Fikri Türkel

Fikri Türkel

E-Ticaret’te Neler Oluyor?

E-Ticaret’te Neler Oluyor?

Geçen gün yazılım şirketi olan bir arkadaşım, bir mobil e-ticaret uygulaması projesinden bahsetti. Fikri çok beğendim, fikri güçlendirecek eski tarz ticaret erbablarından bir iki örnek de verdim.

Eğer projeye finansman desteği sağlanırsa, kendi alanında Türkiye’den dünyaya yeni bir şirket daha açılabilir. 

E-ticaret yani internet ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan ticaret ki artık “online” olarak adlandırıyoruz. Online platformu fikir ve teknolojinin yeni er meydanı olmayı sürdürecek. Rakamlar da onu gösteriyor.

Eğer bir pazar veya sektörde yüzde 35 büyüme yaşanıyorsa, oraya dikkat çekmek gerekiyor. 2014 yılında e-ticaret hacmimiz yüzde 35 büyüyerek 18,9 milyar liraya ulaştı. 

Durgunluk dönemindeki bu büyüme, ticaret ve perakendedeki gelecek senaryolarımızı gözden geçirmemize sebep oluyor. 

Hangi sektörde olursa olsun, artık her şirketin, internet ve mobilde bir ticaret ayağı bulunuyor yani çok kanallı oluyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü-2014” raporuna göre, e-ticaret toplam perakende harcamalarından yüzde 1.6 pay aldı. 

Geniş band mobil uygulamaların gelişmesi, internetin yaygınlaşması ve fiyat rekabeti sunulmasıyla e-ticarete ilgi her geçen yıl artıyor. 

Küresel resme bakarsak, potansiyeli daha net görme şansı ele ederiz. Diğer taraftan hangi sektörlerde büyüme yaşandığına bakılırsa, sektörler yeniden konumlandırmaya gidebilir. 

Gelişmiş ülkelerde, e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay yüzde 6.5, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4.5 gibi bir oranda. 

Krizdeki komşumuz Rusya, e-ticaretten yüzde 3.3 pay alırken, İngiltere’de bu oran yüzde 12.2’dir. Özellikle perakendede İngiliz şirketi Tesco, e-ticaret konusunda öncü durumunda. 

Online pazarı, sadece ticarette yeni rekabet alanı açmakla kalmıyor; lojistikten ödeme sistemlerine, finansmandan üretim alanlarına kadar pek çok sektörü de yeniden dizayn ediyor. Mesela, online ticaretle birlikte turizm ve ulaşım sektöründe dev adımlar atıyor. Türkiye’de online pazarın neredeyse üçte biri olan 6.8 milyar lira bu sektöre akıyor. 

Sosyal riskler taşıyan “bahis” sektörü 2.7 milyar lira payla çok gelişen sektörler içinde. 

Online alan her şartta gelişmesini sürdürecek. Yapılması gereken ise TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. M. Kemal Cılız’ın ifadesiyle “E-ticaretin gelişimi, sağlıklı bir hukuki zemin ve sektörün gelişimine yönelik yasal yapılanmalarla desteklenmesi gerekir. Böylece e-ticaretin vergi gelirlerinin, istihdamın ve ticari canlılığın artmasına katkısı daha fazla olacaktır”. Online’da yeni sürprizlere hazır olun!

Pil, Geleceğin En Önemli Fırsat Alanı Olabilir...

5-6 yıl evvel, bir Türk şirketinin dünyanın o tarihteki bir numaralı notebook markasıyla pil anlaşması yaptığı kulisi yayılmıştı. Bu yeni piller, dört katı daha uzun ömürlü olacaktı. Şahsen çok sevinmiştim. 

Sektördeki uzmanlara sordum, gelişmeleri takip ettim. Maalesef böyle bir buluşumuz ve ileri teknolojimiz yokmuş.

İki ay önce, çılgın işadamı Elon Musk’ın şirketi Tesla Enerji, evlerde kullanılmak üzere geliştirdiği batarya sistemini tanıttı. Powerwall adının verildiği cihazı evlerin aydınlatma, multimedya gibi ihtiyaçlarında kullanmak mümkün olacak.

Powerwall ile Tesla, evlerin ihtiyaç duyduğu aydınlatma, multimedya gibi ihtiyaçları daha verimli bir şekilde karşılamayı sağlıyor.

Güneş enerjisi panellerine ihtiyaç duyan cihaz, 15 cm kalınlığında ve 90x120 cm ölçülerinde. Duvara monte ederek kullanabileceğiniz Powerwall iki farklı enerji depolama seçeneği sunuyor.

Elon Musk, elektrikli Tesla otomobiliyle de bu alanda bir farkındalık oluşturmuştu.

Samsung Electronics geçenlerde yaptığı duyuruda yeni batarya teknolojilerinden bahsetti. Samsung bu teknoloji sayesinde silikon yüzeyi grafen ile daha yoğun olarak kaplayabilen silikon-katot materyalleri geliştirdiklerini belirtti. Diğer bir deyişle Samsung, lityum bataryaların kapasitelerini neredeyse iki katına çıkarmış oldu.

Akıllı telefonlar geliştikçe daha yüksek kapasiteli bataryalara ihtiyaç duymaya başladılar. Özellikle 4G sonrası video data paylaşımı katlanacağı için uzun pil ömrüne ihtiyaç da katlanacak. 

Geçtiğimiz on yılda ise batarya teknolojisi gözle görülür bir biçimde değişmedi. Akıllı telefonlar ve tabletlerin boyutları bataryaların boyutlarını da sınırladığından dolayı araştırmacılar çözüm için yeni materyaller aramaya başladılar. 

Pil veya batarya teknolojisini en başta mobil sektörü geliştirecek. Ancak elektrikli araçların yaygınlaşması, pil ömrünün artmasına asıl ivmeyi kazandıracaktır. 

Bu konuda Alphan Manas da bir yatırım yapmış bulunuyor. Manas, otomobil teknolojisinden çok pil teknolojisine yüklenilmesi gerektiğini söylüyor. 

Pil veya batarya, yakın dönemde her alanda kullanılabilecek türde ürünlerini piyasaya sürecek. Enerji sorunu da ancak uzun ömürlü ve kapasiteli pillerle çözülebilir. 

Bakalım, bu alanda yeni babayiğitler çıkacak mı? Veya pilimiz bu teknolojiyi görecek kadar uzun ömürlü olacak mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi