M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Gençlerin Dikkatlerine

Gençlerin Dikkatlerine

Kendisinden faydalı ilim, edeb, irfan, adab-ı muaşeret (görgü), yazılı kültür, İstanbul efendiliği, bir sanat ve İslam medeniyeti öğreneceğin bir hoca veya üstad bulursan, ona müracaat et. O seni kovarsa, kabul etmezse; terbiyesizlik etmemek ve acındırmak şartıyla kapısından ayrılma. On kere kovulsan, inşallah on birincisinde kabul edilirsin ve ulu nimete nâil olursun. (Bendeniz böyle bir üstad ve hoca değilim…)

**

İlmihalinizi iyi bilmiyorsanız, hemen, an geçirmeden doğru olarak öğreniniz, ezberleyiniz. Öğrendiğimiz bu bilgileri hemen hayata uygulayınız.

**

Şunu unutmayınız: Müslüman yalan söylemez. Yalancılığı adet haline getiren adam değil eşektir. Müslüman devamlı olarak gıybet etmez. Devamlı gıybet eşekliktir.

**

Doyduktan sonra yemek (nâdir istisnalar dışında) haramdır. Bu haramı işleme!

**

Medenî kültürlü yüksek Müslüman el yazısından anlaşılır. Senin iki el yazın olmalı: Osmanlıca rik’a yazısıyla inci gibi yazmayı öğren. Latin yazın da güzel, sanatlı ve estetik olmalıdır.

**

Başkalarının analarına, karılarına, kızlarına, bacılarına şehvet nazarıyla bakma, göz zinası yapma. Yapan alçaktır, rezildir.

**

Cep telefonu hastası, delisi, çılgını, bağımlısı, fetişisti olma. Bu, Müslümana yakışmaz. Senin için lüzumluysa kullan, mübtelâsı olma.

**

Lüks ve pahalı cep telefonun ile övünme, lüks ve israflı oton ile caka satma, lüks evin ve mobilyaların da gururlanma. Böyle merkeplikler sana yakışmaz.

**

Evde yaşıyorsan, üşenme mutfağa git, bir bardak bulgur al, pencere kenarına kuşlar yesin diye dök. Sen merhamete çok muhtaçsın. Böyle yaparsan inşallah rahmet-i Rahmana nail olursun.

**

Sakın nefsini beğenme, gururlanma, kibirlenme, büyüklük taslama, küçük dağları ben yarattım havalarına girme. Gurur ve kibir sahiplerinin burunları er veya geç yere sürtülür, bunu unutma. Kendini beğenmek bir tür Nemrudluktur.

**

Sen bir insan olarak günahsız değilsin, günahın cürmün isyanın olabilir ama sakın bunları açıkta açıkça küstahça işleme, fâsık-i mütecâhir ve azgın olma, belânı bulma.

**

Allahü Tala sana resim yapma kabiliyeti vermişse, resim dersleri al, ressam ol. Dine ve Şeriata aykırı olmamak şartıyla sanatkâr ol.

**

Arkadaşlarına ve emsaline imamlık yapabilecek derecede akaid, fıkıh ve kıraat öğren.

**

Başı açık olarak namaz kılma. Edebe ve Sünnete riayet et, başında islamî bir serpuş (başlık) olduğu halde namaz kıl.

**

Sana kötülük eden ehl-i Tevhid ve ehl-i Kıble Müslümanlara düşman olma, buğz etme, sen onlara iyilik et. İntikam alma, ahsen-i intikam al. Afv ahsen-i intikamdır.

**

En büyük düşmanının kendi nefs-i emmâren olduğunu bir an bile hatırından çıkartma.

**

Kur’andan kendi kafana göre hüküm çıkartma… Kitabullahı kendi re’y ve hevan ile tefsir etme… “Men fessere’l-Kur’ane bi re’yihi fekat kefer” hadisini unutma.

**

Farzları emirleri yap ama seni amelinin değil, Allahın lutf kerem ve fazlının kurtaracağını bil.

**

Yurdumuzdaki ve dünyadaki azgınlığı gör ve dehşete düş.

**

Tufan yaklaşıyor, dışarıda kalma, Muhammed Mustafa aleyhissalatü vesselâmın gemisine bin.

**

Batmayan tevekkül gemisi Resulullahın gemisidir, bunu iyi bil.

**

Merhametli ol ki, sana da merhamet edilsin.

**

Ribaya bulaşma. Müslümanların birbirleriyle riba muamelesi yapması, anasıyla zina etmek kadar kötü ve iğrenç bir günahtır.

**

Bütün gayretin, cehdin ile vasıflı Müslüman olmaya çalış, vasıfsız Müslüman olma.

**

Öyle ol, öyle bir hayat sür ki, düşmanların bile arkandan seni övsünler.

**

İçi boş Müslüman olma, içi ilimle, irfanla, faziletle, çeşitli meziyetlerle dolu Müslüman ol.

**

Küfrün sapıklığın dalâletin “eskisine göre daha iyisi” olmaz. Bu mantık hatasını yapma sakın. Küfre kadar götüren çarpık bir sözdür bu.

**

Senin nasıl yemek yediğini göreyim, ne mal olduğunu söylerim…

**

Sana Allahtan korkuyor musun diye sorarlarsa, korkuyorum dersen yalan söylemiş olacağını, korkmuyorum dersen küfre düşeceğini bil, sus ve ağla.

**

Cahillerle, geri zekalılarla, münafıklarla, ahmak ve eblehlerle, şaşkınlarla, münafıklarla dinî konularda tartışma.

**

İbadetlerin ve hayırların seni ‘ucba düşürmesin.

**

Bütün hayırlı ve salih işlerinden sonra istiğfar et, yâ Rabbi Sana layık ibadet edemedim de, bağışlanma dile.

**

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi