Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sürüden ayrılan yiğittir

Sürüden ayrılan yiğittir

Okumuş adam yoldan sapmaz, aklını başkalarına teslim etmez demeyin. Toplumun hemen her kesiminde sürüleşmiş, aklını, iradesini peşinde sürüklendiği kişi ya da kişilerin eline teslim etmiş insanlar vardır. Onlarla konuşurken tenakuzda kalır ve iki duyguyu aynı anda yaşarsınız. Bir yandan bu benim kardeşimdir doğruyu anlatayım da bu kişinin kurtuluşuna vesile olayım dersiniz diğer yandan acaba nasıl bir tepki ile karşılaşacağım diye endişelenirsiniz.

Allah’ın koyduğu ilkeler bellidir, Resulullahın pratize ettiği hakikat gün gibi ortadadır fakat sürüye dahil olan kişi, benliğini bir kişiye teslim etmiş ve filan büyüğümüz hata etmez o bu konuda şöyle buyurdu deyip geçiştirmektedir. Sizin büyüğünüzün söylediği şey Allah’ın dini ile çelişiyorsa burada tercihiniz Allah’ın koyduğu ölçüler olmalıdır dediğinizde ise o kadar ilmi var, büyük makam sahibi sen ondan iyi mi bileceksin diye çıkışmaktadır. Eğer ortaya koyulan düşünce ya da tavır, Allah’ın koyduğu ölçülerle çelişiyorsa, bu kişinin konumunun, unvanının, akrabalık derecesinin toplum nazarındaki yerinin hiç ehemmiyeti yoktur Müslüman tavrını net bir şekilde ortaya koymalı ve Allaha teslim olmalıdır.

Sürünün kemikleşmiş kuralları vardır; ileri sürülen görüş vahye aykırı olsa dahi sesinizi çıkarmayacak boyun eğeceksiniz. Aksi bir görüş iddia ettiğinizde sürüden atılmayı hatta yuhalanmayı göze alacaksınız. Sürünün fiziki ve sözel saldırılarına hazır olacaksınız. Sapkın, aykırı, sakıncalı, itaatsiz yakıştırmalarına tahammül edeceksiniz.

Aklını ve iradesi belli bir kişi ya da gruba teslim eden kimselerin soru sorma sorgulama ve araştırma istidadı zayıflamıştır. Bu kimselere göre en büyük tehlike soru sormaktır. Eğer sürüden biri çıkar da soru sormaya ve iradesini aktive etmeye kalkarsa büyük bir tepki ile karşılaşır. Bu kişi grubun dışına atılmakla kalmaz, istenmeyen adam ilan edilir. Oysa köhne söylemlere karşı hakikati savunan bu kişi bir yiğittir. Tek başına ortaya çıkmış ve sürünün kurallarına karşı Allah’ın dinine tabi olmuştur. Bu noktada karşısına çıkabilecek her türlü tepkiyi göze almış ve kararlılıkla yürümüştür. O aslında yığınlar içinde insan kalabilen tek kişidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi