Recep Garip

Recep Garip

Oruç ve niyet

Oruç ve niyet

Teravihte Gülen Çocuklar” şiir kitabıyla, Ramazan armağanı gibi geldi Mahmut Bıyıklı’nın çocuk şiirleri.

Aynı isimli şiiri kitabın ilk şiiridir.  Şöyle sesleniyor Bıyıklı;

“Teravihte gülen çocuklar

Bütün dualar ezberinde

Ama melek mi gıdıklıyor ne

Gülüyorlar namazın orta yerinde

 

Teravihte gülen çocuklar

Elbet susmayı da bilirler

Kaş çatmasa büyükler

Tam otuz gün gelirler”

Şiir böyle sürüyor. Okumak size kalmış. Beyazıt Kitap Fuarı Diyanet Vakfımızın 34. Dini fuarıdır. Bütün yayıncılar, kitaplar, yazarlar, şairler, hatipler Fuarda. Babalar ve anneler, nineler ve dedeler çocuklarını ellerinden tutarak Fuara getirmeliler ve istedikleri kitapları çocuklarımız gençlerimiz almalıdırlar. Onlara bu imkânı Ramazan’la birlikte Oruç bereketiyle Diyanet Vakfı her yıl hizmetini sürdürüyor. Vakfa müteşekkirim.

Oruca niyet ediş, başarının anahtarıdır. Başarmak için önce niyet gereklidir. Niyet eden, başarıda en büyük adımı atmış olur. Böylece, nefsine, isteklerine, duygularına ket vurarak imsakla birlikte başladığı yolu iftara değin sürdürmenin anahtarıdır niyet ediş. Niyetlenince akan sular durur. Kesinlikle orucun şartlarını kabul etmiş olur ki yeni bir alan açılmış olur kişinin önünde. Her şey var, yenilecek, içilecek, nefsin istediği, talep ettiği her şey var lakin o artık Oruç anahtarıyla kendisini durdurmuş, bir söz vermişliğin cihadını yerine getirmektedir. 

Niyet, en büyük cihattır burada. Cihat, dünyayı elinin tersiyle itebilmeyi öğretir. Mana âlemini dünya âlemine tercih etmektir. Maddenin istilasından kurtuluştur oruç. Oruç, bazı kapıları kapatırken bazılarını da sonuna kadar açmaktadır. İşte yeni açılan kapılardan girer oruçlu; yokluğu, hiçliği, kimsesizliği, yalnızlığı yakalayarak merhamete bürünür, şefkati bulur, kardeşliği teşhis eder, tespit eder ve kardeşliğin gereği olan paylaşmayı, yaraları sarmayı,  ihmal edilmişliği bertaraf etmeyi, yoksulun, acın, kimsesizin halini yeniden hissederek, bularak, bilerek bunlara karşı elinden gelen gayretleri, fedakârlıkları yapar. İkram ediş gönül alıştır. İkram etmekle tebessümün anlamı daha çok belirginleşir.

Paylaşmanın, bölüşmenin, bilişmenin sırları toplumun her alanında hissedilerek toprağın yenilendiği gibi insanın da yenilenme süreci böylece başlamış olur. Yeniden insan olduğunu idraktir Oruç. Oruç bireyselliği yok eder. Toplumsal hafızanın güçlenmesini sağlar. Birlik ruhunu, şuurunu insandan insana, evlerden evlere, şehirlerden şehirlere doğru taşır. Oruç benlik duygusunu, bencilliği yok ederek kardeşliği tesis eder. Kardeşin, nefse tercihi çıkar ortaya. Bir tebessüm, bir yudum su, bir dilim ekmek, bir tane hurma, bir tane zeytinle gönül almanın insana kazandırdığı uhuvvet yeryüzünde Oruçla sağlanır. Nefse, kardeşini tercihin sır kapısıdır oruç kapısı. “Kendi nefsin için arzuladığını kardeşin için de arzulamadıkça gerçek mümin olamazsın” emrinin uygulandığı sırlı mevsimdir Ramazan mevsimi. Ramazan öğretir bize nezaketi, hürmeti, hizmeti, sabrı, tahammülü, ikramı, iltifatı. Sadakanın, fitrenin ve zekâtın anlamı bu ayda toplumsal birliğin sağlanması anlamını taşır. Kardeşliğin hep önde tutulması gerektiği sağlamış olur. Paylaşma, görme ve gözetme en üst düzeyde yaşanır Oruçla. Konu komşunun birbirini görmesi, birbirine gidip gelmesi, birbirine yemek ikram etmesi, selam vermesi tazelenmiş olur.

Namazın, zekâtın, fitrenin, sadakanın bedelleri genel itibariyle belirlenmiştir. Ödülü önceden ifade buyurulmuştur. Lakin Oruç ibadetinin bedelini melekler bilmez, onlara bildirilmemiştir. O bölüm açık durmaktadır. Bedeli bizatihi Allah (cc) tarafından verilecektir. Kişinin ilgisine, durumuna, teslimiyetine, arınmasına, tövbesine, sözünü tutmasına, takvasına göre bir bedel verecektir yaratıcımız. Yılın tanzimi ömrün de tanzimidir. Oruç bu tanzim için gelir her geldiğinde.

Sevgili Peygamberimiz,  Efendimiz (as), herhangi bir kimse oruçlu olduğunuz halde sizinle kavga etmek isterse ona “ene saimun=ben oruçluyum” diye karşılık verin buyurmuşlardır. Görüldüğü üzere kavga yok. Gürültü yok. Tartışma yok. Tahammül ve sabır var. Bu tür ortamlardan hallerden kaçınma var. Kardeşin kardeşi incitmesi söz konusu değil. Tepeden tırnağa ibadet haliyle bir mümin bayrama ulaşınca yeryüzü bayrama döner. Yeryüzü insanlığı bizim bayramımızla bayram yapar.

On bir ayın sultanıdır Ramazan

Allah’ı çok zikret gece gündüz an

 

İftarla sahura bir evlek arşın

Tutuver gün biter yazılsın marşın

 

Teravih namazı talim veriyor

Salat ile selam ahenk veriyor

 

Bir huşu içinde tutulan oruç

Çizgi çizgi aya döndürten sorguç

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Garip Arşivi