl­da 25-35 çift ço­rap tü­ke­ten Av­ru­pa ül­ke­le­ri. 

Dün­ya­da en yük­sek tü­ke­tim olan ki­şi ba­şı 35 çift ço­rap ile Ame­ri­ka her­ke­sin he­def pa­za­rı­dır. 

Çin her yıl 2,5 mil­yar do­lar­lık sa­tış ya­pı­yor ya­ni en az 2,5 mil­yar ço­rap giy­di­ri­yor. Dün­ya­nın ön­de ge­len üre­ti­ci ve ih­ra­cat­çı­sı Tür­ki­ye'den Ame­ri­ka'ya ço­rap ih­ra­ca­tı ise sa­de­ce 15 mil­yon do­lar ya­ni 15 mil­yon çift ci­va­rın­da bir ço­rap gön­de­ri­li­yor. 

Ço­ra­bın mar­ka­sı olur mu, di­ye sor­ma­yın. Bir Türk mar­ka­sı­nın bu yol­cu­lu­ğu­nu önem­si­yo­rum. 

Şim­di­ye ka­dar baş­ta Ka­na­da ol­mak üze­re 30 ül­ke­ye ih­ra­cat ya­pan Pak­taş, üçün­cü nes­lin iş ba­şı­na gel­me­siy­le ye­ni bir iv­me ka­zan­mak is­ti­yor.

Ame­ri­ka'da rek­lam çe­kim­le­ri yap­tı­rıp, on­la­rın be­ğe­ni­le­ri­ne gö­re bir ço­rap ko­lek­si­yo­nu ha­zır­la­mış. Ka­ya, bir di­ğer he­def ül­ke ise Bre­zil­ya ola­rak seç­tik­le­ri­ni söy­lü­yor. 

Ma­lum, son dö­nem­de akıl­lı ço­rap­tan an­ti­bak­te­ri­yel ürün­le­re, bam­bu ip­li­ğin­den tek­nik teks­til üren­le­ri­ne ka­dar fark­lı ürün se­çe­nek­le­ri çık­tı. 

Onur Ka­ya, de­de­si Na­zif Gö­nül­taş'ın  1959 yı­lın­da kur­du­ğu ço­rap ima­la­tı­na ye­ni bir so­luk ka­zan­dır­mak is­ti­yor. Şim­di­ye ka­dar fa­son üre­tim yap­tık­la­rı pa­za­ra, ken­di mar­ka­la­rıy­la yer­leş­mek is­ti­yor­lar.  

Pak­taş, bu­gün 300 ça­lı­şa­nıy­la üre­tim ya­pı­yor ve ay­da 4 mil­yon çift ço­rap imal edi­yor. Ci­ro­su­nun yüz­de 40'ını ih­ra­cat­tan sağ­la­yan grup, kri­ze rağ­men bu yıl da yüz­de 20 bü­yü­me ger­çek­leş­tir­me­yi he­def­li­yor. 

2014 yı­lın­da 40 mil­yon do­lar ci­ro el­de eden ve bu­nun yüz­de 40’ı­nı ih­ra­cat­tan gel­di­ği­ni be­lir­ten Onur Ka­ya, 2015 yı­lı­nı ise yüz­de 20 ci­ro ar­tı­şı ile ta­mam­la­ma­yı plan­la­dık­la­rı­nı söy­le­di.

Ge­nel­de ayak­ka­bı­mı­za ve ço­rap­la­rı­mı­za dik­kat et­mi­yo­ruz. Ço­ra­ba il­gi, Pak­taş gi­bi şir­ket­le­rin rek­lam spot­la­rıy­la ar­ta­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. He­le dün­ya pa­zar­la­rın­da ürün­le­ri­mi­zin boy gös­ter­me­si, iç tü­ke­ti­mi de ar­tır­ma­ya se­bep ola­cak­tır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi