Sinan Burhan

Sinan Burhan

Diyarbakır’da seçim sonucu ne olur?

Diyarbakır’da seçim sonucu ne olur?

Seçim öncesinde Anadolu Yayın Platformu olarak ortak yayınlarımıza devam ediyoruz. Bu bağlamda Diyarbakır’a uğradık. Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz Bey’le ortak bir yayın yaptık. Yayın öncesinde biraz bölgeden bahsetmek isterim. İlk olarak Eğil Bölgesine uğradık. Burada Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen iki peygamber var. Birisi Hz. Elyesa bir diğeri de Hz. Zülkifl. Bu iki Peygamber Eğin İlçemizde metfun. Kabirleri Dicle üzerine baraj yapılmadan önce daha farklı bir alandaymış. Bu alanı su basınca bu iki peygamberin kabri bu ilçemize yüksekçe bir tepeye nakledilmiş. Bu nakil esnasında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir grup alim bulunmuş. Bu alimler bu iki büyük zatın nakli esnasında cesetlerinin çürümediğini görmüşler.

Zira Peygamberimiz buyurdular ki, Peygamberlerin bedenleri çürümez. Hakikaten çok manevi hava var. Sadece peygamberler değil aynı zamanda sahabeler kenti bu ilimiz. Hz. Ömer zamanında fetih olunan bu ilimizde bine yakın sahabe şehit olmuş. İnsan hayret ediyor. Bu kadar manevi değeri yüksek olan bir ilimizde nasıl oluyor da PKK ve HDP siyaseti öne çıkıyor. Bu ilimizi tarihi misyonuna döndürmek Diyarbakırlıların ve bizim üzerimize bir manevi sorumluluktur.

Diyarbakır’da bu manevi havayı bir tarafa bırakırsanız, gözünüze ilk çarpan gerçek kentin bakımsızlığı. Şehrin üzerine çökmüş kara bir hava var . Yollar bozuk, kaldırımlar kırık dökük. Parklar bakımsız. Şehirde çok ağır bir HDP havası var. Bu hava kenti boğuyor adeta. Kentte şu anda en büyük sorun işsizlik. Bu sorun beraberinde sosyo ekonomik sorunları da getirmiş. Bir kere şu anda gençler uyuşturucunun pençesine düşmüş durumdalar. Örgüt zaten böyle gençlik istiyor. Ailesi ile toplumla bağı olmayan kullanılacak bir gençlik istiyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Beyle akşam bir araya geldik. Cevdet Bey Diyarbakır’a uyum sağlamış. Çok çalışkan ve mütevazı bir insan. Diyarbakır’ın İç Kale denilen mevkinde bir canlı yayın gerçekleştirdik. Geçmişte faili meçhullerin olduğu, insanların öldürüldüğü bu bölgede şimdilerde yeni bir restorasyon başlamış. Hükümet bu alanı harika bir biçimde yenilemiş. Sanırım çok güzel bir turizm bölgesi olacak.

Bakan Yılmaz’a göre şehrin en önemli sorunu işsizlik. Yılmaz diyor ki: “Bu ülkemizin en genç nüfusu burada yaşıyor. Ancak bu gençlerimiz işsiz. Normal şartlar altında bizim için altın fırsat olan gençlerimiz işsizlik nedeniyle sorun haline geldi” diyor. Diyarbakır Antep ve Urfa’nın gerisinde kalmış. Sanayileşme yok. Ticaret yok. Bu bölgenin tarım açısından da büyük potansiyeli var. Terör bu bölgede ot bitirmiyor.

Bölgenin en büyük kenti olma vasfına sahip kent hergeçen gün geriye gidiyor. Hükümet yatırımları olmazsa kent maalesef gecekondu bir kent olur. Ak Parti hükümetleri bölgede büyük yatırım yapmış. Belediyelerin yapması gereken yatırımları merkezi hükümet yapıyor.

Bu bölgede dikkatimi çeken bir başka nokta ise, Hüdapar’ın varlığı. Bu bölgede Hüdapar’ın Genel Başkanı bağımsız aday olmuş. Zekeriya Bey umarım seçimleri kazanır. HDP ve PKK’ya karşı canlarını ortaya koyan bu kadroların mutlaka mecliste olması gerekir.

Diyarbakır’da en çok şikayet listelerden. Özellikle Ak Parti Listelerinden Abdurrahman Kurt’un çekilmesi üzüntüye neden olmuş. Bir başka eleştiri ise, aşiret siyasetine geri dönülmesidir. Buna rağmen Bakan Yılmaz bölgeyi toparlamaya çalışıyor. Gecesini gündüzüne katıyor. Peki bölgede durum ne olur. Her şey HDP’nin barajı aşıp aşmayacağına bağlı. Eğer HPD barajı aşarsa, sonuç HDP 7 vekil, 3 vekil Ak Parti 1 vekil Hüdapar olur. HDP barajı aşamazsa, 10 vekil Ak Parti 1 vekil Hüdapar olur. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Burhan Arşivi