Yener Dönmez

Yener Dönmez

Teröristbaşını Devlet Başkanı Seçtirmek!

Teröristbaşını Devlet Başkanı Seçtirmek!

“İtalya Meclis Başkanı, Rojava Heyetini Resmi protokolle karşıladı.”

Haber bu başlığı taşıyor. Daha önce örneklerini görmeye başlamıştık. Askeri üniformalı YPG’liler Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde devlet yetkilileri tarafından ağırlanmış ve fotoğrafları medyaya servis edilmişti. 

Artık daha üst düzey temaslar yapılıyor ve heyet de askeri kimlikten sivil kimliğe dönüşüyor. Yani bir nevi devlet yönetimi gibi davranıyorlar. 

Suriye’de Kürt devleti kurulmasının resmî alt yapısını oluşturan adımlar bunlar. 

Fiili tanımaya doğru gidişin ilk temasları da diyebiliriz. Açıkçası IŞİD işlevini gördü ve Suriye topraklarının parçalanmasına bütün dünya ikna oldu. 

Avrupa doğu sınırını aday ülke olması nedeniyle Türkiye sınırları olarak görüyordu. IŞİD’le komşu bir Türkiye, AB’nin de IŞİD’le komşu olması anlamına gelir ki bunu hiçbir AB ülkesi istemez. 

Ama Kürt devletine hiçbir AB ülkesi karşı çıkmaz. Zaten laik duruşlarıyla Kürtler uzun zamandır Avrupa ülkelerinin gönüllerini fethetmiş vaziyetteydiler. 

AB razı olunca sorun kalmadı çünkü Amerika, Kürt devletine dünden razı zaten. İsrail’e gelince politikası net: İslam ülkeleri ne kadar parçalanırsa o kadar iyi...

Suriye’deki PKK’nın adamı Salih Müslim’i İstanbul’da ağırlayıp devlet yetkililerinin resmen görüşmesi bu hatalı süreci tetikledi aslında. Suriye Kürtlerini yanımıza çekme gibi bir hayalin karşılığı yok. 

PKK’nın Irak, Suriye ya da Türkiye’deki uzantılarının tek amacı vardır; bir şekilde bağımsız devlet kurmak. Bundan vazgeçmeyecekleri PKK’yı az çok takip eden herkes tarafından basitçe görülebilir. 

Sınırımızda bir PKK devletiyle komşu olmamız artık mukadder. ABD ve AB’nin yanında Esad da buna razı. 

Yol açacağı handikapları ilerleyen zamanda göreceğiz. Siyasi kolu Türkiye’de barajı aşmış bir PKK’nın, arkasında bağımsız devleti olduğunda Türkiye’ye karşı tavrındaki değişim ve masaya oturuş biçimleri köklü biçimde değişecektir. 

Öcalan’ı kısa sürede devlet başkanı seçtiklerinde, Türkiye bir devlet başkanını tutuklamış ülke durumuna düşer ve bunun uluslararası hukukta bazı sonuçları olur. 

Bir şahinleşen, bir güvercinleşen Güneydoğu politikamızla ilerleye ilerleye sonunda yolu tükettik. 

PKK ise çizgisini hiç değiştirmedi. Arada ayağını gaz pedalından çekse de bağımsız Kürt devletine doğru ilerledi hep. 

Yolun sonunda, kimin başarılı, kimin başarısız olduğu ortada.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum
Yener Dönmez Arşivi