Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Sınav düzenlemesi ile ilgili birkaç öneri

Sınav düzenlemesi ile ilgili birkaç öneri

İki aşamalı üniversiteye giriş sınavının ilki dün yapıldı. Öğrenciler ve velileri heyecan konusunda birbirleriyle yarışıyorlardı. Daha öncede çeşitli kereler yaşadığım sınav kapısında beklemenin ne anlama geldiğini bilmeme rağmen aynı durumun tekrarı insan hayacını açısından değişiklik oluşturmuyor. Sınavlarda öğrenciler içeride, veliler ise dışarıda benzer heyecanı yaşıyorlar. Ancak, sınavlarda bir takım istenmeyen durumların meydana gelmesini engellemek açısından olsa gerek alınan bir takım tedbirler hem öğrencileri hem de velilerin heyecanını artırırken ve gereksiz sıkıntı yaşamalarına vesile oluyor. Bir defa saat 10.00’da başlayacak sınav için öğrencilere dağıtılan sınava giriş belgelerinde sınavın yapılacağı okulun kapısında saat 9.00’da olmaları isteniyor. Yani sınavdan bir hatta 1,5-2 saat saat önce öğrenciler ve velileri okulun bahçesinde toplanıyorlar. Öğrenciler içeriye saat 9.00’dan itibaren alınmaya başlanıyor. Bu andan itibaren valilerde okulun bahçesinin dışına çıkartılıyor. Doğrusu bunun sebebini anlayabilmiş değilim. Çünkü her türlü güvenlik tedbiri alınmış durumda. Emniyet görevlileri ellerinden geleni yapıyorlar. Ayrıca velilerde okulun bahçesinde kavgaya değil çocuklarına manen destek olmak için bekliyorlar. Hadi diyelim ki, her türlü ihtimali düşünerek veliler okul bahçesinin dışına atılıyorlar. O zaman bir başka husus gündeme geliyor. Eğer okul yerleşim birimlerinin dışında boş bir alanda ise velilerin etrafa dağılmış toprak ya da buldukları taşların üzerine oturarak sınavın bitmesini gerçekten sıkıntılı oluyor. Böyle olunca da velilerin bekleme işi çocuklarından daha ağırlaşıyor. Çünkü öğrenci sınıfında bildiği soruyu cevaplandırıyor bilmediğini geçiyor. Ortalığa dağılmış, velilerin iki saat boyunca yaz ise güneşin altında, kış ise soğukta ya da yağış altında çocuklarını sokakta beklemek durumunda kalmaları bana normal gelmedi. Denebilir ki, arabası olanlar arabalarının içinde çocuklarını bekleyebilirler. İyi de her velinin arabası olabilir mi?

Bunun da ötesinde küçük çocuğunu da yanına alan yavrusunun peşinden gelmiş anne-babalar dayansalar da küçük yavrularının tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları da açık alanda nasıl olacak? Eğer küçük çocuklar buldukları yerde ihtiyaçlarını gidersin denecek olursa sınavdan en az bir saat önce okulda bulunmak zorunda olan insanların en geç saat 08.00’de evden çıkmaları gerektiği, en az iki saat sınav süresi düşünüldüğünde beş saat bu insanların hiçbir ihtiyacının olmayacağını kabul etmek normal değildir.

Bu belirttiğim hususları ne hayal âlemimden aktarıyorum ne de muhalefet olsun diye yazıyorum. Ancak dün sabah saat 07.30’da evden çıkıp, bir saat 15 dakikada sınavın yapılacağı okula ulaşmış ve saat 12.15’de okuldan ayrılmak durumda kalmış bir veli olarak gördüklerimi aktarmaya çalışıyorum. Sınavlarda her tülü olumsuzluğun önlenmesi için alınan tedbirlere hiçbir itirazım yok ama sadece sınav güvenliği düşünülerek velilerin sokaklarda 4,5-5 saat geçirmelerine sebep olan bir düzenleme doğru değildir. Tüm okullarda elbette sözünü ettiğim sıkıntı olmayabilir ama yerleşim biriminden uzak bir okulda sınav yapılıyor ise özellikle velilerin avludan çıkartılmaması bir yana aynı zamanda o insanların zaruri ihtiyaçlarını gidermelerini sağlayacak tedbirin alınması gerekir. Çünkü sınav güvenliğini sağlayacağız derken velilere eziyet edilmektedir. Bu noktada bir hususa daha dikkat çekmek istiyorum. Saat 10.00’da başlayacak sınav için öğrencilerin saat 09.00’da okul kapısında bulunmalarının izah edilebilir sebebi var mıdır? Kaldı ki, sınav başlamamış ise son dakikada bile yetişen öğrenciler sınava alınıyor. Alınması da gerekir. Ancak, ille de bir saat önce sınav kapısında bulunulacak yaklaşımını anlamak zor. Bu hususları ilgililerin dikkatine sunarken sınava giren tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdulkadir Özkan Arşivi