Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

HDP’ye Atılan Bombalar, Kimin İşine Yarar?

HDP’ye Atılan Bombalar, Kimin İşine Yarar?

Silahlı saldırılar ve suikastlerde, sorumluların bulunması için sorulan ilk soru, “Kimin ne işine yarar?”dır.

HDP’nin Mersin ve Adana binalarına gönderilen bombalarla ilgili olarak da aynı soruları soralım.

Böyle bir saldırı iktidar partisinin işine yarar mı?

El-cevap: Yaramaz. Hatta bu saldırı, iktidarda olup da asayişi sağlayamadığı için Ak Parti’nin aleyhine olur.

Dolayısıyla bu saldırı, Ak Parti’nin de çok kolayca kullanabileceği iktidar aygıtları (MİT, emniyet vs) tarafından yapılmış olamaz.

Bu saldırı MHP’nin işine yarar mı?

El-cevap: Psikolojik olarak yarar. Çünkü doğacak gerginlikten en fazla nemalanabilmesi muhtemel parti MHP’dir fakat MHP’nin silahlı saldırı ve bombalama konusunda, yıllardan beri ciddi karşıtlığı vardır ve Devlet Bahçeli, gençliği, terör eylemleriyle sokağa dökme politikasına hiç tenezzül etmemiştir. Ayrıca, şu anda MHP’li olup da militarize zihniyet taşıyanların ellerinde, herkesin elinde olan tabancadan başka, HDP’de patlatılan cinste bir bombanın olduğunu zannetmiyorum.

Böyle saldırı CHP’nin işine yarar mı?

El-cevap: Yaramaz; hiç yaramaz.  CHP, hiçbir zaman silahlı siyasetin doğrudan tarafdarı olmamıştır. Hem yarayacak olsa bile Kılıçdaroğlu böyle bir durumu parti lehine kullanamaz; aleyhine çevirme başarısı gösterir. 

Vatan Partisi bu saldırıdan nemalanır mı?

El-Cevap: Kaç baharın yoğurdunu yemiş olan Perinçek, vaktiyle böyle saldırılar yapan bir politik geleneğin mensubudur ama bu saldırıdan ne medet umacak ve ne de böyle bir saldırıyı yapacak durumdadır. (Bakın, açıkça “VP ve ekibinde bu tür mühimmat bulunmaz.” diyemiyorum. Perinçek  tutumlu ve tedbirli adamdır. Dar günler için kenarda köşede bir şeyler saklamış olabilir diye bir düşünce var aklımın köşesinde.)

SP-BBP ittifakı, DSP, Anadolu Partisi, BTP gibi partiler böyle bir saldırıdan medet umar mı? 

El-cevap: Ne politik olarak ve ne de psikolojik olarak böyle bir saldırının bunlara faydası vardır. Bu partiler, mühimmat alacak ve kargoya verecek parayı bulsalar, 2 bayrak daha fazla yaptırırlardı.

Onun işine yaramaz, bunun işine yaramaz, şu böyle bir şeyi yapmaz, bunun donamımı yoktur da, öyleyse bu saldırı kimin işine yarar? 

HDP’nin işine  yarar mı?

El-cevap: Yarar…

İzah edelim…

Bombalı saldırı, bir mağduriyet psikolojisi ve ajitasyon duygusu yaratacağından sadece HDP’nin işine yarar. Nitekim saldırı sonrası mitingler için bu saldırıları ajitatif bir unsur olarak kullanmaya başladılar bile. Doğan medyasının baraj desteği yanında bu saldırılar HDP’ye iyi geldi. Bundan daha sansasyonel eylemler gerçekleşmezse, seçime kadar bu iki saldırıyı tepe tepe kullanacaktır HDP.

Ayrıca HDP, böyle bir mühimmata sahip olabilir mi?

HDP, legal bir parti olarak bombaya sahip olamaz ama uzantısı olduğu PKK ve KCK’nin bombaları vardır ve ellerinden hala kan sızmaktadır.

Bir şey bildiğimden değil ama olay okumalarım, bana bu olayın HDP’ye yarayacağı tahmininde bulunmaya sevk ediyor. Varın o zaman müsebbiplerini siz bulun. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi