M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

En Fazla ve En Az Yanılanlar

En Fazla ve En Az Yanılanlar

BEN hiç yanılmam diyen kimseler en fazla yanılanlardır.

Peygamberler (aleyhimüsselam) dışındaki insanlar, ismet sıfatıyla sıfatlı olmadıkları için günah işleyebilir, hatâ edebilir.

Günahtan, cürüm işlemekten, büyük hatâ ve yanlışlardan korunmak için nelere dikkat etmek gerekir? Bunları, açık ve seçik olmaları için maddeler halinde yazıyorum:

1. Günah işleyebileceğini, hatâ edebileceğini, yanılabileceğini kabul ve itiraf etmek.

2. Hep ben doğru söylerim, bende hatâ olmaz, bütün hatâlar ötekilerindedir sapık ve şeytanî düşüncesini terk etmek.

3. Söyledikleri ve yazdıkları sağlam ve doğru şekilde Kur’ana, Sünnete, Şeriata dayanan kimse, yanlış yorum yapmıyorsa yanılmaz.

4. Dikkat: Kur’ana uyacağım diye, Kitabullahı kendi re’y ve hevasına göre yorumlamak küfre götürür. Kur’an hükümlerini muteber tefsirlerden, güvenilir din kitaplarından okuyup öğrenmek gerekir. Müfessirlik icazeti olmayanlarıns mealleri, tercümeleri, tefsirleri okunmamalıdır.

5. Çok konuşan çok yanılır.

6. İslamın iki kere iki dörttür’leri olan zaruriyat-ı diniyeyi söyleyenler ve yazanlar (yorum yanlışı yapmıyorlarsa) yanılmazlar.

7. Hikmet ve tevazu sahibi insanlar az yanılır.

8. Kendini dev aynasında gören gururlu ve kibirli kimseler çok yanılır.

9. Nefsi, emmâre derekesinde bulunanlar hep yanılır.

10. İslamı, din sömürüsü yapanlardan, Allahın âyetlerini ucuza pahalıya satanlardan öğrenenler, doğruların yanında bir sürü yanlış da öğrenir ve bu yanlışlar dolayısıyla sapıtır.

11. Az ve özet de olsa mantık bilmeyenler, mantık kültürüne sahip olmayanlar yanılmaya mahkumdur.

12. Kültürlü bir Müslüman olabilmek için usûl-i fıkıh ilminin özetini doğru ve sağlam şekilde öğrenmiş olmak gerekir.

13. Kur’an, Sünnet, İslam konusunda tartışanlar bol bol yanılır.

14. Spekülatif ve diskürsif düşünce ehli yanılır.

15. İslamı iyi anlamak, doğru öğrenmek için entüitif düşünce gereklidir.

16.       Cemaat, tarikat, hizip, fırka, sekt, grup holiganlarının, militanlarının, fanatiklerinin, ilm ve kültürleri olsa bile, onlar doğru düşünüp, doğru konuşup, doğru yazamazlar, doğrularla yanlışları birbirine karıştırırlar.

17. İslamı doğru anlayabilmek için muteber ve güvenilir (1) akaid, (2) fıkıh, (3) ahlak kitapları okunmalıdır.

18. Bin dört yüz yıllık İslam tarihinde İslamı en güzel şekilde anlatan birinci kitap İhyâu Ulûmi’d-Din’dir. Onu okuyup anlayan, içindeki bilgileri hayata uygulayan İslamı yaşamış olur.

19. Bu devirde Ehl-i Sünnetin iki itikat imamı olan İmam Eş’arîye ve İmam Mâturidiye bağlanmayan kimseler yanılır.

20. İslam dininin ahlak boyutu vardır. Kendisinde İslam ahlakı bulunmayan kimse iyi Müslüman değildir. Müslüman o kişidir ki, Kur’anın Peygamberin gösterdiği ahlaka sahiptir.

21. İslam Şeriatına aykırı bütün inançlar, bütün görüşler, bütün ideolojiler bozuktur, sapıktır, saptırıcıdır ve bunların cümlesi hederdir.

22. Benim dinim İslamdır, milletim şu veya bu kavimdir, medeniyetim Garp medeniyetidir demek büyük ilhad ve dalalettir. (İslama bağlı kalarak kavmini sevmek ve ona Kur’anın ve Sünnetin ışığında ve rehberliğinde hizmet etmek başka…)

23. Yanılmak ve sapıtmak istemeyen, ismet sıfatıyla muttasıf Resûl-i Kibriya aleyhi ekmelüttahaya Efendimizin inançlarına, yaşayışına, ahlakına uysun. İslam’ı, onun vekilleri, varisleri, halifeleri olan râsih, muhlis ve muttaqi müctehidlerden, eimmeden, ulemadan, fukahadan, mürşidlerden öğrensin.                        

 19.02.2016

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi