Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Cizre Benzeri Şehirler Gerçeği

Cizre Benzeri Şehirler Gerçeği

Bugünlerde Cizre’de bir tavuk ölse “Bir sivil öldü” diye lanse edilecek. Doğrudan HDP’li veya HDP destekçisi medya organları da ağızlarını açmış sivil tavuk ölümlerini bekliyorlar.

Cizre ve benzeri şehirlerde PKK tarafından yapılan, “şehir gerillası” taktiğidir. PKK bu stratejisinden vazgeçmeyecektir ve bunun için de siyasî olsun, silahlı veya silahsız olsun PKK bütün güçleriyle yüklenecektir.

Güneydoğu’da bazı ilçeler “özerk bölge” hâline getirilmeye çalışılırken, kullanılacak ilk yöntem terördür. Terörün iki yönlü boyutu vardır: Birisi, yöre halkında yaratılacak yılgınlık ve bunun sonucu olarak teslim olacak. İkincisi yöre dışında ve dünya kamuoyunda koparılacak mazlumluk yaygarasıyla, PKK’yı mazlum göstermek. Muhalif bir cümlenin içine “Saray” ve “Erdoğan” kelimeleri, koydunuz mu, hemen bir sempatizan hâlesi oluşturursunuz ve bunu PKK’yı mağdurlaştırma ve meşrulaştırma aşaması takip eder.

Bütün bunlar olurken Cizre yürüyüşü konusunda CHP’lilerin de desteklediği HDP’li vekiller, Cizre örneğinde, öyle konuşuyorlar ki, şehirlerde eylem yapıp asker-polis şehit eden PKK’lılar, sanki birer melek!.. CHP’nin desteklediği HDP, ağzına şehit olan askerleri hiç anmadan, Cizre’de kıstırılan 200 kadar PKK’lı için kıyameti koparıyor. 11 vekil Cizre’de, 12 kadarı daha güya Cizre’ye girmeye çalışıyor. Laf… Bunların amacı düpedüz sorun çözmek değil, dünya kamuoyuna hitap etmektir. 

Nitekim Mardin milletvekili Mithat Sancar İdil’de yandaşları bir TV kanalında yaptığı açıklamada, Avrupalıların kendilerini aradıklarını söyledi. Amaçları halkın yaşadığı zor şartlar değil ki bunların; dünyaya görüntü vermek. Dertleri halkın dertleri olsa şehirleri yakıp yıkan PKK’ya da bir çift laf söylerler… Amaç da zaten bu idi. Hani bir laf vardır, “Maksat üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi?” diye… Tıpkı onun gibi, HDP’li vekillerin bağcıyı dövmek amaçlı Cizre şovuna şahit oluyoruz bu günlerde.

Mithat Sancar, Cizre’ye sokulmamaları konusunda ne diyor bakın: “Bizim güvenliğimizi sağlayamazlarmış. Bizim güvenliğimizi asıl tehdit eden bunlardır. Bize bunlardan başka yerden bir tehlike gelmez.” 

Çıplak gerçeği ne kadar da basit bir şekilde açıklamış Sancar. Biz de, Cizre’deki eşkıyadan size zarar gelmeyeceğini söylüyoruz zaten. Cizre’de günlerce hendek kazanlar, askere-polise pusu kuranlar var. Bunlar HDP’lilere bir şey yapmazlar. Niye yapsınlar ki? HDP’liler zaten arkalarını onlara vermemişler miydi?

*   *   *

Beyaz Toros’lu 90’lara dönmüyoruz… Şimdi, kökten temizlik zamanı… Değil süpürme tam da “kazıma” zamanı. Kesin sonuç alınması için Cizre örneği biraz genişleyecek ve diğer ilçelerdeki PKK’lılar kazınıncaya kadar devam edeceğe benziyor. Tabii bu “kazıma” yapılırken, masum halkın kılına zarar getirilmemesi şart. Teröristi yok ederken, masum halkın yaşama sevincini yok etmemeliyiz.  

Mühim not: PKK’ya ve politik uzantısına karşı çıkacağız derken, masum Kürtlere saldırmanın âlemi yok. Bu tür saldırılar, PKK’nın ekmeğine yağ sürer. Haklıyken haksız duruma düşmeyin gençler. Öfke patlamanız, karşı öfkeleri doğurmasın. Uygar, demokratik tepkinizi göstermekten de geri durmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi