Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Alışkanlıklarınızın mahkûmu olmayın

Alışkanlıklarınızın mahkûmu olmayın

Alışkanlıklarınız hayatınızı yönlendirir hale gelmişse, özgürleşme şansınız yok demektir. Eğer mahkûm olmuşsanız ne yapacağınıza alışkanlıklarınız karar verir. Bir şeye karar verdiğinizde zihninizde onlarca soru işarete belirir ve ister istemez kendinizi geri çekersiniz. Aldığınız kararlarda, attığınız adımlarda ve gelecekle ilgili kurduğunuz hayallerde belirleyici etken hep alışkanlıklarınızdır. Alışkanlıklarınız arasında faydalı olan da vardır zararlı olan da. Faydalı şeyleri alışkanlık haline getirmek akıllı insanın karakteridir. Zararlı şeylerin alışkanlık haline gelmesi ise bitmeyen bir mahkûmiyet sürecidir.

Sıkıntılı bir günde kafamı dağıtayım der sigaraya başlarsınız, ama çok geçmeden bedeninizin ve ruhunuzun mahkûm olduğunu hisseder ve artık sigarayı alışkanlık haline getirirsiniz. Ne zaman canınız sıkılsa sigaraya koşar ve bir çare ararsınız. Günde iki adet sigara içerken bakarsınız ki bu iki pakete çıkmış.

Bir arkadaşınıza kırılmışsınızdır, konuşursam rahatlarım bahanesiyle dedikodusunu yapmaya başlarsınız. Canımı sıktı konuşup, rahatlamak istiyorum der kendinizce bir mazeret üretirsiniz. Fakat bir bakarsınız ki, dedikodu sizde hastalık haline gelmiştir. Birini gördünüz mü başlarsınız yakınlarınızın dedikodusunu yapmaya.

Sabahları uyumayı alışkanlık haline getirir ve namazlarınızı geçirirsiniz. Yaşantınızda yeni değişimlere gideceğinize dair kendinize söz verirsiniz fakat alışkanlıklarınız müsaade etmez.

İnsanların kusurları ile alay etmeyi alışkanlık haline getirirseniz, insanlığın diğer şubelerinden de ödün verme ihtimaliniz yüksektir.

Çok yemeyi, çok uyumayı çok konuşmayı alışkanlık haline getirirseniz itidal üzere yaşama ihtimaliz zayıftır.

Bir şeye saplantılı halde bağlanır ve şu olmadan asla yapamam derseniz farkında olmadan alışkanlıklarınızın ebedi mahkumu olursunuz. Doğru olan şudur, eğer alışkanlıklarınız, hayatınıza zarar getiriyorsa yeni bir sayfa açıp hayatınıza yön vermelisiniz.

Alışkanlık haline gelen kötü bir şey keyif verdiği için, zararlarını kamufle ediyor. Çünkü bu tür durumlarda kişi, ortaya çıkan can sıkıntısını bastırmak için anlık tatmin sağlayan bir şeye yönelir ve bu şeyi alışkanlık haline getirir. Alışkanlıklar doğuştan değildir sonradan edinilmiştir. Sonradan edinilen alışkanlıklar değiştirilebilir fakat bunun için kişinin öncelikle sorunun farkına varması ve değişime karar vermesi gerekir. Sorunun varlığını kabul etmeyen bir kişinin değişime açık olması beklenemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi