Cemal Nar

Cemal Nar

Yeni Bir Dönemde İmam Hatipler

Yeni Bir Dönemde İmam Hatipler

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde kendisi de bir İmam Hatip Lisesi mezunu olan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan Ak Parti hükümeti göreve geldi. Kurulan bu ilk hükümet döneminde İmam Hatip Lisesine yönelik bir girişim olmamıştır.

22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçim sonrası Ak Parti tekrar iktidar olmuş; Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 60. Hükümet kurulmuştur. Bu hükümet döneminde 37 yeni İmam Hatip Lisesi açılmıştır. Katsayı uygulamasının kaldırılmasına yönelik girişimler olmuştur. Eski yıllarda uygulanan sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi alanlar kaldırılmış, bu şekilde meslek liselerinin alanları dışında tercih yaptıklarında puanlarının kırılmasının önüne geçilmek istenmişti.

21 Temmuz 2009 tarihinde katsayı uygulamasının kaldırıldığı resmen açıklanmıştı. Ancak İstanbul Barosu kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. Karar iptal edilince YÖK aradaki katsayı farkını azaltmaya yönelik bir uygulama kararı aldı. Bu karara göre üniversite adayları alanlarına yönelik tercihlerinde puanları 0.15, alan dışı tercihlerinde 0.13 ile çarpılacaktı. Bu düzenleme ile meslek lisesi çıkışlı öğrenciler yıllar sonra kendi alanları dışında tercih yapma imkânı bulmuştu. 2011 yılında yapılan sınavda İmam Hatip Lisesi mezunları aradaki puan farkını kapatarak üniversitelerin çeşitli bölümlerine yerleşmeyi başardılar.

1 Aralık 2011 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yeni bir karar alındığını açıkladı ve bu son uygulanan puan sisteminin de kaldırılarak artık herkesin puanının 0.12 ile çarpılma yoluna gidileceğini belirtti. Bu kararlara göre artık 1980 ve 1990’lı yıllarda olduğu gibi bütün okulların mezunları eşit şartlarda üniversite sınavlarına girebileceklerdi.

Günümüzde uygulanan İmam Hatip Lisesi’nin müfredatına bakıldığında derslerin ortak dersler ve meslek dersleri adı altında toplandığı görülmektedir. Ortak dersler adı altında matematik, fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, dil ve anlatım gibi dersler verilirken meslek dersleri adı altında tefsir, hitabet, fıkıh, siyer gibi dini içerikleri dersler okutulmaktadır.

Ancak mevcut meslek dersleri müfredat programları ve haftalık ders saatleri acilen gözden geçirilmeli ve hayatın tabii akışına göre yeniden düzenlenmelidir. Bilenler bilir, fıkıh dersi bu okulun en önemli derslerindendir ve zor bir derstir. Bunun hem kendisini, hem usulünü, hem de tarihini haftada iki saatle sadece bir yılda nasıl vereceksiniz? Kim bu okullarla ve bu derslerle dalga geçmektedir? Böyle bir saçmalığın nasıl olur da yıllarca devamına izin verilir? Hükümet ve YÖK acilen hem İmam Hatip, hem de İlahiyat Fakülteleri müfredat programına el atmalıdır.

28 Şubat sürecinde millete rağmen çıkarılan 8 yıllık kesintisiz eğitim yasasıyla birlikte kapatılan İmam Hatip orta kısmı kamuoyunda 4+4+4 kademeli eğitim yasası olarak bilinen 30 Mart 2012 tarihli 6287 sayılı “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la birlikte yeniden açılarak İmam Hatip Ortaokulu statüsü kazandı.

Anılan yasa dört yıllık ortaokulları normal ortaokullar ve İmam Hatip Ortaokulları olarak iki eşit türe ayırmakta; esnek ve kademeli yapısıyla İmam Hatip Ortaokullarından mezun olanlara istedikleri lise türüne gitme hakkını da vermektedir.

İlgili yasa çerçevesinde yapılan düzenlemelerle bundan böyle dördüncü sınıfı bitiren öğrencilere yürüme mesafesinde İmam Hatip Ortaokuluna gidebilme imkânı getirilmiştir. (Bkz. Medresetü’l-Eimme ve’l-Hutebâ’dan İmam Hatip Liselerine, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal, ÖNDER İmam-Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği. http://www.imamhatipokullari.org/tarihce.html)

Bütün bunlara rağmen hala sinsi bir düşman bu okulları gözetlemeye devam etmektedir.

Nasıl mı?

Göreceğiz inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi