Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Düğünler sıkıştı, altın da sıkışabilir

Düğünler sıkıştı, altın da sıkışabilir

Ülkemizde düğünlerin en yoğun olduğu zamanlar okulların tatil olmasıyla başlar, okulların açılmasına dek sürer. Koca bir yılda yapılan düğünlerin yaklaşık yarısı bu süre zarfında yapılır. (yılda yapılan 600 bin düğünün yaklaşık 300 bini..)

Bu yıl Ramazan ayının başlangıcıyla düğünlerin başlangıç zamanı tam olarak çakıştı. Normalde Ramazan ayının yaza gelmediği bir sene olsaydı, bu yıl 14 adet hafta sonu vardı düğün sezonunun en yoğun zamanını kapsayan. Ramazan ayı ve bayramı dolayısıyla bu süre 9 hafta sonuna indi. Okulların kapanmasıyla açılması arasındaki sürede 9 hafta sonu oldukça yoğun bir düğün sezonunun gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu durumun altın fiyatlarına etkisi nasıl olur? Aslına bakılırsa altının fiyatının artmasında yahut düşmesinde bizim halkımızın altına olan talebinin bir etkisi yok. Altın fiyatları tamamen bizim ülkemizin haricindeki uluslar arası gelişmeler kaynaklı. Ancak, şu durum daha önce defalarca yaşandı, altında iç talep artınca, yani halkımız yoğun altın alımına başlayınca altının uluslar arası fiyatı artmadığı halde bizde fiyatlar yükselebiliyor. Normalde bir çeyrek altın 160 TL olması gerekirken, hiçbir şey değişmediği halde sadece yoğun talep var diye fiyat birden yükselebiliyor. Bu durum eleştirilere neden olmaktaysa da, aslında ticari hayatta en sık görülen şeylerden biri, mala olan talep artıp mal kıtlaştıkça fiyat da artar…

Yoğun düğün sezonunun bu sene 9 hafta sonuna sıkışmasıyla çeyrek vs gibi darphane altınlarına olan talebi de birden arttıracak, muhtemelen bu altınlar o zaman olması gerekenden daha yüksek fiyatlara satılacak… Altının düğün zamanları olması gerekenden daha pahalıya satılması bundan sonra gittikçe azalacaktır diye tahmin ediyorum. Bu tahminimin iki temel sebebi var, ilki, çeyrek altın satmaya başlayan şu an bir banka var, çeyrek altın satan banka sayısının artması bu gibi hareketleri azaltacaktır. İkincisi, darphane altınlarına karşı gramaltınların avantajlarını fark edenler gittikçe artıyor. Altın yatırımcıları, altın alanlar bilinçlendikçe darphane ürünlerine değil gramaltına olan yönelim de gittikçe artmaya devam edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi