Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Soğuk algınlığı ve grip farklı hastalıklar mı? Önleme ve tedavide ne yapmalıyız nasıl korunmalıyız?

İçinde bulunduğumuz mevsim, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının en sık görüldüğü mevsimdir.   Bulaşıcı virüsler bütün yıl aktiftir. Bizim bulaşıcı virüslere karşı en savunmasız olduğumuz dönemler, sonbahar ve kış aylarıdır. Bunun en büyük nedeni, insanların havaların soğuk olduğu sonbahar ve kış aylarında çoğunlukla kapalı mekanlarda vakit geçirmeleridir. 

Gribe influenza isimli virüs sebep olur. Virüs solunum yollarına yerleşip çoğalır. Virüs, vücuda girdikten bir-iki gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Kişi aşırı derecede halsizleşir, vücut ısısı yükselir, titreme, baş ve karın ağrısı başlar. Kuru öksürük, eklem-boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de eşlik eder. Çocuklarda ise bunlara ilaveten kusma, ishal de görülebilir. Hasta, virüsü, rahatsızlık belirtilerini hissettiği andan yedinci güne kadar başkalarına bulaştırabilir. Kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs su damlacıkları hâlinde boşlukta yayılır. İnfluenza bu yolla, aynı havayı teneffüs eden kişilerin solunum yollarına yerleşir.

Grip semptomları görülmeye başladıktan yedi-sekiz gün sonra hafifler ve on gün içinde kaybolur.

Soğuk algınlığına da virüsler sebep olur. Boğaz, kulak kaşıntısı, burun tıkanıklığı, akıntısı, hapşırma, bazen çok hafif ateş, boğazda yanma, tat hissinde azalma ve bazen de öksürük olarak kendini gösterir. Soğuk algınlığı gribe göre daha hafif seyreder. Kişi normal hayatına devam edebilir. Soğuk algınlığı da griple aynı şartlar altında kişiden kişiye bulaşır.

Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarını birbirine karıştırmak mümkündür. İkisi de solunum yolu rahatsızlıklarıdır ve bazı belirtileri aynı olduğu için birbirinden ayırt etmek zordur. Grip ile soğuk algınlığı arasındaki en büyük fark yüksek ateştir.

Genel olarak, grip hastalığı belirtileri soğuk algınlığından çok daha kötüdür ve sadece burun ya da boğazı etkilemek yerine bütün vücudu etkiler. Grip hastalığı daha ciddi komplikasyonlar  doğurabilir.

Soğuk algınlığı belirtileri genelde daha yumuşaktır. Soğuk algınlığında ana belirti burun akması ya da tıkanmasıdır.

Grip ve Soğuk Algılığında Tedavi

Virüslerin neden olduğu gerek grip gerekse soğuk algınlığı hastalığına özgü bir tedavi yoktur. İstirahat, bol sıvı alımı ve aspirin harici ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir.

Grip Tablosunda Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler, kronik kalp ve akciğer hastaları olan kişiler, grip belirtileri olduğunda hiç beklemeden doktora başvurmalıdırlar.

Risk grubunda olmayan hastalar ise grip belirtileri olduğunda sadece;

Ateş 3 gün içinde düşmemişse,

Birkaç gün içinde düşüp sonra tekrar yükselmişse,

Genel durum bozuluyorsa; virüsün üzerine daha ağır seyreden bakteri enfeksiyonu eklenmiş olabileceği için doktora başvurmalıdır.

Soğuk Algınlığı Tablosunda Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Soğuk algınlığında ki belirtiler genellikle 10 gün içinde azalarak geçer,  burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya balgamlı öksürük 10 gün içinde tam geçmemişse bakteriyel bir enfeksiyon olasılığına karşın doktora gidilmesi gerekir.

Soğuk Algınlığı Ve Gripten Nasıl Korunuruz?

Sık el yıkama alışkanlığı edinin. Elinizi yıkama imkanınız yoksa el temizleyici spreyler kullanın.

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri, sıklıkla yüzle olan temasla bulaşır. Hapşırma sonrası ellerinizi yıkamadan önce gözlerinize veya ağzınıza dokunmayın.

Burun akıntısını yutmayın, sümkürerek çıkarmaktan kaçınmayın. Bu sizin vücudunuzdan enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların atılma yoludur. Hapşırma ve sümkürme esnasında kağıt mendil kullanın ve bu mendili bir çöp kutusuna atın. Kağıt mendil bulamadığınız takdirde sol elinizin dirseğine doğru hapşırın.

Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın.

Enerji sağlayan sağlıklı gıdalar alınız. Bal, enerji veren, öksürüğü rahatlatan ve mikropları öldürücü bir gıdadır.

Sıcak tavuk suyu çorba, hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır.

Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Sigara içmeyin.

Alkol kullanmayın.

Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın ilişkiden kaçının. Tokalaşma, sarılma ve öpüşme yerine  başınız ile selamlaşın.

Evimizi, iş yerimizi mutlaka havalandıralım. Güneş varsa, mutlaka içerinin güneş ışığı almasını sağlamalıyız.

Klimaların mutlak surette bakımlarının özenle yapılması gerekir. Yoksa havadaki mikropların daha çok yayılmasına sebep olabilirler.

Toplu taşıma araçlarında, okulda, işyerinde virüslerden korunmak için maske kullanmamız çok doğrudur

İstirahat edin. Stresten uzak durun.

Yatarken başınızı yukarıda tutun.

Rahatlamanıza yardımcı olması için burun bantlarını deneyin.

Ateşiniz olmadığı sürece egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Egzersiz vücut ısısını arttırarak vücudunuzu işgal etmiş olan mikropların tahrip edilmesine yardım eder. Egzersiz sırasında terleme ve bol sıvı alımı ile vücut sıvıları tazelenir, toksinler atılır.

En az sekiz bardak su için. Vücudunuzun günde 8 su bardağı suya ihtiyacı vardır. Ilık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekler yararlıdır.

Havanın durumuna göre terlemeyecek ve üşümeyecek şekilde giyiminizi ayarlayın. Serin ortamlarda başlık, bere, boğazlı kazak, yünlü çorap giyilebilir. Ilık ortamlarda fazla giysiler çıkarılmalıdır.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi