M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Açık Mektuplar

Açık Mektuplar

Bir zata:

RAHMET-İ RAHMAN’a intikal etmiş o zat üstatlarımdandır. Üzerimde hakkı vardır. Kendisinden çok şeyler öğrenmişimdir.  Ehl-i Sünnet Müslümanı idi. Tarikat mensubu idi. Şeriat taraftarı idi. Allah dostlarını sever, Allah düşmanlarından nefret ederdi. Kendisini rahmetle anarım. Sağlığında onun aleyhinde konuşmadım. Ölümünden sonra da konuşmam. Şahsî kusurları ve hatâları varsa, onları görmem. Lütfen bendenize onun ve diğer üstadlarım aleyhinde bir şey söylemeyiniz.

Birine:

Âhirete intikal etmiş dedelerinize ve ninelerinize, anne ve babanıza, sizin üzerinizde hakları olan yakınlarınıza, üstatlarınıza iyilik yapmak istiyorsanız; var gücünüzle iyi ve sâlih işler, hayr u hasenat yapınız, sadaka veriniz. Bu iyilikleriniz inşaallah hem sizin, hem de onların defterlerine yazılır. 

Başka birine: 

Cenazelerde gülünmez. Hele kahkaha ile hiç gülünmez. Epeydir görmediğiniz birine rastlarsanız, acı bir tebessümden öteye geçmeyiniz. Yahu Râmiz nerelerdeydin ha ha ho gibi ünlemler kibar Müslümana yakışmaz.

Bir gence:

Akşamları çayhanelere gidiyor, sigara içiyor, arada bir nargile tokurdatıyor, bol bol gevezelik ve zevzeklik ediyor, hattâ gıybet bile yapıyormuşsunuz. Ölü kardeşinin etini yerken çay içmek… Bunu size yakıştıramadım.  Allah size, hepimize yardım etsin.

Tesettürlü bir hanıma:

 Lütfen lütfen lütfen… Allah rızası için şu iğrenç ve rezil Süslüman  kıyafetini terk ediniz ve Kur’an’a, Sünnete, Şeriata, hikmete uygun ciddî bir kıyafete bürününüz.

Bir umreciye:

Umre nafile bir ibadettir. Bunu Allah rızası için ihlasla yapacaksanız, seyahate çıkmadan önce her yere ben umre ben umre umre de umre diye telefon etmeyiniz. Döndükten sonra da umre reklamı yapmayınız. Sakın Mekke-i Mükerreme’de israflı bir şekilde konaklamayınız. Oteldeki açık büfeden tabağınızı doldurup, sonra yarısını yemeyip nimetlerin çöpe atılmasına yol açmayınız.  Kâbetullahın karşısında ağlaya ağlaya dua ederken bizi de unutmayınız. İhlaslı umreniz mübarek olsun.

Bir gurmeye:

Sizi yemeğe ve çaya çağırmaktan çok korkuyorum. Mönüde tarhana çorbası, sebzeli bulgur, erik hoşafı olsa beğenmeyeceksiniz. Çayın yanında börek versem o da sizi kesmeyecek. Kocamustafa Paşa’dan aldığım İstanbul ev baklavası da sizin dişinize damağınıza uygun olmaz.

Bir müsrife: 

Lüks, pahalı, israflı, ihtişamlı, tantanalı, şaşaalı canavar otomobilinizi gördüm ve namı hesabınıza çok üzüldüm. Tarikat-i seniyye-i Kadiriye mensubu olarak böyle lüks bir dabbeye nasıl binebiliyorsunuz?

İyi ve salih bir zata:

Bendenize dua etmek lütf ve kereminde bulunmuşsunuz. Bilmukabele bu fakir de size dua eder. Minnettar ve müteşekkirim efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi