Prof. Dr. Vahit Bıçak

Prof. Dr. Vahit Bıçak

Şehit Yakınları

Şehit Yakınları

Terör herkesi her an ve her yerde etkileyebilir. Terör, bizzat insanlığın maddi ve manevi varlığına yönelik bir saldırıdır. Terör şehitlerinin yakınlarının acıları ve terörün onların yaşamlarındaki negatif etkileri, terörün hiçbir gerekçeyle haklı çıkarılamayacağının en güçlü argümanlarından biridir. 

Terörün acı sonuçlarının insanlar üzerindeki etkisinin direkt olarak görülmesini sağlayan terör şehidi yakınlarının yüz ifadeleri, toplumlarda teröre karşı ortak duruş kültürü oluşmasına önemli katkıda bulunur. Terörle mücadelenin gerçek kahramanları, şehit yakınlarıdır. Onların gücü, cesareti ve sabrı her türlü takdirin ötesindedir. Onlar her türlü dayanışmayı ve desteği hak ederler. Toplum tarafından tanınma, bilinme ve saygı görme onurunu hak ederler. 

Terör şehidi yakınlarının maddi manevi bütün ihtiyaçlarını karşılamak toplumun temel vazifelerindendir. Onlar, temel insan haklarının savunulmasını hak ederler. Onlara adaletle muamele edilmelidir.

Hangi amaçla yapılırsa yapılsın, nerede gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, kim yaparsa yapsın terörün her türünün kınanması ve lanetlenmesi konusunda toplumda genel bir uzlaşı olması gerekir.

Terörle mücadele stratejisinde insan haklarına saygı göstermek ve hukuk devleti çerçevesinde hareket etmek ne kadar gerekliyse, terör şehidi yakınlarının haklarını korumak ve geliştirmek ihtiyacı da o derece önemlidir.

Terör şehidi yakınlarının ikinci kez mağduriyet yaşamamaları için gereken etkin tedbirler alınmalıdır. Öncelikle, şehit yakınları kendi statüleri, hakları ve sahip oldukları haklardan yararlanabilmelerinin yolları konusunda ayrıntılı ve anlaşılır şekilde bilgilendirilmelidir. Bilgilendirme yapmakla görevli kamu görevlileri özenle seçilmeli ve iyi bir eğitim programından geçirilmelidir.

Şehit yakınlarının desteklenmesi programları geliştirilmelidir. Bu çerçevede, şehit yakınları arasında iletişimi, bilgi ve tecrübe değişimini sağlayacak ağların oluşturulmasında fayda vardır. Bu ağlar içerisinde kamu görevlileri, hizmet sunucuları, uzmanlar ve sivil toplum temsilcileri de bulunmalıdır.

Yasal hakları ve yasal statülerini güçlendirmeye yönelik kanun ve yönetmelik değişiklikleri yapılmalıdır. Kısa, orta ve uzun vadede değişik göstermeyecek şekilde sağlık hizmetlerine kolay ve kapsamlı erişim imkanı sunulmalıdır. 

İnsan onuruna yakışır şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeterli düzeyde mali destek sağlanmalıdır.

Destek sunan kurumların kurumsal kapasiteleri ve etkin işlerliği artırılmalıdır. Yorucu ve ikinci kez mağdur edici bürokratik uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Şehit yakınlarının yaşadıkları sorunlar ve ihtiyaç duydukları destekler konusunda toplumsal bilinci artırmaya yönelik faaliyetler düzenlenmelidir. Basın ve medya organlarında şehit yakınlarının hayat hikayelerine ve yaşadıkları sorunlara geniş yer vererek toplumsal duyarlılığı ve dayanışma bilincini artırmalıdır.

Belirtilen haklar, imkanlar ve kolaylıklardan sadece terör şehidi yakınlarının değil, aynı zamanda terör gazilerinin de yararlanmaları sağlanmalıdır.

Acılı yakınların feryatlarına kulak verilmeli, acıları paylaşılmalı, duygularını dışa vurmaları anlayışla karşılanmalı, linç kampanyalarına karşı korunmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Vahit Bıçak Arşivi