Şevket Tandoğan

Şevket Tandoğan

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı

Kurban bayramı arefesinde ve milyonlarca Müslüman’ın hac farîzası için kutsal topraklarda buluştuğu bu günlerde, varlıklı Müslümanların kurban kesme hazırlığı ve bayram heyecanı sürmektedir.

Bilindiği üzere, kamerî aylardan zilhicce ayının 10,11 ve 12. günlerinde (miladi takvime göre 24,25 ve 26 Ekim 2015) Allah’a ibadet niyeti ile kesilen hayvana, kurban (kurbanlık) denilir. Bunlar: Koyun, keçi, sığır, deve ve mandadır.

Aslî ihtiyaçlardan fazla, maddi imkâna sahip hür, yerleşik ve ergen her Müslüman’ın kurban kesmesi vâciptir. Hz.Adem’den beri, özellikle İbrahim a.s. dan itibaren kurban kesmek vardır. Kurbanın anlamı, nimetlere teşekkür mahiyetinde Allah rızası için fedakârlıktır. Aynı zamanda Allah’ın, kullarına bir ziyafetidir. Bu sebeple bir bölümü fakirlere, bir bölümü komşu ve arkadaşlara, diğer kalan bölümü de aile fertlerine ikram edilir.

Hülasa: Kurban dînî, ahlâkî ve sosyal yönden pek çok fayda ve hikmetler taşımaktadır. Akl’ı-selim sahibi inançlı her Müslüman bunu bilir.

 Hz.Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:

 “Kurban kesiniz ve ona iyi muamele ediniz. Çünkü bir kimse kurban alır, onunla kıbleye dönerse, kıyamet günü o kurbanın kanı ve tüyü onu koruyan iki kalkan olur. Muhakkak ki, kurban’ın kanı Allah’ın muhafazasında toprağa dökülür. Bu sebeple de çok mükâfata nail olursunuz”

            “Kurban kesiniz. Çünkü o atanız Hz. İbrahim’in sünnetidir.”

            “kim gücü yerinde olduğu halde kurban kesmezse, namazgâhımıza yaklaşmasın.”

            “Kurbanlarınızı büyük (ve semiz) olanlardan seçiniz. Çünkü o kıyamet günü, sıratta bineğinizdir.”

Kurbanlık hayvanlar genellikle, Allah’ın emrine boyun eğerek teslimiyet içinde kesilirler. Mevlâ bu teslimiyeti o hayvana ilham eder ve kesileceğini anlar. Dolayısıyla kurbanı hırpalamadan, sürüklemeden ve işkence etmeden usulünce kesmelidir. Ne mutlu ona ki, bizim yerimize kendini feda ederek, Allah için kurban oluyor.

Kurbana niyet ve amaç şöyle olmalıdır:

 “Yâ Rabbi! Şu vücudum sana karşı o kadar hata ve isyan etti ki, affedilmem için, kendimi sana kurban etmem lazım. Fakat sen bunu yasakladığından, kendime bedel olarak bu hayvanı kesiyorum, kabul eyle” diyerek niyet edilir.

Besmele ile, “İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-arza hanîfen ve ma ene mine’l-müşrikîn” okunur. Devamla; “Allahümme inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi’l-alemin. Lâ şerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene evvelü’l-müslimîn” dualarını okuduktan sonra; şöyle tekbir getirilir:

Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü  vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd. Bismillâhi Allâhü ekber.” Deyip, ara vermeden, konuşmadan kendisi, kesemiyorsa vekili olan kişi keser. Hayvanı kıbleye doğru yatırıp kesmek, sonra da 2 rek’at şükür namazı kılmak sünnettir.

Kurbanın maddî ve mânevî olmak üzere yedi mühim faydasını, büyük İslam âlimi Süleyman Efendi Hazretleri şöyle bildirmiştir:

            1- Gazab-ı ilâhiyi söndürür.

            2- Rızâ-i ilâhiyi celbeder.

            3- Çok kurban kesilen bir memlekette harp olmaz.

            4- Eğer bir insan maddi durumu müsait olup da kurban kesmezse, ya kendisinden ya aile fertlerinden yahut da malından bir kan çıkar.

            5- Kurbanda çoluk-çocuk ve fakir-fukara için umumi maslahat ve mutlak bir menfaat vardır.

            6- Kurban bayramında afv-umumî tecellî eder.

            7- Kurban münkiri ateistlerin sonu intihardır. Kendi kendilerini ebedî cehenneme yuvarlar giderler.

            Kurbanla ilgili fıkhî konular uzun ve detaylıdır. İlmihal kitapları okunmalıdır. Biz burada sadece önemini ve hikmetlerini belirtmeye çalıştık. Kurban bize Hz.İbrahim ve oğlu Hz.İsmail’in büyük imtihanını hatırlatır. Onların sabır ve teslimiyetinin sembolü olduğu için iki büyük dinî bayramdan birisi, aynı zamanda hac mevsimidir

            Kurban bayramınızı tebrik eder, ülkemize ve bütün dünyaya huzur, barış ve mutluluk getirmesini dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevket Tandoğan Arşivi