Fikri Türkel

Fikri Türkel

Hem Tatil Hem İş...

Hem Tatil Hem İş...

Gündem yoğun ama size bir başarı hikayesinden bahsetmek istiyorum. “İş Tatili” veya “Show Business” diye bir iş tarzı var. Sonuçlarına baktığımızda durumdan herkesin memnun olduğunu görüyoruz. 

Eraslan Grubu, Dosso Dossi Fashion Show kendine has bir yöntem geliştirerek bunun patentini aldı. Yılda iki kere Rusya’dan alıcıları Antalya’ya getiriyor. Hem sergi ve satış yapmanın yanı sıra, onların seveceği ses getirecek sanatçılarla da keyifli anlar yaşamalarını sağlıyor.

Bu tarz bir ticaret kendine has. Öyle ki yöntemin taklitleri yapıldı ama Yargıtay, patenti alınmış bu ticari uygulama için taklidine izin vermedi.

İş modeli, İstanbul Laleli’den çıktı. Eraslan Grubu, Laleli’ye gelen başta Rus müşterilerine ürünleri nasıl ulaştıracaklarını düşününce; kışın soğuk günlerinde veya yazın girişinde onları Türkiye’ye çekmenin yolunu buldular.

Sadece kendi ürünlerini değil, komşularının ürünlerini de sergilemekle yeni bir iş modeli de ortaya çıkmış oldu.
Laleli’deki yüzlerce marka yılda iki kere yeni modellerini burada sergiliyor. 6 bini aşkın yabancı alıcı, hem gelecek sezonun bağlantılarını kuruyor, hem de piyasadaki ürün çeşitliliğini görüp, modanın izlerini takip etmiş bulunuyorlar.
Organizasyonu yapan işadamı Hikmet Eraslan, her yıl yüzde 30 büyüdüğünü söylediği etkinlikteki ilgiye nasıl cevap vereceklerini araştırdıklarını belirtiyor. Eraslan Grubu, Dosso Dossi adıyla otel zincirine girmesi, villa inşaatına başlaması da bu açılımlardan ve taleplerden kaynaklanıyor.

Bu iş modelini, zamanında eski Ekonomi Bakanı Kürşat Tüzmen de inceledi ve hayranlığını belirtti. Ne yazık ki yasa ve yönetmeliklerde böyle bir iş tarzı olmadığı için, devletin destekleri arasına giremedi. Söylentilere göre, bu yıl da Dış Ticaret Müsteşarlığı uzmanları, geçen hafta Antalya’da yenisi yapılan bu iş tatili modelini yerinde incelemek için tekrar geldiler. Malum, bu yıl ihracat artışı gerileme sürecinde. Bunun döviz kurlarıyla, komşularımızdaki ateş çemberiyle, Rusya’daki ekonomik krizle veya Ukrayna’daki çatışmalarla ilgisi olabilir. Sonuçta istikrarlı ve başarılı olan bu modelin incelenmesi ve desteklenerek, daha fazla ülkedeki alıcılara ulaşmak gerekiyor. Mucidi olduğu “Business Holiday” sistemi ile iş ve tatili birleştiren Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan bu yılki etkinliğin boyutları hakkında bilgi verdi: 

 “Her yıl iki kez düzenlediğimiz Dosso Dossi’de 32 ülkeden 5 bin müşterimizi ağırlıyoruz. İlave siparişler ile yıl toplamında 110 milyon doları yakaladık. İhracatta 2015’e kan kaybıyla başlayan Türk hazır giyim sektörüne nefes aldırdık”.

10 yıl önce 11 üretici firma ve 45 alıcı ile işe başlayan bu etkinlikler artık, 50’ye yakın ülkede konuşulur hale geldi. 
Diğer taraftan, maliyetlerin düşmesi ve tasarımdaki gücüyle Türkiye, Çin’le rekabet edebilir hale geldi. Bunu değerlendirmek gerekiyor. 

Dosso Dossi Fashion Show’da müşterilerin yarıya yakınını Ruslar ve Ukraynalılar oluşturuyor.  Ülkelerindeki siyasal/ekonomik sorunlar nedeniyle Rusya ve Ukrayna’dan gelen alıcılara özel bazı kolaylıklar sağlandı. 

Her zaman bir çıkış yolu vardır. İş Tatili modeli de bunlardan biridir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fikri Türkel Arşivi