M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Dengesiz Müslüman ve Manometre

Dengesiz Müslüman ve Manometre

Fanatik, holigan, militan o biçim Müslümanı bir koltuğa oturtmuşlar, bileklerine, alnına, sağına soluna kablolar bağlamışlar, onlar da ibreli bir manometreye ulaşıyor. Müslümana bir şeyler söylüyorlar, ibrenin oynamasına kağıt üzerindeki grafiklere bakıyorlar.

Ümmet birliği, iman kardeşliği, uhuvvet=kardeşlik… İbrede oynama yok.

Allah’tan korkmak, Allah’a itaat etmek… İbre belli belirsiz, nazlı nazlı kıpırdıyor.

Hilafet, imamet… İbre ölü gibi, hiçbir kıpırdanma yok.

Hüsn-i hatime diyorsunuz, ibrede hiçbir hareket yok.

İslam devleti diyorsunuz, ibrenin kıpırdayıp kıpırdanmadığı anlaşılmıyor.

Koltuktaki zatın cemaatinden, tarikatinden, hizbinden, fırkasından bahsediyorsunuz… İbre çılgınlar gibi hareketleniyor, kağıda çizilen grafikler, sekiz şiddetindeki bir zelzelenin zikzakları gibi…  İbre böyle hareketlenirken bizimki ihtilaçlar, sarsıntılar içinde kıvranıyor, gözleri fal taşı gibi açılıyor, ağzı köpürüyor.

En son bizimkinin Hazretü’l-Hazeratından bahsedilince, ibre görülmemiş bir şekilde hareket ediyor, bir sağa bir sola şiddetle sallanıyor ve manometre param parça oluyor, ibre bir yana uçuyor, yaylar, zemberekler, vidalar sağa sola savruluyor.

Mizah yaptığım için beni bağışlayınız, maalesef dengesizlik arttı.

Kendi şeyhi tenkit edilince tenkit edeni linç etmeye kalkmak, Resulullah efendimize (salat ve selam olsun ona) dil uzatılınca gereken tepkiyi göstermemek, dengesizlik değil de nedir?

Bir kısım Müslümanları kimler, hangi zihniyet böyle dengesiz hale getirmiştir?

Dengeli Müslümanın birinci hassasiyeti, Hak Teala ile ilgili konulardır. Dengeli Müslüman,  Allah’tan korkar, O’nu sever, O’nu tesbih ve tenzih eder.

İkinci hassasiyeti Resulullah efendimizle (Salat ve selam olsun ona) ilgilidir. Dengeli Müslüman ona biatlidir,  ona itaat eder, onunla irtibatlıdır. Efendimize dil uzatılınca son derece rahatsız ve tedirgin olur, en uygun şekilde gerekli tepkiyi gösterir.

Dengeli Müslümanda ümmet şuuru vardır.

Onda Hilafet hassasiyeti vardır. O, zamanın imamına biatlidir.

Dengeli Müslümanın elbette çok hürmet ettiği, kendisinden çok faydalandığı bir hocası, şeyhi, mürşidi olabilir, olması tavsiyeye şayandır ama  bu muhterem zatı her şeyin üzerinde görmez.

Dengeli, sağduyulu, akıllı, firasetli Müslüman hiçbir konuda holiganlık yapmaz.

Vasıflı Müslüman hikmet sahibidir.

Vasıflı Müslüman eşittir iyi insan.

Cenab-ı Hak cümlemizi aşırılıklardan, holiganlıklardan, militanlıklardan, fanatizmlerden,  çeşit çeşit radikalliklerden,  cemaat ve tarikat hastası olmaktan muhafaza buyursun. Hepimize,  İslam’ın orta yolunda yürümeyi nasip buyursun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi