M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Eksilir mi Artar mı?

Eksilir mi Artar mı?

Birinci soru: Müslümanın bir yıl boyunca elinde bulunmuş kırk bin lirası var. Bu paranın bin lirasını zekat olarak dağıtırsa para eksilip 39 bin liraya mı düşer? CEVAP: Rakam olarak eksilir gibi görünse de bereketi çoğalır. Zekat veren zararlı değil, karlı çıkar.

İkinci soru: Gıybet, yalan, iftira, fitne fesat çıkartacak laflar etmek orucu bozar mı? CEVAP: Bozmaz ama sevabını götürür, diliyle haram konuşan kişi orucun feyzinden mahrum kalır.

Üçüncü soru: Yüzde doksanı namaz kılmayan Müslüman bir toplum ayakta durabilir mi? CEVAP: Yüz sütun ve kolonundan doksanı yıkılmış olan bir bina ayakta duramayacağı gibi böyle bir toplum da yıkılmaya mahkum olur.

Dördüncü soru: Kaptan pilotu bulunmayan bir uçak uçabilir mi? CEVAP: Böyle bir uçak uçamaz. Başında ehliyetli, liyakatli, râşid, âdil, muktedir bir Halife bulunmayan Müslüman bir toplum da bunun gibidir.

Beşinci soru: İslam dünyasındaki facialardan, soykırımlardan, savaşlardan, akan kanlardan, çekilen acılardan dolayı üzülmeyen bir Müslüman nasıl bir Müslümandır? CEVAP: Alçak bir Müslümandır.

Altıncı soru: Bir Müslümana cep telefonu manyağı, bağımlısı, fetişisti, hastası, delisi olmak yakışır mı? CEVAP: Kesinlikle yakışmaz. 

Yedinci soru: Günün her vaktinde uyumak caiz ve helal midir? CEVAP: Uyku mubahtır ama sabah namazı vaktinde uyumak haramdır.

Sekizinci soru: Parası olan zengin bir Müslüman israf yapabilir mi? CEVAP:  İsraf haramdır, zengin de olsa yapamaz. Yaparsa fâsık fâcir ve günahkâr olur. İsrafa helaldir derse kafir olur.

Dokuzuncu soru:  Eskiden çok kötü ve zalim olan bir küfür düzeni için “Şimdi daha iyi oldu” denilebilir mi? CEVAP: Denilemez. Kötü için “Şimdi daha az kötü” denilebilir ama “daha iyidir” demek büyük bir mantık hatâsıdır ve küfre kadar götürür.

Onuncu soru: Mücessime ve müşebbihe sapık mezhebine bağlı bir imamın ardında namaz kılınabilir mi? CEVAP: Kılınamaz.

On birinci soru: Buluğa ermiş çocuğuna namaz kıldırmayan bir kimse ne olur? CEVAP: Sorumlu ve günahkâr olur. Gereken nasihati ve (olumlu şefkatli) baskıyı yapması gerekir.

On ikinci soru: Hz. Ebubekir radiyallahu anh efendimize küfür eden, kâfirdir diyen kimse ne olur? CEVAP: Peygamberlerden sonra insanların en hayırlısı olan ve Kur’an’da övülen muhterem bir zatı tekfir ettiği için kendisi kafir olur.

On üçüncü soru: Bir mü’minin diğer bir mü’mini kardeşlikten çıkartmasının ve ona düşmanlık etmesinin hükmü nedir? CEVAP: Böyle bir şeye hakkı yoktur. Bu büyük bir isyandır. Allah mü’minleri kardeş kılmıştır. Bu kardeşliği kimse kıramaz, bozamaz. 

On dördüncü soru: Bir kadın başını örtüyor ama Müslümanca giyinmiyor, Süslümanca giyiniyor, bunun hükmü nedir? CEVAP: Günahtır, isyandır. Yabancı erkeklerin şehevî bakışlarını ve dikkatlerini açık kadınlardan daha fazla çeken Avrupaî tesettürlü kadınlar, örtülü çıplaktır. Bunların anneleri babaları, kocaları, velileri sorumludur.

On beşinci soru:  Adam doktora yapmış okumuş bir Müslüman ama ilmihalini bilmiyor, onun hükmü nedir? CEVAP: O cahil bir Müslümandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi