M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Olumsuzluklar

Olumsuzluklar

1. Şeriat elden gitti. Din büyük ölçüde elden gitti sayılır. Şimdi iman elden gidiyor.

2. Namaz kılanlar, oruç tutanlar azınlığa düştü.

3. Siyasal İslam ilerledikçe dindarlık geriliyor.

4. Müslüman halk dünyevileşiyor, seküler hale geliyor, din ile bağlar gevşiyor.

5. Okullardaki besmelesiz, Paşa resimli, beyannameli mecburî din dersleri bir aldatmacadan ibaret. 

6. Yazılı, medenî kültür gitti, yerini şifahî bedevî kültürü aldı. Nice insan 300 kelimeden fazla metinleri okumuyor, okusa anlamıyor.

7. Ciddî kültürün yerini,  din dâhil bütün konuları mıncıklayan cıvık magazin kültürü aldı.

8. Ümmet birliği yıkıldı, yerine birbirinden kopuk bin parçalı İslamcılıklar Protestanlığı mozaiği geldi.

9. Bitirme ve bakalorya imtihanları yapılmayan liselerde ne sağlam inanç, ne yeterli bilgi ve kültür, ne de ahlak ve karakter terbiyesi verilebiliyor.

10. Uluslararası anketlere göre, Türkiye yeteri kadar şeffaf ve temiz, ahlaklı ve faziletli bir ülke değil.

11. Büyük medya, büyük gazeteler ve tv’ler zararlı, kötü, yıkıcı, ahlaksız, fitne ve fesat çıkartıcı, azdırıcı yayınlar yapıyor. Böyle bir medya ile ülke, halk, devlet ayakta duramaz.

12. Yakın zamana kadar dünyanın sayılı tahıl ambarlarından biri olan ülkemiz, bugün yılda üç milyon ton ekmeklik buğday ithal etmek zorundadır. Tarım ve hayvancılık çöküyor…

13. Liselerde mantık okutulmadığı için  halkın yüzde (….)ı doğru düşünemiyor, doğru ile yanlışı birbirinden ayırt edemiyor. Sebeplerle neticelerden haberi yok… 

14. Toplumsal barış ve mutabakat (uzlaşı), temellerinden dinamitleniyor.

15. Estetik, güzellik, sanat boyutu son derece güdükleşmiş, ülke çirkinlikler meşherine dönmüştür.

16. Ülkede dehşet verici bir terör var ama bu terörün içyüzünü, mahiyetini, kışkırtıcılarını, destekleyicilerini, finansörlerini, bitirme çare ve çözümlerini anlatan ciddî raporlar, analizler yayınlanmıyor.  Sadece şehitler, ağlayan yakınları ve patlama haberleriyle yetiniliyor. 

17. Halkın yarısını oluşturan kadın ve kızların haysiyetleri, iffetleri korunmuyor. Seks ve şehvet ön plana çıkartılıyor. Devletin resmî TC vesikalarıyla yasal, KDV’li, korumalı hijyenik (!)  seks köleliği yaptırılıyor.

18. Gelir dağılımı son derece adaletsiz.

19. İş, ticaret, sanayi, finans, çalışma hayatında; ahlak, adalet, insaf, doğruluk dürüstlük son derece düşük.

20. Haram yeme yaygın hale gelmiş.

21. Dindar kesimde birtakım holiganlar, militanlar, fanatikler ortalığı boş bulmuşlar, dehşet kasırgaları estiriyor. Korkunç çapta din sömürüsü yapılıyor.

22. İfrat ve tefrit… Bir uçta yıkıcı, çökertici, terörist, adaletsiz ve insafsız bir muhalefet; öbür uçta yağcı, yalaka, kemik yalayıcısı, şakşakçı bir muvafakat…

23. İslam toplumunda sosyal adaleti sağlayacak zekâtlar Kur’an’a, Sünnete,  Şeriata, fıkha göre verilmiyor. Zekât almaya hakkı olmayan eşkıya, öncelikle fakirlerin ve miskinlerin hakkı olan zekâtları gasb ediyor.

24. Ümmet birliği yok.

25. İslam ve iman kardeşliği bağları zayıflamış.

26. Mü’minlerin, kendisine biat ve itaat edeceği âdil, râşid, muktedir bir Halife yok. 

27. On milyonlarca Müslüman namaza, etkili bir şekilde davet edilmiyor.

28. Halkın büyük kısmı ilmihalini, dinini, İslam ahlakını bilmiyor.

29. Kur’an, Sünnet, Şeriat, Cemaat İslamlığının yerine seküler ve laik bir İslam üretilmek ve türetilmek için sinsice çalışılıyor.

30. En önemli ve hayatî farzlar üzerinde durulmuyor, umre gibi nafilelerle meşgul olunuyor.

31. Ülke ve halk çapında genel ve yoğun bir nasihat öğüt ıslah seferberliği yok.

32. Emr-i mâruf ve nehy-i münker yapması gereken ve ellerinde bunu yapacak imkân bulunan sorumlular bu farzı eda etmiyor.

33. Emanetler  (başkanlıklar, memuriyetler, vazifeler, makamlar, mevkiler, işler, hizmetler) ehline verilmiyor.

***

(Olumlu işleri ve şeyleri yazmıyorsun diyenlere: Bir nebze onlardan da bahs edeyim…  İstanbul’un kuzeyindeki ormanları, şehrin ciğerlerini tahrip eden üçüncü köprü yapılıyor… Cami avlularındaki WC’ler darphane gibi para basıyor… Sabah namazlarında hoparlörler avaz avaz namaza çağırıyor ama camilere gelen yok…  Binlerce İmam-Hatip Okulu var ama bunlarda beş vakit namazın cemaatle kılınması mecburî değil…  Sekiz sene Arapça okuyan bizim çocuk elifi görse mertek sanıyor…  Dinî bir cemaat seçimlerde dinsiz partiyi desteklemiş…  Cemaat-İktidar savaşı bütün şiddeti ve yıkıcılığı ile devam ediyor…  İstanbul’da trafik içinden çıkılmaz hale geldi… Birileri bir makine yapmış, bir tarafından domuz ve eşek eti konuyor, öbür tarafından dana eti çıkıyormuş…  Hopa’da sel oldu, binalar yıkıldı, ölenler var; Karadeniz sahil yolu, yapılaşma, HES’leşme devam ediyor… Birtakım muhteremler hazretler tayyarlar göklerde yaban kazları gibi uçuyor…)

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi