M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Diyanet’e Dilekçemdir

Diyanet’e Dilekçemdir

DİYANET İşleri Başkanlığı’na açık dilekçe:

Selam ve hürmetlerimi takdimden sonra…

Camilerle, Ezanlarla, İmamlarla, namazlarla, vaaz ve hutbelerle ve başka konularla ilgili bazı dileklerimi aşağıda maddeler halinde arz ediyorum: 

1. Ezanlara ve kulaklara zarar veren, desibel şiddetini aşan hoparlörlerin 80 desibeli aşmayacak şekilde, akustik kurallarına uygun olarak ayarlanmasını diliyorum.

2. Cami kapılarına el süpürgesi veya elektrikli süpürge konulmamasını, bunların gizli yerlerde muhafaza edilmesini.

3. Cuma ezanı okununca vaaza devam edilmemesini, an kaybedilmeden hemen namaza geçilmesini.

4. Ezan okunurken aynı anda Kur’an okunmamasını.

5. Cuma hutbelerinde Türkçe, gramer, üslup, edebiyat hatası yapılmamasını.

6. Hutbe okunurken “İlâ ahiril âye…”  denilmemesini, ayet ve hadislerin tamamının okunmasını. 

7. Cami imamlarının parayla namaz kıldırma memuru statüsünde olmamasını; cemaati irşad edecek, onlara imamlık=önderlik yapacak, ilim ve ahlak sahibi mümtaz kimseler ve fâzıl kimseler olmasını.

8. Cami imamlarının hepsinin Ehl-i Sünnet ve Cemaat itikadında  Kur’an Sünnet Şeriat  Müslümanı olmasını.

9. Cami imamlarının camilere, bilhassa sabah namazlarında halkı ve gençliği çekecek karizmaya ve cazibeye sahip kimseler olmasını.

10. Cuma namazlarında ve başka vakitlerde camilerde halktan makbuzsuz ve kanunsuz para toplanmamasını, toplanacaksa makbuzlu toplanmasını.

11. Sultanahmet Camii’ndeki çıplak ve saygısız kıyafetli turist güruhuna bir çare bulunmasını.

12. Cami avlularındaki, bitişiklerindeki, altındaki helaların paralı olmamasını, kutsal mekânlarda asla tuvalet reklamı yapılmamasını, her yere çirkin WC WC WC Men Women one lira tabelaları konulmamasını.

13. Cami girişlerindeki Türkçe, İngilizce başka dillerdeki kısa yazılarda dil ve gramer yanlışı olmamasını.

14. Vaazların muhteva ve üslup bakımından kaliteli olmasını.

15. Camilerin cazibe merkezi olmasını.

16. Camilerde, büyük ve icazetli hocalar tarafından Ehl-i Sünnet ve Cemaat mezhebine uygun ilmihal ve ahlak dersleri verilmesini.

17. Camilerde, icazeti olmayanlara vaaz ve ders verdirilmemesi.

18. Camilerin kapılarından içeriye siyaset sokulmamasını.

19. Bazı camilerde hat, tezhib, ebru, naht, sedefkârlık, kumaş boyama yazmacılık ve bunlara benzer sanat kursları açılıp ciddî ders verilmesini ve sanatkâr Müslüman yetiştirilmesini.

20. İmamların ve vaizlerin cemaate, namazları başları örtülü olarak kılmaları hususunda nasihat etmesi.  (Namazda başın örtülü olması sünnet ve edeptir. Başı açık namaz kılmak edebe aykırıdır.)

21. Sıcak günlerde dışarıdan camiye terli olarak gelenlerin, aşırı derecede açılmış klima cihazları ve vantilatörlerle hasta edilmemesini.

22. Yaşlıların, memur ve öğrencilerin, vakti müsait olmayanların durumlarının göz önüne alınarak ve anlayışlı olunarak hutbelerin kısa tutulmasını.

23. Hiçbir camide zaruret olmadığı halde İngilizce hutbe okunmamasını.

24. Bazı yerlerde, cumanın farzı biter bitmez, sünnet ve zuhr-i âhir namazlarının kılınmasına engel olmak için hemen tesbihata geçilmesi bid’atinden vaz geçilmesini…

25. Bir Müslüman vatandaş olarak talep ediyorum. İşbu yazım kanunlara uygun bir dilekçe mahiyetindedir. Ayrıca Başkanlığa elektronik posta ile de gönderilmiştir. İlgilenilmesini ve cevap verilmesini hürmetle arz ve istirham ederim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi