Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

HDP’den Demokrasi Beklemek!

HDP’den Demokrasi Beklemek!

AK Par­ti ik­ti­da­rı 13 yıl bo­yun­ca önem­li prob­lem­ler­le bo­ğuş­tu. Bun­la­rın ço­ğu­nu aş­tı. Ama bu bo­ğuş­ma es­na­sın­da za­man za­man  dik­ka­ti­ni bö­lü­cü ya­pı­lan­ma­ya ve­re­me­di. Ül­ke me­se­le­le­ri ile bo­ğu­şu­lur­ken bö­lü­cü lo­bi her ge­çen gün bi­raz da­ha pa­laz­lan­ma im­ka­nı bul­du. Gün­de­mi be­lir­le­ye­cek, ken­din­ce ik­ti­da­ra he­def gös­te­re­cek nok­ta­ya gel­di.

Bu­nu an­la­mak için son  haf­ta­lar­da med­ya­nın ne­re­dey­se her yel­pa­ze­sin­de HDP gü­zel­le­me­si ya­pan­la­ra bak­mak ka­fi. Ba­zı çev­re­ler ağız bir­li­ği et­miş­çe­si­ne HDP’­nin ba­raj aş­ma­sı­nın de­mok­ra­si­ye fay­da­la­rı­nı an­la­tıp du­ru­yor. De­mok­ra­si­yi ül­ke­yi böl­mek için en uy­gun ze­min ola­rak gö­ren bir par­ti­nin de­mok­ra­si­ye han­gi kat­kı­yı ya­pa­ca­ğı­nı kim­se ir­de­le­me­ye ge­rek gör­mü­yor.

Bu­gün da­ha ge­liş­miş, da­ha ile­ri bir de­mok­ra­si ile yö­ne­til­mi­yor­sak bu­nun so­rum­lu­su HDP ve onun bağ­lı ol­du­ğu PKK dır. Te­rör ör­gü­tü­nün ka­rış­tı­ğı ci­na­yet­ler,akıl al­maz ta­lep­ler top­lum­da hem di­renç­le­ri ar­tır­mış hem de de­mok­ra­si­ye olan gü­ve­ni sars­mış­tır. Ni­te­kim, mu­ha­fa­za­kar ke­sim­le­rin ta­lep­le­ri hiç­bir tep­ki­ye ne­den ol­ma­dan çö­zü­lür­ken ik­ti­da­rın böl­ge­ye yö­ne­lik iyi ni­yet­li ça­ba­la­rı PKK/HDP iki­li­si­nin ül­ke­yi par­ça­la­ma gay­ret­le­ri yü­zün­den hep şüp­hey­le kar­şı­laş­mış, di­renç ve tep­ki­le­re ne­den ol­muş­tur.

Si­ya­set prob­lem çöz­mek için var­dır, bu­na şüp­he yok. Ama si­ya­se­tin bir gö­re­vi de top­lu­mu bü­tün­leş­tir­mek,ba­rış­tır­mak, ku­cak­laş­tır­mak­tır. Bö­len, par­ça­la­yan bir po­li­ti­ka bi­çi­mi­nin de­mok­ra­si­ler­de meş­ru­iye­ti yok­tur.

Bel­li çev­re­ler ıs­rar­la Özerk­li­ğin, kan­ton­laş­ma­nın al­tı­nı çi­ze­rek zi­hin­sel bir alt ya­pı oluş­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Ye­rel yö­ne­tim­le­rin güç­len­di­ril­me­si­nin dün­ya­da­ki ge­nel eği­li­me uy­gun ol­du­ğu­nu em­po­ze edi­yor­lar. Ama ay­nı çev­re­ler me­se­la Ku­zey Ira­k’­ta  bir Türk­men Kan­to­nu­na ve­ya özerk böl­ge­si­ne şid­det­le kar­şı çı­kı­yor­lar. Ne­den­se söz­de de­mok­ra­si­le­ri­ni sa­de­ce Tür­ki­ye için is­ti­yor­lar!?

Bu ta­raf­gir, tek ta­raf­lı ba­kış tar­zı ye­ni de­ğil. 12 Ey­lül­de de ben­ze­ri fark­lı ad­lar al­tın­da ya­şan­dı. Öl­dü­ren, kat­le­den, gasp, hır­sız­lık, adam ka­çır­ma da­hil her tür­lü te­rör ola­yı­na ka­rı­şan Mark­sist sol çev­re­ler hep çi­çek ço­cuk­lar ola­rak tak­dim edil­di. Bin­ler­ce genç kat­le­dil­di ama on­lar hep çi­çek ço­cuk ola­rak kal­dı­lar. Şim­di ay­nı­sı PKK için ya­pı­lı­yor. So­ka­ğı ret eden, te­rö­rün her tü­rü­ne kar­şı çı­kan me­se­la mil­li­yet­çi çev­re­le­re ko­lay­lık­la fa­şist­lik­le it­ham edi­lir­ken,  40 bin in­sa­nın ölü­mü­ne ne­den olan PKK için as­la bu kav­ram­lar kul­la­nıl­mı­yor. PKK/HDP çev­re­le­ri esas tah­ri­ba­tı iş­te bu tek göz­lü ya­zar çi­zer ta­kı­mı üze­rin­den ya­pı­yor.

Özerk­lik ve­ya Kan­ton­laş­ma ül­ke top­rak­la­rı­nın bir bö­lü­mün kay­be­dil­me­si de­mek­tir. İs­viç­re­’de bi­lin­di­ği gi­bi 26 Kan­ton var. Her bi­ri­nin ay­rı hü­kü­me­ti, mec­li­si hat­ta Yar­gı sis­te­mi var. Tür­ki­ye­’yi de ilk plan­da böy­le bir tu­za­ğın içi­ne çe­ke­cek­le­ri­ni sa­nı­yor ve ne­re­dey­se her kö­ye ay­rı bir dev­let ku­ra­lım di­yor­lar. Dün­ya­da sa­de­ce İs­viç­re­’ye mah­sus olan is­tis­na­i bir sis­te­mi Tür­ki­ye­’ye uy­gu­la­mak is­ti­yor­lar. Hü­kü­me­tin kan dö­kül­me­sin di­ye bü­yük risk­ler ala­rak yü­rüt­tü­ğü bir sü­re­ci  ken­di­le­rin­ce ay­rı bir dev­let ya­pı­lan­ma­sı­nın ze­mi­ni yap­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar.

Bu ül­ke­nin bir ta­şı­na bi­le ha­lel gel­me­ye­cek­tir. Sü­reç­ten bö­lün­müş bir Tür­ki­ye çı­kar­ma­ya ça­lı­şan­lar ya­nıl­dık­la­rı­nı er geç an­la­ya­cak­lar­dır. An­cak  böy­le bir sü­re­cin tek ta­raf­lı yü­rü­tü­le­me­ye­ce­ği  or­ta­da­dır. PKK ve onun hem­pa­la­rı, kan ak­ma­sın has­sa­si­ye­ti­ni bir za­af ola­rak al­gı­la­mış ör­güt­sel fa­ali­yet­le­ri­ni ar­tır­mış­tır. Te­rö­re ye­ni ik­ti­dar alan­la­rı ka­zan­dı­ran ted­bir­siz­lik­ler ör­gü­tün mo­ral mo­ti­vas­yo­nu­na hiz­met et­miş­tir. Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ba­rı­şı yü­rü­tür­ken ör­gü­te ye­ni alan­lar ka­zan­dı­ra­cak gü­ven­lik za­af­la­rı­na mey­dan ver­me­mek­tir. Ba­şa dö­ne­cek olur­sak HDP yi de­mok­ra­si­nin gü­ven­ce­si gör­mek 30 yıl­dır dö­kü­len ka­nı gör­me­mek­tir.HDP ba­raj aşar­sa de­mok­ra­si güç­len­mez da­ha kı­rıl­gan ve ör­gü­tün şan­taj­la­rı­na da­ha açık ha­le ge­lir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Selçuk Özdağ Arşivi