M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Velilerin Hepsini Sevmek

Velilerin Hepsini Sevmek

Allah'ın velilerinden birini çok sever, ona çok hürmet ederken; başka velilerine saygısızlık etmek, onları dışlamak akıllı ve terbiyeli Müslümana yakışmaz. Kendi şeyhine elbette hürmet edeceksin, onu çok seveceksin ama ötekilere de hürmet etmekle yükümlüsün. Benim şeyhim hakikî velidir, zamanın kutbudur, ötekileri geç demek terbiyeye ve tasavvuf âdabına yakışmaz. Velilere, şeyhlere hürmetin şartları nelerdir?... Arz edeyim: (1) Şeriata uyacak. Şeriattan kıl kadar ayrılmayacak… (2) Sahih Ehl-i Sünnet ve Cemaat itikadına sahip olacak, itikat konularında bid’atlere sapmayacak… (3) Beş vakit namazı dosdoğru kılacak… (4) Dini kendi şahsî menfaatlerine, ticarete âlet etmeyecek. Din sömürüsü yapandan ne şeyh olur ne veli… (5) Kur’an ve Sünnet ahlakı ile ziynetli olacak… (6) İcazetli olacak, Resulullah Efendimize (Salat ve selam olsun ona) kopuksuz sahih bir icazetle bağlı, râbıtalı, biatli olacak…

**

Sevgili kardeşim… Şu hususu çok iyi bil ki, Allahü Teala ve Tekaddes hazretlerinin senin namazına ihtiyacı yoktur. Senin, O’nun rızasını kazanmak için namaz kılmaya ihtiyacın çoktur. Namaz kılmıyorsan hemen namaza başla. Kılıyorsan, dosdoğru kılmaya çalış. Namaz konusundaki ihmalin, gafletin sana büyük zarar ve ziyan getirir. Seni bu konuda uyarıyorum. Selam ve hürmet ederim.

**

Nefsine mağlup bir zata: (1) Yeme içme konusunda gururu, kibri, şatafatı ve lüksü bırak. Fiyatları ucuz, dekorasyonları sönük olmakla birlikte yemekleri çok lezzetli olan küçük lokantalar vardır. Oralarda yemek ye… (2) İçinde içki satılan israflı beş yıldızlı otellerde konaklama. İçkisiz üç yıldızlı mütevazı otel, içkili lüks otelden yeğdir… (3) Giyim kuşamda marka fetişisti ve manyağı olma… Marka hastalığından vaz geçemezsen, içteki görünmeyen marka etiketlerini yakana diktir bari!..

**

On beş yaşındaki dindar, terbiyeli, efendi çocuğa: Seni tebrik ediyorum. Lakin el yazını gördüm, senin namına çok üzüldüm ve utandım. Eciş bücüş ilkel cahil yazısı sana yakışmaz. İnternetteki güzel yazı kaligrafi sitelerine bakarak yazını güzelleştir, düzelt… Osmanlıca öğrenmeyi de sakın ihmal etme. Az veya orta değil, mükemmel Osmanlıca öğren.

**

Bir gıybet makinasına: İnsan olmak hasebiyle arada bir ayağımız kayıp gıybet edebiliriz ama Müslümana devamlı, aralıksız, durup dinlenmeden mütemâdiyen gıybet etmek yakışmaz. Ben şahsen böyle yaparsam eşeklik etmiş olurum. Sizin için de aynı sıfatı kullansam kızıp köpürür müsünüz?

**

İslam dini muharip olmayan sivillerin, kadınların, ihtiyarların, çocukların öldürülmesine izin vermez. İslam’da cihad vardır, terör yoktur.

**

Ehl-i Sünnet İslamlığında, Ehl-i zimmet olan gayr-i Müslimlerin din, inanç, ibadet, kimlik, kültür güvenlikleri sağlanır. Onların hürriyetlerine ilişilmez.

**

Hiçbir aklı başında kadının “Namus benim, iffet benim, namus ve iffet konusunda dilediğimi yaparım, bana kimse karışamaz” demeye hakkı yoktur.

**

Emr-i mâruf ve nehy-i münker farizasını terk ve tâtil eden Müslüman bir toplum, azaba hazır olsun.

**

Müjde: İmanlı yaşayan ve ömrü ölümüne imanla bitişen herkes ebedî saadete nail olacak ve Cennete girecektir.

**

İmanlı bir kimseye: İman nimetinden mahrum bedbaht kimseler için ne gibi hizmetler yapıyorsun?

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi