Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

İskender’in Düğümü ve 1 Kasım Seçimi

İskender’in Düğümü ve 1 Kasım Seçimi

Bilmeyenlere hikâyeyi özetleyelim:

Frigler bir kral aramaktadırlar. Çok uğraşırlar ama bir türlü kral bulamazlar. Kâhinlerden biri, “Şehre öküz arabası ile ilk geleni kral yapalım.” derler.  Şehre öküz arabasıyla gelen ilk kişi, kral Midas’ın babası Gordios’dur. Halk Gordios’u âlâ vü vâlâ ile kral yapar. Gordios kral olunca öküz arabasını Frig tanrısı Sabazios’un tapınağına bağlar ve “Bu düğümü kim çözerse, dünyaya hâkim olacaktır” der.

Büyük İskender, Doğu seferinde Gordion’a (Ankara yakınlarında) geldiğinde, o düğümün ününü duyar ve büyük bir ihtirasla düğümü çözmeye kalkar. Çok uğraşır ama bir türlü düğümü çözemez ve öfkelenerek düğümü kılıçla keser. 

Görünüşte düğümü İskender kesmiştir ve Gordios’un dediği çıkmış, İskender Asya’nın hâkimi olmuştur ama genç yaşta hastalanır ve 33 yaşında ölür. Onun genç yaşta ölümünü, sabırsız davranarak düğümü çözmeyip kesmesine bağlarlar.

Türkçe’deki ses benzemesinden dolayı, “Gordion” vak’ası, “Kördüğüm” şeklinde de anlatılır.

Bu olayı niye anlattım?

1 Kasım Pazar günü, Gordion’un düğümü veya İskender’in düğümü çözülecek.

Anlatalım…

Lozan’dan 2002’ye kadar geçen süre, Gordion düğümünün sıkılaştırıldığı yıllardır. Demokrat Parti, Milliyetçi Cepheler ve ANAP dâhil, hiçbir iktidar, bu düğümü çözememiştir; hatta bazı Demirel’li, Yılmaz’lı, Çiller’li,  Ecevit’li hükûmetler, büyük bir gaflet içinde, bu düğümü tahkim etmiştir. 

CHP VE MHP PARANTEZİ

Bu düğümün MHP tarafından çözüleceğine inanmıştım vaktiyle ama MHP’nin böyle bir amaçtan uzaklaştığını açık seçik gördüm. CHP (Lozan’ın mecliste kabul edilişinden 17 gün sonra kurulmuştur) ise zaten bu düğümü atan partidir ve çözmesini ondan asla beklemedim. 

Düğüme Dönelim…

Bu düğümün çözülebileceği inancı 2002’de Ak Parti ile ortaya çıkmıştır. 13 yıldan beri de Türkiye’de olanlar, bu düğümün çözülmesi teşebbüsleridir. 2002’den beri düğümü her çözme teşebbüsünde, iç ve dış güçler, ülkenin başına bela sarmaya kalkmışlardır. 7 Haziran, düğümün çözülmesi için çok iyi bir fırsattı. Şayet o seçimde tek başına iktidar çıksaydı, düğümü tahkim edenler havlu atacaklar ve İskender dünyanın hâkimi olacaktı. 

Lozan’da bu coğrafyadan payını alamadığına inananlar ve onların Türkiye’deki tetikçileri (medya ve siyasetteki tetikçileri) ve gâfiller, İskender’in düğümünün çözülmesini engellediler. 

Son 5 ayda, bunlar eteklerindeki bütün taşları döktüler. Öyle döktüler ki, ulusalcılar, paraleller ve PKK’lıların aslında aynı taşlarla donanmış olduklarını bile gördük. (MHP’yi bunlardan ayrı tutmak gerekir) 

Şimdi şafak sökmek üzere ve ak koyun-kara koyun belli oldu. 5 aydan beri terör ve akan kanlar üzerinden iktidarı yıpratmaya çalışanlar düğümü daha da sıkılaştırmaya gayret ettiler. Artık ellerinde taş da kalmadı. İskender’in düğümü 1 Kasım günü çözülecek veya kesilecek. Çözen kadrolar, uzun süreli iktidar olurlar, kesen kadrolar, yakın planda kazanmış gibi görünürler ama siyasî ömürleri az olur. 

Düğümü çözmeye en yakın kadronun, Ak Parti kadrosu olduğuna inanıyorum. Onlar da şayet hoyrat davranıp (Bu tavırlarını eleştiriyoruz) düğümü çözmez de kesmeye kalkarlarsa, siyasî ömürleri az olacaktır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi