Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Savaşın getirdiği yıkım (1)

Savaşın getirdiği yıkım (1)

BİR kurumda temizlik elemanı olarak çalışan hanımefendi, elindeki paspası hızla çekiyor ve “Ruslar bizimle savaşacakmış, ben buna güler geçerim. Gelsinler de Türkün gücünü görsünler bakalım. Bizim ne kadar güçlü ve cesur olduğumuzu bilmiyorlar herhalde. Biz onlara öyle bir ders veririz ki, bir daha toparlanamazlar…” Kadın kırk yaşın üstündeydi. Türkçesi güzeldi ve eskilerin deyimiyle görmüş geçirmiş birine benziyordu. Fakat o kadar öfkeliydi, her seferinde elindeki paspası hızla yere çalıyor ve öfkesini atmaya çalışıyordu. Bir süre izledim ve sonra şöyle bir soru sordum:

“Savaş olsa biz yoksullar nereye gidebiliriz, nasıl koruruz çocuklarımızı? Çünkü savaş çok yıkıcı bir şeydir, Allah bizi ve bütün İslam alemini böyle bir afetten korusun. Ekranlarda boy gösterip gerekirse savaşırız diyen siyasiler, iş adamları ve toplumun üst kesiminde yer alan hemen herkes savaş olursa hiç vakit kaybetmeyip, soluğu yurt dışında alacaklardır. Biliyor musun, savaşın yükünü yine biz yoksullar taşıyacağız. Onların çocukları yurt dışında istedikleri hayata yaşarken, toplumu kurtarmak bizim yoksul çocuklarımızın görevi olacak. Savaş bize acı, ölüm ve yoksulluk dışında hiçbir şey getirmeyecek… dedim. Kadın zeki birine benziyordu elindeki paspası bıraktı ve keskin bir ifade ile “Haklısın be bacım, olan yine bize olacak. Suriye’den geldiler ve bizim ülkemizi sığındılar peki öyle bir şey olsa biz nereye gideceğiz?” dedi. Kadın toplumun müşterek ezberlerinden biri olan ifadeleri tekrar ederken aniden irkilivermişti. O aslında söylediği şeyin asılsız olduğunu kendisi de biliyordu fakat yukarıdan bir şey söyleniyorsa tekrar edilmeydi, onlar her şeyi bizden daha iyi bilirlerdi. Sokaktaki vatandaşımızın durumu da bundan pek farklı değil. Savaşırız kazanırız, ezer geçeriz demekten kendilerini alıkoyamıyorlar. Oysa savaş bir yıkımdır ve sonu ölüm, işkence yoksulluğa çıkar.

Savaş insanların yakınlarını kaybetmesi, kalben ve bedenen yara alması demektir. Acı ve şiddeti içerir. Hüznün her türlüsüne rastlarsınız savaşlarda. Savaşın bıraktığı tahribat sadece bugünümüzü değil yarınları da içine alır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi