Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Kırmızı Çizgim Var Benim İktidar Olmam Zor Benim

Kırmızı Çizgim Var Benim İktidar Olmam Zor Benim

7 Haziran seçimlerinden beri neredeyse gülmekten öleceğim. Ağzına mikrofon tutulan, “Kırmızı çizgim var; şunlarla iktidar olmaz!...”  diyor. Mübarekler, sanki iktidar olmak için değil, kırmızı çizgisini pazara sürmek için seçime girmişler. 

Siyaset, iktidara gelmek için yapılır, kırmızı çizgi pazarlamak için değil. İşte bu pazarlamacılara çok gülüyorum. Tabii, hiç birini ciddiye almıyorum. Bu hafta paşa paşa koalisyon masasına oturacaklar ve bu millet o kırmızı çizgileri onlara yedirecek.

Meğer muhalefetimiz, kırmızı çizgiden ibaretmiş de bundan haberimiz yokmuş. Bugünlerde, bütün muhalifler, “kırmızı çizgi”de hizaya çekilmiş gibi.

Bana sorsalar; (Zaten hep kaybetmelerinin sebebi, bana sormamaları.)  yetken “Ak Parti-MHP koalisyonu” derim de, dilimin kıvrak hareketi, MHP’nin kırmızı çizgisine takılınca, diyecek bir şey bulamıyorum.

Benim gönlüme uyan Ak Parti-MHP koalisyonu. Bakmayın siyaset arenasındaki sıkı muhalif laflara; bu iki parti, taban profili birbirine en yakın iki partidir. İki partinin de partizan militanlarına değil, sade seçmenine sorsanız, ikinci tercihleri, MHP’ye oy verenlerin Ak Parti, Ak Parti’ye oy verenlerin MHP’dir. Bu iki partinin doku benzerliği, kriz çözümlerinde devreye girince, tarihe mal olan olaylar gerçekleşiyor. Baş örtüsü oylamasında ve Abdullah Gül’ün cumhur başkanı seçilmesinde MHP’ nin takındığı “çözümden yana olma” tavrı, MHP’nin % 10 barajını geçmeye demir atmasına sebep olmuştur. (2010 Anayasa referandumunda MHP “evet” için çalışsaydı, maşeri vicdandan daha derin bir yer alması mümkün olacaktı.) Fakat gönlümden geçene, MHP’nin kırmızı çizgileri engel. MHP’nin çizgilerinden taviz vermesi de zor görünüyor.

Gönlüme uygun olan koalisyon Ak Parti-MHP koalisyonu ama aklıma yatanı ve kurulması mümkün olanı Ak Parti-CHP koalisyonudur.

Toplumsal dengelerin kurulabilmesi ve ülkenin tamamına pek soğuk gelmeyecek olan bir koalisyondur bu. Doğan Medya, TÜSİAD ve Batılıların da tercih ettiği bir koalisyon olduğu için beni kıllandıran bu koalisyon ihtimali, en gerçekçi ve uygulanabilir bir ihtimal olarak duruyor önümüzde. Çünkü her iki parti de kitle partisi olup kemikleşmiş ideolojik yapılar arz etmezler. (Aslında “bekara karı boşama kolaylığı”ndan iktidar sorumluluğu alma devrine geçmesini ve ne yapacağını görmek için de ister gibi bir halim var CHP’nin iktidar ortağı olmasını.) 

Şimdilik CHP, Ak Parti ile bir koalisyon fikrine uzak. Kılıçdaroğlu, olayı henüz kavrayamadığı için zaman zaman, fantezik tekliflerde de bulunuyor. Mesela Devlet Bahçeli’ye, “Başbakan sen ol.” demesindeki gibi. 132+80=212 ile nasıl iktidar olunur hesaplamıyor Kemal bey. Bu denkleme dışarıdan HDP’yi eklersen, bu defa MHP çekilir  bu işten…  

Bunca kırmızı çizgiden bir tablo oluşmuyor dostlar. Sanki bütün muhalefet, 

Kırmızı çizgim var benim

İktidar olmam zor benim

Böyle giderse görüşmeler

Rüyamda kalır iktidar benim türküsünü söyleyecek gibi bir durum var.

Koalisyonun böylesini kuramadık; gene sandıkta koalisyona baş vuracağız galiba.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi