Yener Dönmez

Yener Dönmez

Fran­sı­z’­a Baş­kal­dır­mak Bu mu­dur?

Fran­sı­z’­a Baş­kal­dır­mak Bu mu­dur?

Mer­yem Gül maz­lum bir Ana­do­lu ka­dı­nı. Ko­ca­sı Ali­’yi So­ma fa­ci­asın­da gen­ce­cik yaş­ta ebe­di­ye­te uğur­la­mış. 

İki ço­cu­ğuy­la ya­pa­yal­nız or­ta­da kal­mış.

Dev­le­tin ve çe­şit­li yar­dım ku­ru­luş­la­rı­nın ver­di­ği pa­ra­la­rı ço­cuk­la­rı­nın eği­ti­min­de kul­la­na­bil­mek için gö­tü­rüp ban­ka­ya ya­tır­mış.

Ban­ka me­mu­ru, he­sa­bı bo­şal­tıp or­ta­dan kay­bol­muş. 

Mer­yem ha­nım gö­zü yaş­lı şun­la­rı söy­lü­yor: “E­şim 13 yıl­lık ma­den iş­çi­siy­di. İki ço­cu­ğum­la kal­dım. Üzün­tü­den se­sim kı­sıl­dı. İz­mi­r’­e sevk et­ti­ler en­dos­ko­pi için. Git­mek için ay­lı­ğı­mı­zı al­ma­yı bek­li­yor­dum. O pa­ra be­nim ço­cuk­la­rı­mın­dı. Beş ku­ruş­suz kal­dık. Kor­ku­yo­rum da, ya kı­zıp pa­ra­mı ver­mez­ler­se­”

Tab­lo bu. İki ye­ti­min, dul kal­mış bir ka­dı­nın ve So­ma fa­ci­ası­nın acı­sı­nı üst üs­te ko­yun. Son­ra da o vic­dan­sız­lı­ğı ya­pan ban­ka me­mu­ru­nu dü­şü­nün.

Tür­ki­ye bu vic­dan­sız­lık­la­rın ya­pıl­dı­ğı bir ül­ke ol­duk­ça, Tür­ki­ye­’de böy­le vic­dan­sız­lık­lar ya­pıl­dı­ğı müd­det­çe ve bu­na doğ­ru dü­rüst bir tep­ki gös­te­ril­me­di­ği müd­det­çe, biz­den İs­lam ale­mi­nin bek­le­di­ği ışık yük­sel­mez.

Ken­di top­rak­la­rın­da ye­tim­le­rin hak­kı­nın bu ka­dar ko­lay ye­ni­le­bil­di­ği bir mem­le­ke­tin,  Myan­ma­r’­da­ki ye­tim­ler için umut ol­ma­sı söz ko­nu­su bi­le ol­maz.

Ken­di­mi­zi dü­zelt­me­dik­çe kim­se­yi dü­zel­te­me­yiz. 

Yıl­lar ge­çi­yor, za­man akı­yor ha­la bir­bi­ri­mi­zi ye­me­ye, bir­bi­ri­mi­ze düş­man­lık et­me­ye de­vam edi­yo­ruz. Ben kü­çük bir ço­cuk­ken de tab­lo buy­du, 40’lı yaş­la­rı­ma ulaş­tım ha­la böy­le.

Ya­şa­yıp gi­di­yor,  din ve dün­ya adı­na hiç­bir şey ifa­de ede­mi­yo­ruz.

Tek­no­lo­ji­de, bi­lim­de, sa­nat­ta, ede­bi­yat­ta, eko­no­mi­de  dün­ya için ifa­de et­ti­ği­miz bir­şey yok.

Elin Fran­sı­z’ı ge­lip Bur­sa­’da oto­mo­bil fab­ri­ka­sı kur­muş, iş­çi­ler grev ya­pı­yor, Fran­sız  CE­O ge­lip mü­da­ha­le edi­yor, iş­çi­ler bo­yun eğ­mi­yor di­ye otu­rup ken­di­mi­zi avu­tu­yo­ruz.

Fran­sı­z’­a baş­kal­dır­mak bu mu­dur?  Fran­sı­z’­ın kar­şı­sı­na ne za­man bir oto­mo­bil­le çı­ka­ca­ğız?

Ki­tap­çı­la­ra ba­kı­yo­rum, en çok oku­nan­lar lis­te­sin­de ya­ban­cı ya­zar­la­rın çe­vi­ri ki­tap­la­rı ağır­lık­ta. Dün­ya ne za­man bi­zim ede­bi­yat­çı­la­rı­mı­zın, ta­rih­çi­le­ri­mi­zin ki­tap­la­rı­nı oku­ya­cak?

Se­çim dö­ne­mi­nin kı­sır dön­gü­le­ri için­de bir kez da­ha bun­la­rı du­rup dü­şün­me­nin vak­ti.  Kı­sır dön­gü­ler­den aşı­rı si­ya­si­leş­me­den bir an ön­ce kur­tul­ma­lı­yız.

Her­ke­sin işi­ni gü­cü­nü bı­ra­kıp si­ya­set ko­nuş­tu­ğu bir ül­ke iler­le­ye­mez. Mü­hen­dis doğ­ru dü­rüst mü­hen­dis­li­ği­ni yap­maz, mem­le­ket­te­ki bi­na­la­rın ya­rı­sı çü­rük, otu­rup sa­bah ak­şam se­çim ko­nu­şur.

Hiç­bir şe­yi ye­ni­den keş­fet­me­ye ge­rek ol­ma­yan, öy­le par­lak fi­kir­le­re de ih­ti­yaç ol­ma­yan bir nok­ta­da­yız.

Dün­ya­da kal­kı­nan ül­ke­le­rin hep­si­nin yap­tı­ğı tek şey var; eği­ti­me önem ver­mek.

Öğ­ret­men­le­rin tek der­di­nin ay so­nu­nu ge­tir­mek ol­du­ğu or­tam­da eği­tim­den bah­se­di­le­mez.  Os­man­lı dö­ne­min­de mu­al­lim sı­nı­fı­nın ge­lir­le­ri, yö­ne­ti­ci sı­nı­fın­dan aşa­ğı de­ğil­di.

O yüz­den de Os­man­lı­‘nın bü­yük ede­bi­yat­çı­la­rı, dü­şü­nür­le­ri, fel­se­fe­ci­le­ri ara­sın­da öğ­ret­men olan çok­tur. Bu ku­şak Cum­hu­ri­ye­t’­in ilk yıl­la­rın­da da ken­di­ni gös­te­rir.

Son­ra adım adım öğ­ret­men­ler ikin­ci pla­na atıl­dı ve bu­gün­le­re gel­dik.  Ço­cuk­la­rı­mı­zı ema­net et­ti­ği­miz in­san­la­ra önem ver­me­ye­cek de ki­me önem ve­re­ce­ğiz?

Öğ­ret­me­ne önem ver­mez­sen, So­ma­lı ye­tim­le­rin pa­ra­la­rı­na el ko­yan vic­dan­sız­lar or­ta­ya çı­kar.

Düğ­me­yi baş­tan yan­lış ilik­le­miş gi­di­yo­ruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yener Dönmez Arşivi