Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bizim diyarın sakinleri

Bizim diyarın sakinleri

Bizim diyarın sakinleri güne dua ile başlar dua ile bitirirler. Gözlerindeki korkunun nedeni sizin hiddetiniz değildir, yarını nasıl geçireceklerine dair kaygıları vardır onların.

Bizim diyarın sakilerine yoksul diyorlar, taşralı diyorlar, kıyıda kalanlar diyorlar. Oysa onlar hayatın tam da ortasında yaşar, insanı, evreni ve olayları bir kitap gibi okurlar. Mürekkep yalamış değillerdir fakat birçok kişiye taş çıkartacak kadar bilgedirler. Bizim diyarın sakinleri bir mevsimi, bir ayı, bir günü geçirebilmek için bütün imkânlarını kullanırlar:

Çocuklarına ayakkabı alırken bir numara büyük alırlar ki, ayakkabı diğer çocuğa kalsın.

Aynı şekilde çocuklara alınan bütün giysiler bir numara büyüktür, aynı kabanı beş kardeş birden kullanabilirler.

Gün batımı anne semt pazarına çıkar ve kalan ürünleri yarı fiyatına alır.

Kış gelmeden patikler örülür, kardeşten ya da kuzenlerden kalan hırkalar temizlenir.

Kış hazırlıkları erken başlar. Anne vaktinin çoğunu kışlık ürünleri hazırlamakla geçirir. Pekmezler, tarhanalar, turşular yapılır, konserveler kurulur, aile kış mevsimi kemer sıkmak zorundadır. Yakacak, yiyecek derken bir maaşla bir evi geçindirmek müşkül hale gelir.

Bizim diyarın sakinleri eski materyalleri değerlendirme konusunda da mahirdirler. Anne eski giysileri ve mutfak eşyalarını farklı şekillerde kullanabilecek yeteneğe sahiptir.

Bakarsınız kırık tabaklar boyanmış ve saksıya dönüşmüştür, su şişeleri konserve için ayrılmıştır, eski giysiler küçük parçalara bölünmüş ve paspas örülmüştür.

Anneler ellerine geçen üç kuruş para ile evin geçimini sağlayabilmek için her yolu denerler. Eve giren para bellidir. Aile, ay sonuna kadar bu para ile geçinmek zorundadır. Anne her ihtimale karşı boş vakitlerinde el işi yapar ve bu ürünleri satarak eşine yardımcı olur.

Bizim diyarın sakinleri açlık, yoksulluk, yalnızlığa karşı dirençlidirler. Gelebilecek sıkıntılara yetecek miktarda sabırları vardır. Siz onları gözlerinden anlarsınız.

Sorduğunuzda hallerinden şikâyet etmezler sadece “biz yoksulluktan çok şey öğrendik” demekle yetinirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi