Yener Dönmez

Yener Dönmez

İk­ti­sat ve Maneviyat

İk­ti­sat ve Maneviyat

Bi­lim in­san­la­rı ma­te­ma­ti­ği ah­lak ve ada­le­tin te­me­li ola­rak ka­bul edi­yor­lar.

Zi­ra vic­dan te­ra­zi­si­ni doğ­ru oku­yup ada­let­li hü­küm ver­mek için ma­te­ma­tik en önem­li reh­be­r…

Mil­li İt­ti­fak li­der­le­ri­nin İs­tan­bu­l’­da med­ya yö­ne­ti­ci­le­riy­le bir ara­ya gel­di­ği top­lan­tı­da SP Ge­nel Baş­ka­nı Mus­ta­fa Ka­ma­la­k’­a, “ül­ke­miz­de son dö­nem­de en önem­li, en cid­di ve en ön­ce­lik­li so­run ola­rak ne­yi tes­pit et­tik­le­ri­ni­” sor­muş­tum.

Ana­ya­sa ya­nın­da ay­nı za­man­da ik­ti­sat pro­fe­sö­rü olan Ka­ma­la­k’­ın ce­va­bı, “İk­ti­sat ve eko­no­mik so­run­lar. İş­siz­lik al­dı ba­şı­nı gi­di­yor. Ada­let­siz ge­lir da­ğı­lı­mı ve yok­sul­luk en bü­yük prob­lem. Hiç şüp­he­siz eğer bu dö­nem­de bir pey­gam­ber ge­le­cek ol­say­dı mut­la­ka ik­ti­sat üze­ri­ne ge­lir­di.” şek­lin­de ol­du.   

Ka­ma­lak, da­ha son­ra sö­zü si­ya­si ha­re­ke­ti­ni “Ön­ce ah­lak ve ma­ne­vi­ya­t” ek­se­ni üze­ri­ne ku­ran bir par­ti­nin ge­nel baş­ka­nı ola­rak de­ğer­ler­den ko­pu­şa ge­tir­di ve ah­lak­la ile ik­ti­sat ara­sın­da­ki ir­ti­ba­tı an­lat­tı.

Dün Tür­ki­ye Ka­tı­lım Ban­ka­la­rı Bir­li­ği­’nin da­vet­li­si ola­rak Çı­ra­ğan Sa­ra­yı­’n­da­ki 14. Ola­ğan Ge­nel Ku­ru­lu­’nu ta­kip et­tik.

Top­lan­tı ön­ce­si gö­rüş­tü­ğü­müz tüm işa­dam­la­rı ağız bir­li­ği et­miş­çe­si­ne is­tik­rar ve gü­ve­ne vur­gu ya­pı­yor. Hem içer­den hem dı­şar­dan ge­le­cek ya­tı­rım­cı­nın is­tik­rar ve gü­ve­ne bak­tık­la­rı­nı di­le ge­tir­di­ler. 

Ge­nel Ku­ru­l’­da Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ali Ba­ba­can da ben­zer ko­nu­la­ra te­mas ede­rek ko­nuş­ma­sın­da, “gü­ven ve is­tik­ra­r”­a ge­niş yer ayır­dı. 

Ba­ba­can gü­ve­ne, ön­gö­rü­le­bi­lir­li­ğe ve sağ­lam bir hu­kuk çer­çe­ve­si­ne olan ge­rek­li­li­ğe dik­kat çek­ti­ği ko­nuş­ma­sın­da, “Bu dö­viz fi­nans­ma­nı, öy­le Mer­kez Ban­ka­sı­’nın sağ­la­dı­ğı li­ki­di­te ile ol­maz. Ye­şil dö­viz ge­re­ki­yor, ca­ri açık o de­mek. Ken­di pa­ra­mız­la fi­nan­se ede­mi­yo­ruz ca­ri açı­ğı, öy­le bir so­run var. Eko­no­mi an­cak gü­ven­le iş­ler. Bu çark an­cak gü­ven­le dö­ner. Gü­ven var­sa, is­tik­rar var­sa bu çark dö­ner. Gü­ven ve is­tik­rar ze­mi­ni gev­şe­di­ği an­da, Al­lah ko­ru­sun sı­kın­tı hız­lı gö­rü­lür. Eko­no­mik is­tik­rar hız­lı bo­zu­lur. Bu­nun uya­rı­sı­nı tek­rar­dan yap­mak­ta fay­da gö­rü­yo­rum.” de­di.

Ba­ba­ca­n’­ın her za­man söy­le­di­ği bir ger­çek da­ha var: “Re­fah kay­bın­dan en faz­la dar ge­lir­li top­lum ke­sim­le­ri olum­suz et­ki­le­ni­yor.” 

Ya­ni zen­gin bir şe­kil­de ön­le­mi­ni alı­yor, işi­ni yo­lu­na ko­yu­yor. Olan ga­ri­ba­na olu­yor.

Ta­kip eden oku­yu­cu­la­rı­mız fark et­miş­ler­dir. Bi­zim ga­ze­te ola­rak ön­ce­le­di­ği­miz ke­sim iş­te se­si­ni du­yu­ra­ma­yan o ga­ri­ban ke­si­m…

Ne dram­lar ya­şa­nı­yor ar­ka so­kak­lar­da. Kim­se­siz, ça­re­siz, in­san­lar; onur­la­rı­nı, gu­rur­la­rı­nı dü­şü­nüp yut­ku­nup su­su­yor­lar.

Ta­bi­i bir de ken­di­si­ni fren­le­ye­me­yen tu­zu ku­ru ar­sız­lar var.

Bu gün ha­ber­le­ri­miz­den oku­ya­cak­sı­nız.

Fo­toğ­raf­lar­dan da an­la­şıl­dı­ğı üze­re; ha­va­i fi­şek ve mü­zik eş­li­ğin­de Tar­ka­n’­ın kon­se­rin­de co­şan ka­la­ba­lık mey­da­na sığ­ma­yıp me­zar­lık üze­rin­de te­pi­ni­yor.

Be­şik­taş Be­le­di­ye­si, mil­le­tin ver­gi­le­riy­le top­la­dı­ğı pa­ra­lar­dan pop­çu Tar­ka­n’­a 1,5 mil­yon ve­rip şe­hit­le­ri­mi­zin ke­mik­le­ri­ni sız­la­tı­yor.

Di­ğer ta­raf­tan Ara­kan­lı Müs­lü­man mül­te­ci­le­rin tek­ne­de aç­lık ve su­suz­luk­tan ha­yat­la­rı­nı kay­bet­ti­ği­ne da­ir kah­re­den dram ha­ber­le­ri ge­li­yor.

İs­lam coğ­raf­ya­sın­da ar­tık şid­det ve aç­lık­tan ölüm ha­ber­le­ri adi­yat­tan ha­le gel­di.

Dü­şü­nen in­san­lar için 24 sa­at­te o ka­dar çok ib­ret ve­si­ka­sı var ki­…

Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın ifa­de­siy­le, bir kez da­ha “Biz bu ha­le na­sıl gel­dik?” de­mek­ten in­san ken­di­si­ni ala­mı­yor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Yener Dönmez Arşivi