Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Doğru bildiğimiz yanlışlar

Doğru bildiğimiz yanlışlar

Dini kaynağından öğrenip, hayatınıza bu doğrulta yön vermek istediğinizde çevrenizden biri çıkar ve sizi “dinde derine kaçmayacaksın, kafayı üşütürsün” diye uyarır. Çocukken bu ifadeleri komşumuz Şerife hanımdan sık sık işitir ve kafayı üşütmekten neyin kast edildiğini anlamaya çalışırdım. Kafayı üşütürsün ifadesi bir çocuğun zihnini allak bullak edecek karanlık bir ifadedir. Zira çocuklar olayları büyükleri gibi algılayamazlar, büyüklerin söylediği her ifadenin doğru olabileceğine inanırlar.

***

Toplumun belli kesimlerinde hâlâ dini kaynağından öğrenmenin, ilim ve ibadetle meşgul olmanın zararlı olabileceğine dair bir kanaat var. Oysa Hz Peygamber ilme büyük önem vermiş; ya öğrenen ya da öğreten taraf olmalısınız buyurmuştur. İlim insanın yol haritasıdır, kişi bilirse yürümekte olduğu yolun nereye çıktığını bilir ve daha bilinçli davranır. Fakat bilginin doğru olması ve doğru kaynaktan akması şarttır.

***

Çevrenizde bazı insanlar vardır, Allah’ın koyduğu ilkelerden söz ettiğinizde, lafı hemen çevirir ve “kalp temizliği daha önemli, ben çok ibadet ettikleri halde kalpleri kötü insanlar tanıyorum” derler. Kalp temizliğinden neyi kast ettiklerini sorduğunuzda ise verebilecekleri makul bir cevapları yoktur. Sıradan bir yaşamları vardır, kendilerini üst bir mertebeye taşıyacak bir eylemleri yoktur. Bu düşünceleri onları oyalamakta ve hatalarını görme fırsatı vermemektedir.

***

Çevrenizde bazı kimseler vardır, ihtiyaç sahibi bir kişi için destek istediğinizde “Allah acısın” deyip, geçiştirirler. Bu ifadeleri ile hem kendi sorumluluklarını hem de Allah’ın rahmetini inkâr ederler. Rabbimiz rahmeti ile bütün âlemi kuşatıyor ve üzerimize her daim bereket yağdırıyor. Yoksulların sorumluluğunu diğerlerine yükleyerek iki taraf için de ihtiyaç olan şeyin karşılanmasını sağlıyor. Alan kişinin kalbi yumuşuyor, kalbinde ihtiyacını karşılayan kişiye karşı muhabbet hâsıl oluyor. Veren kişi ise yardımcı olduğu kimsenin duygularını anlama imkânı buluyor. Onunla yakınlık kuruyor ve sahip olduğu imkânlar için şükrediyor. Yoksul ve mağdur bir kişi ile karşılaştığımızda Allah’ın rahmetinin buraya aktığını unutmamalı ve bu kişilere el uzatmalıyız.

***

Çevrenizde bazı kimseler vardır, konuştuklarında sükûtu hayale uğrarsınız. “Hacca gittiğimde gördüm ki dini en iyi yaşayan kesim bizim insanlarımız, dünyanın en temiz, en akıllı insanları bizleriz…” derler. Faşizm kokan bu ifadeler insanların kalplerindeki şefkat ve adalet duygusunu öldürüyor. Bilinmelidir ki, iyilik İslam’dandır ve her toplumun iyisi de kötüsü vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi