D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Kuvvetli İhtimali Bertaraf Etmek!

Kuvvetli İhtimali Bertaraf Etmek!

Seçim sonuçları doğru okunmalı: Ak Parti tek başına hükümet kuramıyor ama yüzde 41 oy almış... Bu yüzden “hükümeti diğer yüzde altmış kursun” iddiası lafü güzaftan ibaret!

Hangi yüzde altmış? Diğer üç partiyi toplayıp, bakın kaç ediyor! Bu iddayı ortaya atan müzmin ana muhalefetin lideri, kendi oyu kadar konuşabilir: Yüzde yirmi beş, yani çeyrek! Şu da var, birinci parti ile ikinci partinin arasında üçüncü parti kadar oy farkı var!

Her şey rakam değil elbette... Fakat başka bir şey üzerinden konuşan da yok. Seçim sonrasında koalisyon hesabı yapanlar ilk sırada Ak Parti CHP birlikteliğinin olabilirliğini dikkate alır. 

Sayı hesabı ile “büyük koalisyon!”

Kemiyetten keyfiyete geçersek: CHP geçmişini tüketen ve bugüne bir şey söyleyemeyen bir mirasyediler partisi...

İktidarı kaybettikten sonra 60 küsur yıldır bir daha tek başına iktidar olmayı başaramamış bir siyasî akım. CHP ve türevleri bu süre içinde zaman zaman iktidar ortağı olmadılar değil... Peki, onlardan hatırda kalan ne?

Bir zamanların “Umud”u Ecevit’in 80 öncesi Güneş Motel hükümetini hatırlayalım... Kumar borcu olmadığını ancak Ecevit’in söylediği bazı vekillerin transferiyle kurulan kumarbazlar hükümeti... Öyle bir hükümet ki, Türkiye en bol bulunan tüketim maddelerine ulaşamıyor. Mesela çiçek yağı, zeytinyağı gibi... Bayan Ecevit’in Köylü-der saçmalıkları unutulabilir mi? 

Türkiye’nin en uzun kuyruklar hükümeti...

SODEP’in iktidar ortağı olduğu hükümeti hatırlayalım. Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü, vali CHP zihniyetli birisi; Sivas olayları onun gözleri önünde vuku buluyor... CHP “Sivas olayları” denildiğinde yüzünü öne eğip susmaktan başka ne yapabilir, şirretlikten başka?

DSP’li son Ecevit hükümetini hatırlayalım... Başbakan hastane taraçasından varlık ısbat etmeye çalışıyordu...

CHP kifayetsizliğini, kendinden sonra gelen partinin liderine başbakanlık teklif ederek örtmeye çalışıyor. “Yeter ki koalisyon bizimle olsun, sen başbakan ol!” İki partinin matematiği malûm. İkisi Ak Parti kadar ediyor, bu durumda HDP’de işin içinde olacak! Siz böyle bir hükümetin ömrünü tahminde zorlanır mısınız? 

“HDP’yi dışlamayalım, halkın tasvibi ile barajı geçti...” Tamam! Gerçekten siyasî parti olduğunu, terör uzantısı olmadığını sınamadan anlamamız mümkün değil. Beyanların doğruluğu, Meclis açıldıktan sonra görülecek. Yine bazı zıpçıktılar Kürtçe yeminler, Kürdistan yaveleri ve saldırganlıklar mı yapacaklar yoksa Türkiye partisi olmanın ağırlığı ile mi hareket edecekler? Yapıcı mı olacaklar, yıkıcı mı? Göreceğiz.

Bütün ihtimaller üzerinde durulduktan sonra en basit akıl bize AK Parti MHP koalisyonunu işaret ediyor. Bu güçlü ihtimal bazı çevreleri asabileştiriyor nedense... Bu galib ihtimali önleme üzerine kafa yoruyor ve kalem oynatıyorlar.

Bir sürü asparagas haber üretiliyor, yok efendim bakanlıklar paylaşılmış, filan bakanlık filan partiye gitmiş vs. vs. Daha ortada fol da yumurta da yokken! Malûm medyadan bir zekavet küpü ne yazıyor bakın: “Alelade ve sakıncalı 3. MC!”

Tabiî olana alelade denilebilir ki öyledir. Tabiî olan aynı zamanda fevkalededir, aliyyülâlâdır!

Su en alelade içecektir... Aynı zamanda fevkaladedir. Hiç bir sıvı bu yüzden suyun yerini tutamaz...

Ortak bir hükümette tabiî olarak size yakın olanı tercih edersiniz. Düşmanlıkların yüksek olduğu bünyeleri bir araya getirerek uzun vadeli bir ortaklık kurulabilir mi? 

CHP-AK Parti koalisyonu isteyen güç merkezleri var, bu ayan beyan ortada. Başarırlarsa hükümetteki CHP manivelasını kullanarak meramlarına erecekler. İçeriden ve dışarıdan bunun için yönlendirmelerine devam ediyorlar.

Bu uğurda neler yapabileceklerini göreceğiz! Yaptıkları yapacaklarının teminatı! 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi