Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Söz sandığın

Söz sandığın

Seçim sonuçları belli olmaya başladı. Katılım yüksek gibi. AK Parti tek başına iktidar sınırında.. AK Parti’nin oy oranı %45’in altında. CHP oy kaybetti. MHP gibi. HDP barajı aşıyor. SP ve BBP umduğunu bulamadı. Hatta bu iki partinin toplamı eksi verdi. Sonucu yurtdışı oylar belirleyecek gibi..

Bu seçimde kaybeden taraf CHP oldu ve muhalefetle birlikte tabii ki paralel yapı.

Seçim sonuçları karşısında birileri seçmen iradesini, sandığı küçümseyecek. “Demokrasinin sandıktan ibaret olmadığını” söyleyecek mesela. 

Şimdi o anket firmalarını, parti liderlerinin beklentilerini hatırlayın. 

Şu mangalda kül bırakmayan küçük partilerin aldıkları oylara bakın.. Yüzde hesabına bile girmeyen bu partiler, göreceksiniz, bir sonraki seçime yine katılacaklar, yine afaki, hayali tahminlerde, iddialarda bulunacaklar.

Seçim sonuçlarında sürpriz yok aslında, ben aylar öncesinden tahminimi yazdım. %48, 25, 15, 9, 3.. “Çift rakamlar süreç içinde +-%2, tek rakamlar +-%1 oynayabilir” diye yazmıştım.. Ve sonuç ortada. Birileri kendini “mısır ambarı”nda görüyordu, şimdi gerçek ortaya çıktı.

HDP barajı geçiyor.. Bakalım bu durumda dağ, ova, ada bundan sonrasının yol haritası için anlaşabilecekler mi?

2014 yerel seçimlerinde oy oranları % 45.6, 27.8, 15.2, 6.2, Diğer 5 şeklindeydi. 2011 genel seçimlerinde durum % 49.8, 25.9, 13, 6.6, diğerleri 4.4 şeklindeydi. Bugünkü sonuçlar yüzde olarak 45, 24, 17, 11, Diğer 3 gibi gözüküyor.. Burada paralel oyların buharlaştığı görülüyor. Göreceksiniz oy oranları itibarı ile herkes kendilerinin başarılı olduğunu söyleyecek.. Sandalye dağılımı nasıl olacak bunu zaman gösterecek. Eğer AK Parti tek başına iktidaf olamazsa, bu erken seçim anlamına gelebilir tabii.

AK Parti son seçimde 326, CHP 135, MHP 53, Bağımsızlar 36 milletvekili kazanmıştı. Bu seçimde AK Parti’nin 270, CHP’nin 125, MHP’nin 80, HDP’nin 75 gibi milletvekili kazanması bekleniyor. 

Paralel yapının seçimin güvenliği, seçimde hile iddiaları ile ilgili spekülasyonları gerçekleşmedi. 

Bu seçim, terör yandaşlarının, “ya barajı geçeriz, ya dağa çıkarız” şeklindeki meydan okuması gölgesinde gerçekleşti.. 

Ve bir seçimi daha böyle tamamladık. 25. Dönem için 4 yıllığına 550 yeni vekil seçtik. 18 yaş ve üstü 53.741.838 seçmen için 174.240 sandık kuruldu. 1.103.258 kişi için ilk kez oy kullanma şansı doğdu. 2011’den 2015’e 3.8 milyon seçmen artışı olmuş. En fazla seçmeni olan il yaklaşık 9.4 milyon seçmeni ile İstanbul. Ve sonunda seçim yapıldı. Demokrasi, pahalı, stresli bir süreç olsa da sonuçta bugün için eldeki tek makul imkan bu. Milletin iradesi böyle tecelli etti. Herkesin bu iradeyi ciddiye alması gerekir. 

Bu sonuçlar herkes için ders olmalı. Bu sonuç kimseyi çok fazla tatmin etmiş değildir. HDP’nin oyları emanet. Bu sonucun ekonomiye ve siyasete nasıl yansıyacağını birlikte göreceğiz..

Bize hayır gibi gelen şeylerde şer, şer gibi gelen şeylerde hayır olabilir.. Biz her şart altında şükredenlerden, sabredenlerden ve direnenlerden olacağız..

Bu sonuç SP ve BBP’ye hizmet etmedi ama, AK Parti’nin karşısında Paralel yapı için umud oldu. Hayırlı olsun. Selâm ve dua ile..

Saat 19.00 itibarı ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi