Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çağımızın paradoksu

Çağımızın paradoksu

Zygmunt Bauman şöyle der: “Bizler hiçbir zaman bu kadar özgür olmamıştık, aynı zamanda kendimizi hiç bu kadar aciz hissetmemiştik” Mademki, modern insanın özgürlük dediği şeyi mutluluğunun garantisi olarak görüyor peki neden mutsuzluktan ve yalnızlıktan şikâyet ediyor? Neden, depresyon, kaygı ve boşluk gibi ruhsal sorunlardan bahsediyor? Özgürlük diye tanımladığı şey neden mutluluk getirmiyor ona? Çünkü kişisel ve toplumsal sınırlar beşeriyetten insaniyete geçişi sağlayan yapıtaşlarıdır. Bu sınırlar insanın ilkel özelliklerinin kontrolünü sağlamakta ve kemalata ulaşmasının yolunu açmaktadır. Fakat aydınlanma çağı ile birlikte ortaya atılan özgürlük ve eşitlik kavramı birey ve toplumlara cafcaflı ifadelerle sunularak insanı sınırları hedef alıp, fertleri boşluğa sürüklüyor.

Kavramların çarpıtılması yeni kaoslara zemin hazırlıyor. İyi olanla kötü olan birbirine karışıyor, fertler özgürleşme bahanesi ile hayvanların dahi yapamadığı görüntülere, gayri insani davranışlara yelteniyorlar. Bilinmelidir ki, insani sınırlar İslam’ın ilkeleri ile çizilmiş ve bizlere hazır sunulmuştur. İnsanın gerçek özgürlük bu sınırların korunması ile mümkün olabilir. Fakat bizim özgürlük dediğimiz değerle, modern insanın özgürleşmek dediği şey aynı değildir. Biz insan yanımızı ne kadar koruyabilirsek o kadar özgürleşebileceğimize inanıyoruz onlar ise dürtülerini doyurdukça özgürleşeceklerini sanıyorlar. Şaşı gözle bakan esareti özgürlük zanneder.

Unutmayın!

Şaşı gözle doğruları göremezsiniz. Siz özgürlüğümüzün garantisi olan ahlaki ilkeleri özgürleşmek dediğiniz şeyin önünde bir engel olarak görüyorsunuz. Peki nedir sizin özgürlük dediğiniz şey?

Edep, haya, dürüstlük, hakkaniyet, saygı, sevgi ve bütün insani değerleri ortadan kaldırıp gayri insani bir hayat yaşamak mıdır? Başıboş gezmek, aklınızın estiğini yapmak mıdır?

Allah’ın bak dedi yerden değil, nefsinizin bak dediği yerden mi bakmaktır hayata?

Özgürlük sorumluluktan kaçmak mıdır? Hayvani olanı insanı olanla takas etmek midir ya da?

Siz zaten Allah’ın koyduğu ölçülere riayet etmiyor ve kendinizce özgür olduğunuzu söylüyorsunuz. Sahi bu sizin hayatınıza ne getirdi? Sonuç ne? Koca bir boşluk, mutsuzluk, kaos, yalnızlık, intihar yoksunluk… Elinize bunlar dışında ne geçti? Allah’ın koyduğu kaideler sizin özgürlüğünüz ve hedeflediğin mutluluğunuz için kafi. Eğer bunun farkına varabilirseniz bir kuş kadar hafiflediğinizi hissedeceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi