Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Koalisyonun arka planı

Koalisyonun arka planı

Tam beş defa bir araya geldiler. Toplam 36 saat görüştüler. 14 konu başlığı ele aldılar. Görüştüler, tartıştılar. Hepsiyle ilgili ayrıntılı notlar çıkardılar. 

AK Parti-CHP koalisyon görüşmelerinden söz ediyorum. Kim, ne derse desin, kim aksini iddia ederse etsin, CHP’li Haluk Koç’un da açıkça dile getirdiği gibi, oldukça ciddi bir çalışma oldu. 
İki ayrı dosya ortaya çıktı ve bunlar Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önünde. Mavi dosyada CHP’nin önerileri, kırmızı dosyada ise AK Parti’nin tespitlerini içeren rapor var. 
En önemli görüşme ise yarın. Bakanlar Kurulu’nun ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir araya gelecek. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da katılacak. Koalisyonun kurulup kurulmayacağı büyük ölçüde bu görüşmede şekillenecek. 
İki önemli ayrıntı: 
1) Görüşme yemekli olacak. 
2) Taraflar zaman kısıtlaması olmayan ucu açık bir toplantı gerçekleştirecek. 
Bunlar çok önemli! Bugüne kadar ortaya konulan iddiaların aksine, yemekli ve ucu açık toplantı, her iki taraf açısından da bir iyi niyet göstergesi! 
* * *
14 konu başlığından söz etmiştik… 
İçlerinde, anayasa değişikliğinden ekonomiye ve refahın tabana yayılmasına, Çözüm Süreci’nden eğitime, dış politikadan adalete kadar Türkiye açısından oldukça önemli konular bulunuyor. 
Anayasa değişikliğinde her iki taraf da hemfikir. Ancak, CHP başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Bu önemli bir nokta! 
Ekonomi ve refahın tabana yayılması konusunda ufak tefek görüş ayrılıkları var; ama aşılamaz bir sıkıntıdan bahsetmek mümkün değil. Zaten CHP seçim öncesi vaatlerinde esnemiş durumda. 
Çözüm Süreci’nde ortak bir yol bulunabilir. 
Yolsuzluklarla mücadele ve etik değerler konusunda da herhangi bir pürüz görülmüyor. 
Adalet konusunda her iki partinin farklı fikirleri var. Çözüm, genel başkanlara bırakılmış durumda. Bu da bir başka önemli nokta! 
Dış politikada derin anlaşmazlıklar mevcut. Suriye ve Mısır’la ilişkiler ve Ortadoğu politikası konusunda CHP’nin bakış açısı AK Parti’den oldukça farklı. Üstüne bir de CHP’nin Kılıçdaroğlu için Dışişleri Bakanlığı’na gözünü dikmesini eklemek lazım. En derin krizlerden biri burada yaşanıyor! 
Eğitimde bir görüş birliği yok. 
CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın örtülü ödeneğinin kesilmesini istiyor ve icraatlarıyla ilgili şartlar ileri sürüyor. Bu da başka bir kriz! 
Durum bu olunca, asıl önemli soru şu: 
-İyi niyet, bu derin görüş ayrılıklarını gidermeye yetecek mi? 
* * *
CHP’den yapılan açıklamalarda genellikle bu ciddi görüş ayrılıkları gündeme getirilmiyor. Koalisyonu Başbakan Davutoğlu’nun istediği ancak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın engellediği iddiaları yayılıyor. 
Üstelik, CHP içinde koalisyona ciddi itirazlar var. İlk günden itibaren “masadan kalkalım” diyenlerin sayısı az değil. Haluk Koç, bunları göğüsleye göğüsleye görüşmeleri bu güne kadar getirdi. 
Nitekim, iyi niyet açıklamaları devam ederken önceki gün AK Parti-CHP koalisyonuna CHP içinden iki güçlü bomba geldi. Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Erdoğan Toprak, CNN Türk’e çıktı. Grup Başkanvekili Engin Altay da NTV’de konuştu. Her iki isim de AK Parti ve Erdoğan’a ciddi eleştiriler yöneltti. 
Kılıçdaroğlu sürekli olarak “karşılıklı güven sağlanması” gereğinin altını çiziyor. Ama ortada böyle de bir durum var! 
Kılıçdaroğlu yarınki görüşmede “kendisinin de sıkıntılarının olduğunu” belirtecek. Bunlara “göğüs gereceğini” söyleyecek. 
Uzun vadeli bir koalisyon isteyecek, azınlık hükümeti ve erken seçimin çözüm olmadığını dile getirecek; hatta Başbakan Davutoğlu’nun “samimiyetine güvendiğini” ortaya koyan ifadeler kullanacak. “Elimizi taşın altına koymaya hazırız” mesajını verecek. 
CHP Lideri, Davutoğlu karşısında da “güven” konusunun altını çizecek. 
İyi güzel de, CHP Bremen Mızıkacıları gibi! Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Hadi güven sağlandı diyelim, bu kadar derin görüş ayrılıkları nasıl giderilecek? Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun işleri zor vesselam! 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emin Pazarcı Arşivi