M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Onları Paradan Tanıyabilirsiniz

Onları Paradan Tanıyabilirsiniz

O kavim veya taife paraya, mala, servete, zenginliğe çok önem verir. Onların dini imanı paradır. Haram helal ayırımı yapmazlar. Haram gelirler elde etmek; bu yolla zengin, daha zengin, en zengin olmak için fetva ve ruhsat da almışlardır. Onları, para ile olan muamelelerinden teşhis edebilirsiniz.

***

Bendeniz o kadınlara fahişe demedim, dediğim şudur: “Siz fahişe olmadığınız halde, niçin fahişe kıyafetine bürünüyor, fahişeler gibi hareket ediyorsunuz?..”

***

O bir çirkeftir, çirkefe taş atarsanız üzerinize sıçrar. Size hakaret etmesi, polemik çıkartmak, kötü şöhretini büyütmek içindir. Sakın onun tuzağına düşmeyiniz.

***

On dokuz yaşındaki bir gence: Verdiğim nasihati tutmadınız. Yaşınız ve birikiminiz anlamaya yetmez. On beş yirmi sene geçtikten sonra, öğüt dinlemediğiniz için çok pişman olacaksınız ama o zaman da iş işten geçmiş olacak.

***

O zatın büyük Deccal olup olmadığını bilmiyorum ama Deccal olduğunda hiç şüphem yoktur. İlmi, irfanı olan bir Müslüman Deccal’ı severse, onu yüceltirse küfre düşer.

***

Beş vakit namaz kılmak, iyi ve dindar Müslüman olmanın, olmazsa olmaz şartıdır. Bunu bilmek için din alimi olmak gerekmez.

***

Onlar, din ve itikat konusundaki vahim yanlışlıkları ve doğru yoldan sapmaları dolayısıyla büyük tokatlar, ağır silleler yediler.

***

Gurur ve kibir, nefsine uyup yaptığı her şeyi beğenmek, büyüklere hürmet etmemek, küçüklere şefkat ve merhametle muamele etmemek, gıybet ve iftira etmek… Bunlar büyük günahlardır. Bu günahları devamlı olarak işleyenler iyi Müslüman değildir, fâsık ve fâcirdir. Bunlara helaldir derlerse kâfir olurlar.

***

Zamanımızın yaygın beyinsizliklerinden bazısı: Mesken konusunda israf ve lüks… Otomobil konusunda lüks ve israf… Cep telefonu fetişizmi ve bağımlılığı… Lüks ve israflı yeme içme… Lüks ve israflı giyim kuşam… Lüks konaklama… Lüks seyahat… İsraflı, lüks, gösterişli, tantanalı, ihtişamlı umre…

***

Bir grup İmam-Hatip öğrencisi, bir yere gitmişler, yaşça ve mevki itibarıyla büyüklerini ziyaret etmişler. Görüşme esnasında, her birinin elinde cep telefonu, aleti devamlı olarak kurcalayıp durmuşlar. Öğrenince üzüldüm. Bir din okulunda, âdâb-ı muaşeret (görgü) dersleri de verilmelidir. Büyüklere gidildiğinde cep telefonları kapatılır, sessize almak yeterli değildir. Dindar genç, cep telefonu bağımlısı, fetişisti, hastası olmaz.

***

Resûl-i Kibriya (Salat ve selam olsun ona) Efendimiz “Paça yemeği bile olsa davete icabet ediniz” buyurmuşlardır. Paça, mütevazı bir yemektir. Lokanta ve yemek beğenmeyenlerde, bir esnaf lokantasında yemek yemeyi züll sayanlarda yüksek ahlak yoktur.

***

Geçen salı Balat’a gittim, Tozlu Raflar isimli dükkândan birkaç eski eşya satın aldım. İkindi namazını Tahta Minare camiinde kıldım. Namazdan sonra bir üniversite öğrencisi ile tanıştım. Başında takke vardı. Sünnete ve edebe riayet ittiği için kendisini tebrik ettim. Dışarıdan İlahiyat Fakültesine devam ediyormuş. İleride imam olmak istiyormuş. Doğrusu çok memnun oldum.

***

Milyonlarca halka: Sizin trafikten şikayet etmeye hiç hakkınız yoktur. İnsanı delirten, doğduğuna pişman eden ve uzun zamandan beri çilesini çektiğiniz şu çılgın trafik konusunda şimdiye kadar resmî ve sorumlu mercilere bir tek şikayet dilekçesi bile göndermediniz. İstanbul’un bugünkü trafiği işe gidiş ve dönüş saatlerinde (Hele kadınlar ve kızlar için) büyük bir haksızlıktır, zulümdür. Bunu niçin devlet ve belediye büyüklerine şikayet etmiyorsunuz?

***

İyi, şuurlu, vasıflı, gerçek Müslüman Kur’ana, Sünnete, Şeriata, İslam ahlakının hüküm ve ilkelerine, İslam hikmetine uygun bir hayat süren kimsedir. Bizler böyle miyiz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi