M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Muhterem Beyefendi Yazılarımı Okumayınız

Muhterem Beyefendi Yazılarımı Okumayınız

Pek muhterem efendim… Bu fakiri beğenmiyorsunuz, fikirlerimi tenkit ediyorsunuz diye aramızdaki İslam ve İman kardeşliği bağlarını koparacak değilim. Sizin Allahü Tealayı ve Resulünü (Salat ve selam olsun ona) seven, beş vakit namaz kılan bir kimse olduğunuzu biliyorum ve zatınıza kesinlikle buğz ve düşmanlık etmem, edemem.

Hakkımdaki tenkitlerinizin, tenkit olmaktan çıkıp gıybet, hakaret ve iftira haline geldiğini haber aldım.

Zât-ı âlinizden çok rica ediyorum. Lütfen yazılarımı okumayınız ve üzülüp tedirgin olmayınız. Böylece, bir Müslüman kardeşinizin  gıybetini yapmaktan kurtulmuş olursunuz.

Bilvesile ihtiramat-ı fâikamı takdim eyler, sıhhat selamet afiyet ve hidayet dilerim efendim.

***

Bir gence: Elden gönderdiğiniz elyazılı mektubunuzu aldım. Yetişmek istediğinizi, bu konuda yardımcı olmamı talep ediyorsunuz. El yazınıza baktım, lise bitirmiş bir gence yakışmayan eciş bücüş, kargacık burgacık câhilâne bir yazı. Böyle bir elyazısıyla yetişmeniz mümkün ve muhtemel değildir. Lütfen en kısa zamanda internetten kaligrafi öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Bendeniz muallim değilim, hele mürşid hiç değilim, haddim olmadığı halde bir nebze yetişmesine yardımcı olacağım gencin elyazısının düzgün, güzel, estetik olması şarttır. İkinci şart iyi derecede Osmanlıca bilmesidir. Üçüncü şart beş vakit namaz kılmasıdır. Dördüncü şart Ehl-i Sünnet ve Cemaat itikadına sahip olmasıdır. Beşinci şart İslam ahlakı ile ahlaklı ve müzeyyen olmasıdır. Altıncı şart parayı ve menfaati deliler, çılgınlar gibi sevmemesidir. Daha on beş kadar şart vardır. Lakin birinci şart elyazısının düzgünlüğü ve güzelliğidir. Bunu halledebilirseniz sizinle ileride bir saatlik bir öngörüşme yapabilirim. Selam ve hürmetlerimle.

***

Tesettürlü Müslüman bir hanıma: Lütfen başınızdaki o gökkuşağı gibi alaca bulaca rengârenk cırtlak eşarbı çıkartıp, göze batmayan tek renkli sade bir örtü ile kapanmanızı tavsiye ediyorum. Kıyafetiniz de Avrupaî olmamalı, mahrem erkeklerin dikkatlerini çekmemelidir. Bu fakir size burkaya bürünün demiyorum ama Süslüman tesettür kıyafetinize rıza göstermem, beğenmem de mümkün değildir.  Müslüman bir hanım evinde elbette gülebilir ama açıkta herkesin arasında gülemez, hele çıngıraklı kahkaha hiç atamaz. Selam ve hürmetlerimi arz ederim.

***

Bir zata: Mütemâdiyen, durup dinlenmeden büyüğünüzün bitmez tükenmez kerametlerinden, havalarda uçmalarından, harikulade hallerinden bahs ediyormuşsunuz. Efendiniz gökten yere inmedikçe, iki ayağı ile sımsıkı zemine basmadıkça sizinle ülfet ve ünsiyet etmem mümkün değildir. Bendenizi mâzur görüp bağışlamanızı istirham ediyorum.  Arz-ı ihtiram ve selam ederim efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi