Saliha Sultan

Saliha Sultan

Öyle Bir Türkiye Yok

Öyle Bir Türkiye Yok

in­san ya­şa­dık­ça ne­ler gö­rü­yor. Za­man Al­la­h’­ın yer­yü­zün­de ku­ru­lu mah­ke­me­si. Da­ha dün Ah­met Ka­ya için “şe­ref­si­z” man­şe­ti atan­lar, bu­gün ay­nı say­fa­lar­da Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş’­a cil­ve ya­pı­yor. “Düş­ma­nı­mın düş­ma­nı dos­tum­du­r”; bu­gün­ler­de sık­lık­la gör­dü­ğü­müz man­za­ra bu. Ha gay­ret!

Şim­di bun­dan on yıl ev­vel Kürt­çe bir şar­kı okun­ma­sı ih­ti­ma­li­ne ta­ham­mül ede­me­yen zih­ni­ye­tin bu­gün so­kak­lar­da Kürt­çe şar­kı­la­rı öz­gür­ce söy­le­yen Kürt­le­ri ar­tık in­san ye­ri­ne koy­du­ğu­na ina­na­cak mı­yız? Yok­sa Kürt­le­ri “he­nüz yüz­de do­kuz fa­lan­lar, na­sıl­sa vak­ti ge­lin­ce te­pe­le­ri­ne ko­lay­ca bi­ne­ri­z” di­ye mi gö­rü­yor ol­ma­sın­lar? Öy­le ya; Mı­sı­r’­da idam ka­ra­rı ve­ri­len dev­rik li­der Mur­si için at­tık­la­rı “Yüz­de 52 oy al­dı, idam ka­ra­rı ver­di­le­r” man­şe­tin­de­ki sub­li­mi­nal me­sa­jı ço­cuk­lar bi­le an­la­dı. Düş­ma­nı­mın düş­ma­nı­nı bi­raz yağ­la­rım, son­ra işi­me ba­ka­rım. Şark kur­naz­la­rı.

2003 se­çim­le­rin­de man­şet­le­ri kap­la­yan ve mil­yon­la­rın ka­tıl­dı­ğı­nı id­di­a et­tik­le­ri Cum­hu­ri­yet Mi­ting­le­ri sı­ra­sın­da, la­ik ma­gan­da­la­rın an­la­ya­ca­ğı dil­den “vız ge­lir, tı­rıs gi­de­r” baş­lık­lı bir ya­zı yaz­mış­tım. Ge­zi ve 17 Ara­lı­k’­ta da ay­nı cüm­le­yi sık­lık­la kul­lan­dım. Bu­gün çö­züm sü­re­ci­nin ka­tet­ti­ği me­sa­fe­yi hi­çe sa­yıp, Kürt mil­li­yet­çi­li­ği­ni te­tik­le­me­ye ça­lı­şan­lar için tek­rar edi­yo­rum: Vız ge­lir, tı­rıs gi­der. Ak­lı olan; son bir­kaç yıl­dır Di­yar­ba­kı­r’­da Mı­sır, Su­ri­ye, Fi­lis­tin ve Pey­gam­ber Efen­di­miz için top­la­nan muh­te­şem ka­la­ba­lık­la­ra ba­kıp esas mev­zu­yu an­lar. Ken­di akıl­la­rı var­sa ta­bi­i…

Kim­se bu ül­ke­de ar­tık kan ak­ma­sı­nı is­te­mi­yor. “Be­nim gi­bi dü­şün­me­ye­ne zu­lü­m” fet­va­sı ve­ren la­ik ma­gan­da­la­rın mia­dı dol­du. On­la­rı Ev­re­n’­le bir­lik­te top­ra­ğa göm­dük. Unut­ma­ya­lım: ce­na­ze­si­ne üç beş ki­şi ka­tıl­dı. Otur­duk­la­rı kol­tuk­lar­da “bu­gün ne man­şet at­sam da, mü­ze­lik üç beş la­ik ma­gan­da­mı­zı mem­nun et­se­m” di­ye dü­şü­nen­ler bi­raz da hal­kın se­si­ne ku­lak ver­se ya. İş­le­ri­ne gel­mez.

Ol­sun. Tür­ki­ye Müs­lü­man ül­ke­si ol­du­ğu ka­dar, ha­yal­pe­rest­ler ül­ke­si­dir de. Ha­yal­pe­rest­ler “kur­tar­ma­yı­” ha­yal eder, Müs­lü­man­lar kur­ta­rır. Ha­yal­pe­rest­ler ge­ce gün­düz ek­ran­lar­da ko­nu­şur, Müs­lü­man­lar bis­mil­lah çe­kip, ya­par. Böy­le de­ğil mi? Son 92 yı­la ba­ka­lım. Kim ne yap­mış? Ha­yal­pe­rest­le­rin ic­ra­at­la­rı or­ta­da. Ne za­man ki otur­duk­la­rı kol­tuk­lar­dan kalk­mış­lar; bü­tün fi­dan­la­rı­mı­zı ke­sip da­ra­ğa­cı kur­muş­lar. Bu­gün fır­sa­tı­nı bul­sa­lar, da­ha ge­çen­ler­de     di­bin­de otu­rup “öz­gür­lü­k” na­ra­la­rı at­tık­la­rı Ge­zi Par­kı­’n­da­ki ağaç­la­rı ke­sip da­ra­ğa­cı ya­pa­cak­la­rı­na hiç şüp­he­miz yok. “Tak­si­m’­de sal­lan­dır­ma­k” de­yi­mi­ni en çok kul­la­nan­la­ra bir ba­ka­lım.

Bir de ola­na ba­ka­lım. Sek­sen yıl bo­yun­ca man­şet man­şet “düş­ma­n” ilan edi­len “ir­ti­ca­cı­la­r” 12 yıl­lık ik­ti­dar­lı­ğı dö­ne­min­de bir ta­ne da­ra­ğa­cı kur­ma­dı. 80 yıl­dır so­kak­lar­da kan ak­tı­ğın­da ay­nı man­şet­ler­de se­vinç na­ra­la­rı atıl­dı­ğı­nı gö­ren Kürt­ler­den şim­di ne bek­li­yor­lar aca­ba? Ah, si­zi gi­di ha­yal­pe­rest­ler. Az kal­dı. Da­ra­ğa­cı ha­yal­le­ri­ni­zi kur­ma­ya, kan­lı me­saj­lar ver­me­ye de­vam edin. Ha­yal­le­ri­niz bü­tü­nüy­le öl­dü­ğü gün or­ta­da ka­lan ce­na­ze­nin me­ra­si­mi­ni yap­mak aca­ba ki­me dü­şe­cek? Ney­se. Dert de­ği­l… Onu da biz ya­pa­rız. Gök­ten ne yağ­dı da yer ka­bul et­me­di san­ki­…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saliha Sultan Arşivi