Erbay Kücet

Erbay Kücet

Sözüm Meclis’ten İçeri…

Sözüm Meclis’ten İçeri…

Uzun bir süredir idareci olarak görev yaptığım Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geçtiğimiz Pazar günü TBMM Başkanlığı seçimi vardı. Yeni başkanın ülke meselelerine bakış açısı ve atacağı adımlar merak konusu olsa da meclis çalışanları kendileriyle ilgili alınacak kararları merak ettiklerinden yeni isimle birlikte yapılacak yasal düzenlemeleri merak etmektedirler.

Bu dönem Milli Türk Talebe Birliği ile Birlik Vakıf’ında başkanlık yapmış cemiyet adamı Sayın İsmail Kahraman meclis başkanı seçildiği anlarda İstanbul Ticaret Odası gençlerinin boyunlarında turkuaz rengi ipek kaşkollarıyla Meclis kulislerinde dolaştıklarını gördüm. Birlik Vakfı Genel Başkanı Mehmet Alacalı, Ankara Başkanı Muhittin Bal ile çaylarımızı yudumlarken siyasi deneyimiyle bilgeliğini konuşturan Ak Parti MKYK Üyesi Yaşar Karayel ile bakan ve milletvekillerimiz Veysel Eroğlu, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Necdet Ünüvar, İsmail Emrah Karayel, Hasan Karal, Ergun Taşçı, Cihan Pektaş, Yusuf Beyazıt, Lütfi Elvan, Numan Kurtulmuş, Canan Candemir Çelik, Selim Dursun, Mehmet Habib Soluk gibi aşina çehrelerle teşehhüt miktarı da olsa hasbihal ettik.  Gazeteci arkadaşlarımız da hasat mevsimi iyi değerlendirip notlar alıyorlardı.

Genel kurulda isim okunarak yapılan ilk iki tur devam ede dursun biz de kulisin anlamına uygun sohbetimizi koyulaştırıp bakanlıkların dağılımı ve isimler üzerine yaptığımız yorumlara yemek ve namaz aralarında susarak sohbetimi koyulaştırmıştık. Üçüncü tur oylamanın yapılmasıyla Meclisi geçici olarak yöneten Deniz Baykal’ın neticeyi açıklamasının ardından yeni Başkan İsmail Kahraman’ın teşekkür konuşmasını canlı dinlemek için özel locaya geçtiğimizde konukların heyecanını gözlerinden okuyordum. Seçtikleri milletvekiline meclis çatısı altında sevgi tezahüratı yapacak olan gönüllülerin bugün hakkettikleri neticeyi alıp İstanbul’a döneceklerini de biliyordum.

Nihayet İsmail Kahraman adı meclis kürsüsünden ilan edildi. Alkışlar arasında kürsüye teşrif eden çiçeği burnunda meclis başkanı yaptığı konuşmada birlik, beraberlik ve samimiyet yüklü kısa bir teşekkür konuşması yaptıktan sonra kendisini başkan seçen parti yönetiminden başlayarak muhalefet sıralarındakilere de giderek teşekkür etti. Şeref kapısı önünde bekleyen ailesi ve sevenlerine o gün meclis koruma amirliğinde görev yapan emniyet güçlerinin nezaketi elden bırakmaksızın yardımcı olmalarını da burada zikretmek isterim.

Meclis başkanlığı makamına geçtiğimizde Deniz Baykal gelmemişti. Başkanın odasında beklerken yanında İlhan Kesici ile birlikte gelen Baykal’a ilk ‘Hoş geldiniz!’ benden oldu. Bir süre sonra yeni Ak Parti kurmaylarından Ahmet Aydın, İlknur İnceöz, Mahir Ünal ve Taner Yıldız’la birlikte Başkan İsmail Kahraman geldiler. Tatlı dilin hakim olduğu kısa konuşmalardan sonra TBMM nin mührünü teslim alan yeni başkan geçici başkanı çiçekle uğurladıktan sonra tebrikleri kabul etti. Makam odasını dolduran davetlilere yeni isimler katılırken Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil İsmail Kahraman’ı ilk tebrik edenler arasında yer aldı. Salim Uslu ve Osman Aşkın Bak gibi milletvekilleri de ilk sırayı kaparken misafirlerle yemeğe gidilecek olduğu bizzat başkan tarafından ‘Tokum, yemem gibi bahane edilmeksizin herkes yemeğe gelecek’ sözlerinin ardından hatıra fotoğrafları da çekildikten sonra üyeler lokantasında yapılan ikramdan sonra ayrıldık.

Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Abdülkadir Aksu’yu milletvekili olduğu günlerde evinde ağırlayarak Ak Parti’nin temellerini atan İsmail Kahraman’ın yıllar sonra davet üzerine siyasi hayata devam kararı almasının ardından böylesi bir görevi üstenmesi kayda değer. 1967 de Milli Türk Talebe Birliği Başkanlığı, 1980 sonrasında kurulan Birlik Vakfı’nda Ali Coşkun, Yaşar Karayel ve Ömer Dinçer gibi isimlerle yola devam etmesi onun cemiyet işlerine ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Dinamik duruşuyla bugün birçok gence taş çıkartacağından emin olduğum ağabeyimizin sevecenliği, babacanlığı, hoşgörüsü, deneyimi, bilgisi, kültürü ve düşünceleriyle ülkemize vereceği çok şey olduğuna inancımı tazeledim desem inanırsınız değil mi?

Anayasa görüşmelerinin bırakıldığı yerden alınarak tekrar başlanacağına inanıyorum. Sayın İsmail Kahraman’ı 54. Refahyol Hükümetinden biliyorum. Ben o dönem Tarım Bakanı Musa Demirci’yle mesai sarf ediyordum. Daha sonra Birlik Vakfı’nda yolumuz kesişti büyüğümüzle. Ardından TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu görevim esnasında yolu Ankara’ya düştüğünde mecliste dostlarını ziyaretine bu fakiri de unutmazdı. Son yıllarda ise üyesi olduğu Türk Parlamenterler Birliği’ndeki sohbet halkasında bulunup her daim müstefit olduğum güzel insan.

Ağabeyliğe devam.

TBMM Başkanımız.

Hayırlı işlerde Allah yar ve yardımcısı olsun. Bize düşen dua ile yetinmeden başarısı için çalışmaktır. Hoş geldiniz, abilerimizin abisi. Emriniz başımız ve gözümüz üstüne.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erbay Kücet Arşivi