Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Rusya ile gerilim ve Yeni kabine

Rusya ile gerilim ve Yeni kabine

Suriye’de Rusya ile sık sık tekrarlanan sınır ihlalleri ve uyarılar ile artan sürtünmenin nihayet angajman kurallarının devreye sokulup bir Rus uçağının düşürülmesi ile kıvılcıma dönüştüğü gün, yeni Bakanlar Kurulu’nun da açıklandığı gün oldu. 

Kuşkusuz Rus uçağının düşürülmesi Suriye konusunu yepyeni bir merhaleye sokacağı gibi, Türk - Rus ilişkilerini de, Türkiye - NATO, NATO - Rusya ilişkilerini de yeni kararlar vermeye zorlayacak. Önümüzde her bakımdan sıcak günler olacağını söylemek yanlış olmaz.

Tabii günün hadisesi beklenen Bakanlar Kurulu listesinin açıklanması idi.

Liste açıklandı.

Ak Parti üç dönemdir iktidarda ve bu dördüncü kabine, aynı zamanda Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı, Davutoğlu’nun Başbakan olduğu ilk Ak Parti kabinesini oluşturuyor. Bu, kabinenin her iki liderin ortak bileşkesini ifade etmesi bakımından önem taşıyor.

Kabineye ilişkin en genel gözlemi ifade etmek gerekirse, bu tanıdık bir kabine. Tanıdık, çünkü Ak Parti 14 yıldır vitrinde, bu dördüncü hükümet dönemi ve Ak Parti’nin farklı platformlarda önde olan isimleri, belki farklı rollerde ama yeniden bakanlık koltuğunda ya da partiden bakanlığa transfer edilmiş durumdalar.

Mahir Ünal, hemşehrim, mesela, Meclis’te de çok aktifti, şimdi Kültür bakanı oldu. Mustafa Elitaş yine grup yönetiminden Ekonomi bakanı oldu. Süleyman Poylu partide etkindi, şimdi Çalışma Bakanı oldu. Faruk Çelik Çalışma Bakanı idi, orada çok başarılı idi, Urfa’nın tozunu toprağını yuttuktan sonra şimdi Tarım, Hayvancılık ve Köyişleri Bakanı oldu. Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı idi, şimdi muhtemelen Ekonomiden sorumlu olmak üzere Başbakan Yardımcılığına geldi. İsmet Yılmaz Milli Savunma, artı Meclis Başkanlığı ve yine Milli Savunma Bakanı oldu. Kalkınma Bakanlığı’nda Cevdet Yılmaz’a, Gençlik ve Spor’da Akif Çağatay Kılıç’a, Sağlık Bakanlığı’nda Müezzinoğlu’na, Avrupa Bakanlığı’nda Volkan Bozkır’a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji’de Fikri Işık’a “Devam” denildi. Naci Ağbal, Maliye bürokratlığından bu defa Maliye Bakanlığı’na getirildi. Ulaştırma’da ismi üzerinde bazı spekülasyonlar olmasına rağmen o alanın duayeni olan Binali Yıldırım görevlendirildi.

Numan KurtulmuşYalçın Akdoğan, Anayasa Hükümeti ile potaya giren Tuğrul Türkeş ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan tanıdığımız Lütfü Elvan Başbakan Yardımcılığının diğer isimleri oldu ki, hepsi dün de vitrinde olan simalardı.

Aynı Şekilde Mevlut ÇavuşoğluVeysel EroğluNabi AvcıEfkan AlaBekir Bozdağ, aynı statülerde Ak Parti’nin eskiden yeniye taşıdığı bakanlardan.

Bekir Bozdağ Adalet Bakanı olarak başından beri gayretle savunduğu Başkanlık Sistemi arayışının öncü gücü olmaya aday.

Berat Albayrak hükümette yer alacak mı, ekonominin neresinde yer alacak soruları çok soruldu, Hükümet’te yer aldı ve Enerji Bakanı oldu. Başörtülü bir bakanı kabinenin: Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Sema Ramazanoğlu. Bir diğer kadın bakan da kabinenin yenilerinden: Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı. Ve Gümrük ve Tekel’e yeni isim: Bülent Tüfenkçi.

Ali Babacan Hükümette yer alacak mı, nerede yer alacak soruları da merak konusu idi, Ekonomi ve Dışişleri için adı geçiyordu, Davutoğlu’nun ısrarı ile milletvekilliğine aday olduğu biliniyordu, Hükümette yer almadı.

Başbakan Davutoğlu, bakanlar kurulu listesini açıklarken yaptığı konuşmada, 2023 vizyonu ile hareket edecek bir Hükümet oluşturulduğunun altını çizdi. Ak Parti bünyesinden böyle üç kabine daha çıkabileceğini vurguladı. İsimlerin değerlendirilmesinde oluşumunda parti, komisyon, Meclis çalışmalarındaki görevlendirmelerin de dikkate alındığını ifade etti.

Kuşkusuz liste başta da belirttiğimiz gibi Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın ortak değerlendirmesinden çıktı. Mesele hem Ak Parti’nin başarısı açısından önem taşıyor hem Türkiye’nin beklediği hizmet açısından. Hayırlı olsun. Başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Taşgetiren Arşivi