Ali Osman Gündoğan

Ali Osman Gündoğan

Artık Çamur Atmak İz Bırakmamalı

Artık Çamur Atmak İz Bırakmamalı

Bir an için ben de “ağ­zı­nın aya­rı ol­ma­yan bi­ri­si­” gi­bi ha­re­ket et­me­ye kalk­sam ve fü­tur­suz­ca, söz­le­ri­min ba­na yük­le­di­ği me­su­li­ye­ti hiç de dü­şün­me­den ko­nuş­ma­ya baş­la­sam, Me­ral Ak­şe­ner hak­kın­da söy­le­nen söz­le­re kar­şı ak­lım­dan ge­çen­le­ri bir bü­tün ola­rak bel­ki di­le ge­ti­re­me­ye­bi­lir­dim ama sa­nı­rım ah­lak sı­nır­la­rı­nı aş­mış, ay­na­ya bak­tı­ğın­da gör­dü­ğü yüz­den utan­ma­sı ge­re­ken bir zi­hin sa­hi­bi hak­kın­da söy­le­ne­bi­le­cek olan­lar yi­ne de sı­nır­lı olur­du.

Dik­kat et­me­si ge­re­ken­le­rin her ne pa­ha­sı­na olur­sa ol­sun bel­li bir ama­ca ki­lit­le­ne­rek söz söy­le­me­ye baş­la­dı­ğı ve sö­zün ma­na­sı hak­kın­da “va­k’­a-yı adi­ye­den­mi­ş” gi­bi ko­nuş­ma­sı, gel­di­ği­miz ve için­den geç­ti­ği­miz sü­re­cin ne den­li şah­si­yet zaa­fı oluş­tur­du­ğu­nun far­kı­na va­rıl­ma­sı açı­sın­dan önem­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum.

Top­lum önün­de olan, se­vi­len-sa­yı­lan ve şah­si­ye­ti­nin cid­di­li­ği ile var­lı­ğı bü­tün­leş­miş bir ka­dın hak­kın­da dü­şün­ce­siz­ce söz söy­le­mek hiç ama hiç prim yap­maz ar­tık. Hak­kın­da ko­nuş­tu­ğu­nuz ka­dın, hak­kın­da söy­le­di­ği­niz söz­ler­de­ki ke­li­me­le­re bi­le ya­ban­cı olan bir ka­dın­dır. 

Türk mil­le­ti, sağ­du­yu sa­hi­bi­dir. Han­gi fa­zi­let ki­me ya­kı­şır, han­gi re­zi­let ki­me ait­tir? Bu­nun far­kı­na va­ra­bi­le­cek ka­dar sağ­du­yu ve ir­fan sa­hi­bi­dir bi­zim in­sa­nı­mız. Ni­te­kim çok açık ola­rak gö­rül­dü ki, bu tür­lü söz­ler ar­tık sö­zün he­def al­dı­ğı ki­şi­le­re de­ğil, sö­zü söy­le­yen­le­re, sö­zün sa­hip­le­ri­ne ait ha­le ge­li­yor. Ça­mur, at­tı­ğı­nız ki­şi­de de­ğil, siz­de iz bı­ra­kı­yor. Her ne se­bep­le olur­sa ol­sun ça­mur at­mak­tan, bel al­tı ça­lı­şa­rak ma­çı ka­zan­mak dü­şün­ce­sin­den vaz­ge­çin. Si­zi hak­lı kı­lan şey, baş­ka­la­rı­nın ek­sik­lik­le­ri, ha­ta­la­rı, suç­la­rı, gü­nah­la­rı ol­ma­sın! Siz, sa­vun­du­ğu­nuz de­ğer­ler­le, sa­hip ol­du­ğu­nuz il­ke­ler­le, hak ve hak­ka­ni­yet ve ada­let üze­re olan ha­re­ket­le­ri­niz­le, mil­le­te ve­ya çev­re­ni­ze yap­tı­ğı­nız hiz­met­ler­le, ça­lış­kan­lı­ğı­nız­la hak­lı olun. Baş­ka­la­rın­da ol­ma­yan fa­zi­let­le­ri­niz­le hak­lı olun. Si­zi baş­ka­la­rı­nın kö­tü olu­şu iyi kıl­maz. 

Bu­gü­ne ka­dar or­ta­ya atıl­mış hiç­bir ka­se­te bak­ma­dım, hiç­bir ses kay­dı­nı din­le­me­dim. Özel ha­ya­tın do­ku­nul­maz­lı­ğı il­ke­si ve baş­ka­la­rı­nın ha­yat­la­rı­na mü­da­ha­le et­me­nin ah­la­ki ol­ma­dı­ğı ko­nu­sun­da­ki ke­sin hü­küm her bi­ri­mi­zin sa­da­kat­le bağ­lı ol­ma­sı ge­re­ken il­ke­ler ol­ma­lı.

Bir da­va­ya hiz­met et­mek is­ter­ken, da­va­nın bü­yük­lü­ğü ora­nın­da söz­le­ri­mi­zin ve dav­ra­nış­la­rı­mı­zın me­su­li­ye­ti de ar­tar. Bu me­su­li­ye­te uy­gun ha­re­ket edil­me­di­ği za­man bun­dan en bü­yük za­ra­rı, hiz­met et­mek is­te­di­ği­miz da­va gö­rür.

Top­lum­la­rın ne de­re­ce me­de­ni bir se­vi­ye­de oluş­la­rı, o top­lum­da kul­la­nı­lan dil ile an­la­şı­la­bi­lir. Dil, in­sa­nın iç dün­ya­sı­nı, şah­si­ye­ti­ni ele ve­rir. Bir in­sa­nı ta­nı­mak is­ti­yor­sa­nız onu ko­nuş­tu­run. Mev­la­na di­li, ten­ce­re ka­pa­ğı­na ben­ze­tir. Ka­pa­ğın çı­kar­dı­ğı ses­ten ten­ce­re­nin için­de­ki ye­me­ğin piş­miş olup ol­ma­dı­ğı­nı, ne çe­şit bir ye­mek ol­du­ğu­nu an­lar­sı­nız. İn­san da öy­le­dir. İn­sa­nın da çı­kar­dı­ğı ses­ten, kul­lan­dı­ğı kav­ram­lar­dan, ko­nu­şur­ken yü­zün­de be­li­ren mi­mik­ler­den na­sıl bir in­san ol­du­ğu     an­la­şı­la­bi­lir.

Se­çim­le­re çok az za­man kal­dı. Bu za­man içe­ri­sin­de baş­ta li­der­ler ol­mak üze­re ba­sın, ba­sın ara­cı­lı­ğıy­la ya­zan ko­nu­şan her­ke­se çok bü­yük gö­rev­ler dü­şü­yor. Çün­kü mil­let ola­rak han­gi me­de­ni ve de­mok­rat bir se­vi­ye­de olu­şu­mu­zun en bü­yük gös­ter­ge­si se­çim dö­nem­le­rin­de ya­şa­nan olay­lar­dır.

Ta­rih­te her olay bi­ri­cik­tir ve ta­rih­te hiç­bir olay zo­run­lu­luk­la olup bit­mez. Ta­rih, bir im­kân­lar ala­nı­dır. Bu alan­da hiç­bir olay, ol­maz­sa ol­maz bir ni­te­lik ile ad­lan­dı­rı­la­maz. Çün­kü ol­du­ğun­dan baş­ka tür­lü de ola­bi­lir. Bu­nun için se­çim­le­ri ölüm ka­lım me­se­le­si yap­mak, ta­ri­hin ru­hu­na ay­kı­rı­dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Osman Gündoğan Arşivi