M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Müslüman Nelere Bağlıdır?

Müslüman Nelere Bağlıdır?

MÜSLÜMAN bağlı insandır. Kime bağlıdır, neye bağlıdır? Resulullah’a (Salat ve selam olsun ona) bağlıdır. O bundan bin dört yıl önce vefat etti… Evet vefat etti ama onun bu devirde vekilleri, varisleri, halifeleri vardır, Müslüman onlara bağlı olacaktır. Bu vekiller kimlerdir?.. Resulullaha, kopuksuz silsilelerle bağlı icazetlere sahip gerçek ulema, fuqaha ve meşayihtir.

Bu ulema, fuqaha ve meşayihin başında  râşid bir Emirü’l-mü’minîn, bir Halife, bir İmam-ı Kebir bulunması gerekir. Bu Halifenin vezirleri, müşavirleri, idare memurları olması gerekir. Bütün mü’minlerin bu zata biat ve itaat etmesi gerekir.

Zamanımızda İslam dünyasında böyle bir Halife, İmam, Emîr yok.

Müslümanın Kur’ana bağlı olması gerekir. Kur’an Allah’ın kadim kelamıdır. Ona bağlanan çok sağlam kopmaz bir kulpa yapışmış olur.  Kur’an’a bağlanmak ne demektir? O Kitabın emirlerini yerine getirmek, yasaklarından  uzak durmak, öğütlerini tutmak, onu hayat düsturu olarak, onun gösterdiği ahlakı ahlak sistemi olarak kabul etmek demektir.

Müslüman Hazret-i Peygamber’in  (Salat ve selam olsun ona) Sünnetine de uymak, bağlı olmakla yükümlüdür.

Müslüman, daha önce yaşamış gerçek İslam büyüklerini, evliyaullahı örnek almalı, onlara uymalıdır. İslam yaşanan bir sistemdir ve onlar İslam’ı aslına uygun şekilde yaşamışlardır.

Efendimiz, “Benim ve Râşid halifelerimin sünnetine uyunuz” buyurmuşlardır.

Müslüman bağsız, itaatsiz, biatsiz, başı boş bir insan değildir. Yukarıda zikr edilenlere bağlı olacaktır.

Bu bağlarla bağlı olan Müslümanların  tamamına Ümmet denir.

Müslümanlar Ümmet yapısı içinde birlik halinde olacaktır. Bu Ümmetin başında Halife olacaktır. Bu Ümmetin teşkilatı olacaktır. 

Müslümanlar tek bir Ümmet oluşturmaz, başlarındaki râşid Halifeye biat ve itaat etmezler, Kur’an’a sımsıkı yapışmazlar, Resulullahın Sünnetine uymazlarsa  durumları ne olur? Bu sorunun cevabını vermek zor değildir.

Bugünkü gibi zelil, perişan, esir, yenik, ezik, rüsvay olurlar… Bir buçuk milyarlık İslam alemi, dokuz milyonluk İsrail’in oyuncağı olur… Afganistan, Irak, Suriye, Libya, Mısır, Somali faciaları yaşanır… Kaos olur… Anarşi olur…

Hezimet olur…

Müslümanların bağlı olmaları, yüreklerine ve beyinlerine kazımaları gereken prensipleri, düsturları olmalıdır. Bunlar:  İman kardeşliği… İttihad vifak tesanüd… Râşid bir Halifeye biat ve itaat… Mâruf ile emr ve münkerden nehy… Kur’an’a ve Sünnete dayanan yüksek ahlakla ahlaklı olmak…  Cihad fi sebilillah’tır.

Bağsız, biatsız, itaatsiz kimse serseri mayın gibidir.

Resulullah Efendimiz “Zamanındaki İmam’a biat etmeden ölen kimse, sanki cahiliyet ölümü  ile ölmüş olur” buyurmuşlardır.

İslam itaat dinidir. Kur’an’da “Ey iman edenler Allah’a, Resulüne ve SİZDEN olan emir sahiplerine itaat ediniz” buyruluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi