M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Adam Yetiştirmeye Dair

Adam Yetiştirmeye Dair

1. Müslüman gençler ikiye ayrılır: Vasıflı olmak için yetiştirilmeye istidadı (yatkınlığı) olanlar… Bu istidada sahip olmayanlar. İkincilere yatırım yapmak para harcamak yanlıştır israftır.

2. Ayda üç beş yüz lira burs vermekle gençler yetiştirilmiş olmaz. Sadece burs vererek adam yetişeceğine inanmak saflık ve cahillik olur.

3. Bir genç, uygun bir plan ve program ile ehliyetli ve icazetli üstadlar, rehberler, öğretmenler tarafından güçlü ve sıkı bir eğitim sonunda iyi ve vasıflı adam olabilir.

4. Şu 2015 yılında, mükemmel Osmanlıca öğrenmemekte inatla direnen tembel ve asalak Müslüman bir genç adam olamaz. 

5. Vasıflı adam olacak Müslüman gencin şu üç boyuta sahip olması gerekir: Birincisi inanç, bilgi, kültür boyutudur. Hem İslam’ı iyi bilecektir, hem de çok güçlü, doğru, sağlam bir genel kültür sahibi olacaktır. İkincisi: Ahlak, karakter, aksiyon boyutu… Üçüncüsü: Sanat, estetik, güzellik boyutu.

6. Müslüman gençleri yetiştirecek mürşidlerin kâmil, öğretmenlerin idealist ve vasıflı, rehberlerin birinci sınıf olması gerekir. Yetersizler, vasıflı Müslüman yetiştiremez.

7. Çok sağlam ihlas eğitimi almayan, ihlaslı Müslümanlar olarak yetişmeyen gençlerin kültürleri yeterli olsa bile, onların ileride İslam’a ve Ümmete zarar veren din sömürücüsü canavarlar olması engellenemez.

8. Cemaat, tarikat, fırka, hizip, grup, sekt holiganları ve militanları asla vasıflı olamaz.

9. Müslüman bir gencin vasıflı adam olabilmesi için eski İstanbul Osmanlı İslam görgüsüne, nezaket ve kibarlığına, kültürüne, efendiliğine, mürüvvetine sahip olması gerekir.

10. Kopya çeken liseli ve üniversiteli bir genç, tevbe edip bu çirkin ahlaksızlıktan vazgeçmedikçe vasıflı olamayacaktır. Kopya çekmek bir tür hırsızlıktır ve başkalarının hakkını yemektir.

11. Vasıflı insan, iyi Müslüman olarak yetiştirilen gencin hali bugünden belli olur; karşıtları, başkaları, ötekiler bile onun faziletlerini, meziyetlerini kabul ve tasdik eder, şu genç ne kadar efendi, ne kadar çalışkan, ne kadar ahlaklı der.

12. Ruhbanları, din baronlarını, müteşeyyihleri erbab haline getirip putlaştıranlar, namaz kılsalar ve oruç tutsalar, dıştan dindar görünseler de vasıflı Müslüman olamazlar. Bırakın vasıflı Müslüman olmak, sıradan Müslüman bile olamazlar, gizli şirke duçar olurlar.

13. Her şeyin ölçüsü para değildir ama zeki, istidatlı, kabiliyetli, liyakatli Müslüman bir çocuğu, liseden üniversite bitimine kadar vasıflı olarak yetiştirmek için önce iyi bir program, güçlü bir tedris heyeti olması ve bir milyon dolar para harcanması  gerekir.  

14. Türkiye Müslümanları yeterli miktarda vasıflı, güçlü, üstün, etkili, İslam’ı çok iyi bilen, geniş genel kültüre sahip elemanlar yetiştirmedikçe; işleri, hizmetleri, emanetleri, vazifeleri bunlara vermedikçe kurtulamazlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi