Fikri Türkel

Fikri Türkel

Vahdet ve Gazetecilik

Vahdet ve Gazetecilik

Fi­kir­le­rin ge­niş kit­le­le­re ya­yıl­ma­sı, et­ki gü­cü­nü ar­tır­ma­sı ba­kı­mın­dan çok önem­li. Çün­kü fi­kir­ler, baş­ka­la­rıy­la pay­la­şıl­dı­ğı ve da­ha faz­la in­sa­na ulaş­tı­ğı za­man an­la­mı da­ha ar­tar. Aka­de­mik ki­tap­lar­la, der­gi­ler­le bü­yük kit­le­le­re ulaş­mak pek müm­kün de­ğil. Ga­ze­te­ci­lik bu ba­kım­dan ol­duk­ça önem­li bir ze­min oluş­tu­ru­yor ve avan­taj­lı bir du­rum­da bu­lu­nu­yor.

Ga­ze­te ya­yın­cı­lı­ğı, as­lın­da vic­da­nı tem­sil eder. Vic­dan, her bi­ri­mi­zin or­tak ola­rak dik­kat ke­sil­di­ği ses ol­ma­lı­dır. Ga­ze­te­ci­lik, ön­ce­lik­le doğ­ru ve ol­gu­ya uyan ha­ber ve­re­rek vic­dan­la­rın ha­ki­kat ile olan bağ­lan­tı­sı­nın ku­rul­ma­sı­na yar­dım­cı olur. Bu­nun için bü­yük bir so­rum­lu­luk üst­len­miş­tir. Hak­ka, ada­le­te, in­san­la­rın ya­ra­rı­na olan bir ka­mu vic­da­nı oluş­ma­sı­na kat­kı­da bu­lun­mak so­rum­lu­lu­ğu­dur bu. İn­san­la­rı ya­lan yan­lış ha­ber­ler­le ya­nıl­tan, on­la­rı ba­zı­la­rı­nın ve­ya ken­di is­tek­le­ri­nin doğ­rul­tu­sun­da ma­ni­pü­le et­me­ye ça­lı­şan bir ga­ze­te­ci­lik, hi­tap et­ti­ği hal­ka iha­net için­de olan bir ga­ze­te­ci­lik­tir.

Ga­ze­te­ci­lik, ay­nı za­man­da kö­şe ya­zı­la­rıy­la, yo­rum­lar­la cid­di bir gün­dem de oluş­tur­mak ve bu açı­dan da ufuk açı­cı bir tarz­da dav­ran­mak zo­run­da­dır. Cid­di kö­şe ya­zı­la­rı ve yo­rum­la­rı bün­ye­sin­de bu­lun­dur­ma­yan ga­ze­te­ler ma­ga­zin der­gi­le­ri gi­bi de­di-ko­du ve boy­dan bo­ya renk­li fo­toğ­raf­lar­la say­fa­la­rı­nı süs­le­ye­rek sı­ra­dan in­san­la­ra hi­tap eder­ler. Bu tür­lü ga­ze­te­ler, ba­sın yo­luy­la in­san­lar­da ufuk aç­mak ve bir şu­ur oluş­tur­mak ye­ri­ne kit­le­le­ri gö­ze hi­tap eden ve nef­si ha­re­ke­te ge­çi­ren fo­toğ­raf ve ya­zı­lar­la oya­lar­lar. 

Ga­ze­te­ci­lik, ya­yın­la­dı­ğı ha­ber­ler­le ve kö­şe ya­zı­la­rıy­la bir na­mu­su tem­sil eder. Na­mus, ah­la­kın ve vic­da­nın bel­ki de da­ha doğ­ru bir ifa­dey­le hak ve ha­ki­kat ile bir­lik­te ada­le­tin ku­ral ve ka­nun­la­rı­na uya­rak tem­sil edi­le­bi­lir. Hi­tap et­ti­ği­miz kit­le­ye kar­şı say­gı duy­ma­yı ge­rek­ti­rir. Bü­tün bun­lar, bek­len­ti­siz ol­mak­la ya­kın­dan il­gi­li­dir. Çün­kü bek­len­ti, in­sa­nı bo­zar ve bek­len­ti için­de olan in­san, bek­len­ti­si­nin ger­çek­leş­me­si­ne hiz­met ede­cek tarz­da dav­ra­nır. Na­mus­lu bir du­ru­şu tem­sil et­me­si ge­re­ken ga­ze­te­ci­lik, ba­ğım­sız ve şah­si­yet­li ol­mak­la sağ­la­na­bi­lir.

15 Ara­lık 2014 ta­ri­hin­den bu ya­na ya­yın ha­ya­tın­da olan Vah­det Ga­ze­te­si, ol­duk­ça ye­ni bir ya­yın or­ga­nı ol­mak­la bir­lik­te önem­li bir mis­yo­nu yük­len­miş du­rum­da­dır. Onun mis­yo­nu, sa­hip ol­du­ğu viz­yon doğ­rul­tu­sun­da­dır. Dev­let, mil­let, di­ni ve mil­li olan­lar­la sağ­lık­lı ve sa­mi­mi bir he­ye­ca­na sa­hip olan Vah­det Ga­ze­te­si, fik­ri plan­da bel­li bir du­ruş sa­hi­bi­dir. Bu du­ruş, si­ya­se­ten sa­hip olu­nan bir du­ruş de­ğil, vic­da­nen tem­sil edi­len bir du­ruş ol­du­ğu için say­gıy­la kar­şı­lan­ma­lı­dır.

Vah­det Ga­ze­te­si, kır­mı­zı çiz­gi­le­ri ve il­ke­le­ri olan bir ga­ze­te­dir. Mil­let, dev­let ve din bu çiz­gi­le­rin be­lir­gin kav­ram­la­rı­dır. Ya­zar kad­ro­su, ken­di içe­ri­sin­de bir çe­şit­li­li­ğe sa­hip ol­mak­la bir­lik­te or­tak ah­la­ki il­ke­le­re sa­hip­tir. Bir ola­ya fark­lı açı­lar­dan ba­ka­bi­le­cek ve so­nun­da or­tak bir fik­re doğ­ru yol alın­ma­sı­na kat­kı­da bu­lu­na­bi­le­cek kad­ro­nun zen­gin­li­ği, fark­lı fi­kir­le­rin tem­sil edil­me­si­ne de im­kân ver­mek­te­dir. Bir avuç Ana­do­lu in­sa­nı­nın ül­ke­miz ve ge­le­ce­ği­miz için ta­şı­dı­ğı dert­le­ri ve ide­al­le­ri dil­len­dir­mek ga­ye­si­ne sa­hip ol­du­ğu için de ma­ne­vi bir he­ye­can dal­ga­sı­nı yay­mak­ta­dır.

Bir ha­re­ke­tin ba­şa­rı­sı sa­mi­mi­yet ve iyi ni­ye­ti­ne, yo­la çı­kar­ken be­nim­se­di­ği il­ke­le­rin hak ve ha­ki­kat ile olan uyu­mu­na ve yol­cu­lu­ğu es­na­sın­da bu il­ke­le­re sa­dık ka­lıp kal­ma­ma­sı­na bağ­lı­dır. Bu du­rum o ha­re­ke­ti si­ya­set üs­tü ve her tür­lü men­fa­at his­sin­den uzak bir du­rum­da tu­tar. Bü­yük kit­le­le­re hi­tap et­mek is­te­yen bir ga­ze­te­ci­lik ha­re­ke­ti, an­cak sa­mi­mi­yet ile bun­la­rı ba­şa­ra­bi­lir. Vah­det, kı­sa geç­mi­şi­ne rağ­men bu ba­şa­rı­ya aday­dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi